Stiri Vulturi

Regres la nivelul naționalelor juvenile

Costin Marinescu

Costin Marinescu
26.08.2013

Naționala U20 feminin este singura fără victorie în acest an la Campionatele Europene
Foto: fibaeurope.com

Campionatului European U18 feminin a fost ultimul la nivel juvenil ce s-a desfășurat în această vară, în Europa și a sosit timpul să tragem concluziile acestui sezon în ceea ce privește rezultalele echoeplor naționale de junior ale României.

Rezultatele complete ale tuturor loturilor naționale au fost enumerate de Adrian Micinic aici.

Generația ’93
Reprezentativa U20 masculin a terminat Campionatul European Divizia B pe locul 7. În 2011, această generație termina pe locul 11 la Campionatul European U18. De menționat că la U20 au participat 12 echipe, în timp ce la competiția de acum doi ani au fost 18.
Comparând loturile de jucători, observăm că în urmă cu doi ani îi regăseam pe listă pe Popovic, Baczo, Ianuli și Bolobiță, doar primul jucător de bază în rotație. Acum , Hristu Șapera, actualul selecționer al generației, ne-a propus o rotație formată din 9 jucători, față de 7 în urmă cu doi ani, iar dintre baschetbaliștii care prindeau puține minute în 2011, Damian și Movileanu au evoluat peste 18 minute pe partidă la turneul de la Pitești..

La U20 feminin am obținut cel mai rușinos rezultat, ultimul loc în Europa. Echipa lui Dan Fleșeriu, reprezentanta unei generații care acum doi ani se menținea în Divizia A la U18, nu a obținut nicio victorie la turneul de la Albena.
Față de acum două sezoane, staff-ul tehnic din acest an nu s-a putut baza pe surorile Pal, retrase din activitate, Blejan, Băluță și Domokoș. Băluță și Laura Pal au fost a treia, respectiv a patra marcatoare ale echipei.

Generația ‘95
În urmă cu doi ani, la U16 masculin, reprezentativa României se clasa pe locul 8. Anul acesta a terminat pe 16. Loturile sunt însă în mare parte diferite. Opt baschetbaliști ce evolua în urma cu două sezoane la turneul găzduit tot de Macedonia nu au mai fost în lot în acest an. Este vorba de Covaciu, Rotariu, Udrea, Lander, Georgescu, Hortoglu, Chiriac  și Stochici. Ultimii trei sunt însă singurii din listă care au evoluat în toate cele nouă partide cel puțin 20 de minute, iar Hortoglu a fost al doilea marcator al echipei.

La U18 feminin, am încheiat competiția pe locul 13, față de poziția a 8-a pe care o ocupam la finalul turneului ce a avut loc la Arad. Comparând și în acest caz loturile celor două generații, observăm că în cel din acest an nu se mai regăsesc 7 jucătoare convocate în urmă cu doi ani (Blănaru, Manea, Pițigoi, Pașca, Vasilache, Chițanu și Maxim). Maxim a fost cea de-a treia marcatoare a echipei de acum doi ani, iar patru dintre cele 7 baschetbaliste erau în rotație cu peste 20 de minute pe meci.

Generația ‘97
A fost prima participare a acestei generații la un Campionat european, deși unii jucători atât din lotul feminin cât și din cel masculin avea experiența unui astfel de turneu.

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Duke :

    Nu-i nimic ...
    ca suntem in "elita" la 3la3 (vezi pe site-ul FRB: http://www.frbaschet.ro/stiri/2013-08-26/romanii-s-au-calificat-din-nou-la-fiba-3x3-world-tour-final).
    Individual suntem, sigur, si mai buni (intreaba pe oricine). Cand vom ajunge sus si la 5la5?

    cu 10 ani în urmă (27.08.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!