În perioada 1-3 martie, celebra sală Aleksandar Nikolic din Belgrad a găzduit al doilea turneu ANGT U18 din stagiunea 2023-2024. La această competiție au participat și doi jucători români: Denis Bădălău (Olimpia Milano) și Luca Illeș (Partizan Belgrad).
Aflându-mă în capitala Serbiei pentru a urmări confruntarea din Partizan Belgrad și Anadolu Efes, am profitat de ocazie și am fost prezent la primele jocuri ale lui Bădălău și Illeș din cadrul Adidas Next Generation Tournament, ediția Belgrad.
Când am ajuns la sală, jucătorii Olimpiei Milano se încălzeau pe margine pentru disputa cu Next Generation Team Belgrade, în timp ce priveau duelul dintre Steaua Roșie Belgrad și Maccabi Tel Aviv, celelalte două formații din grupa ei.
Gazda turneului, antrenată de Branko Jorovic, fostul jucător al lui U-BT Cluj-Napoca, s-a impus cu 82 la 71 și a început cu dreptul participarea. Am apucat să schimb câteva vorbe cu tehnicianul echipei U18 a Stelei Roșii Belgrad care s-a bucurat să audă de Cluj.
În scurt timp, au intrat pe teren juniorii Olimpiei Milano și, încă de la încălzire, s-a observat faptul că Denis Bădălău este liderul echipei. Foarte vocal și dezinvolt, acesta a arătat mult entuziasm, demonstrând că nu a venit la Belgrad doar să facă act de prezență.
Cu o săptămână în urmă, elevii lui Michele Catalani izbuteau să câștige LBA Next Gen Cup U19, după o finală spectaculoasă cu Derthona Basket. „Am câștigat-o și, cu siguranță, am venit aici cu mai mult curaj și cu o dorință mare de a câștiga. Chiar dacă este un turneu internațional, nu ne pasă, am venit aici cu gândul doar la a-l câștiga”, avea să spună Bădălău despre Next Gen Cup, la finalul duelului cu Next Generation Team Belgrade.
Baschetbaliștii celebrului Petteri Koponen au început mai bine meciul, au profitat pe deplin de talie și au administrat o serie de capace prin care au încercat să le zdruncine încrederea adversarilor. Însă, aceștia au izbutit să revină de la -13, au intrat la vestiare cu un avantaj de două puncte (32-30) și apoi au dominat repriza secundă, impunându-se cu 75 la 68.
Bădălău a adunat 7 puncte, 7 recuperări, o pasă decisivă, un capac și o intercepție și a terminat cu +3 la eficiență. Jucătorul născut în 27 ianuarie 2006 a fost extrem de activ, a obținut cinci recuperări ofensive și a reușit să pună în pericol defensiva adversă, însă a avut probleme la finalizare.
„În fiecare antrenament pe care îl facem, ne punem toată intensitatea pe care o avem. Aceasta este mentalitatea academiei noastre și mentalitatea pe care antrenorul nostru ne-o insuflă la antrenamente”, a declarat sportivul originar din Giurgiu la finalul meciului.
Dincolo, însă, de jocul prestat, Bădălău a impresionat prin atitudinea pe care a avut-o de-a lungul partidei, atitudine vizibilă și în finala LBA Next Gen Cup U19. Extrema Olimpiei Milano este foarte vocală, își încurajează în permanență colegii și, chiar și atunci când este pe bancă, de multe ori stă în picioare și urmărește cu atenție jocul.
„Din punctul meu de vedere, energia care vine de pe bancă din partea fiecărui jucător e foarte importantă pentru că în momentul în care un coechipier nu reușește să își facă jocul, energia de pe bancă îl ajută foarte mult să se motiveze”, mi-a spus Denis, după victoria cu Next Generation Team Belgrade. „Vreau să câștigăm. Așteptările mele personale sunt să pot să strălucesc aici, să pot să-mi ajut echipa cât pot de mult prin tot ce fac: puncte, apărare, recuperări, nu contează. Vreau să îmi evidențiez echipa, să mă evidențiez pe mine și, la sfârșitul turneului, să fim noi câștigători.”
După meciul Olimpiei Milano urma derby-ul dintre Partizan Belgrad și Mega Basket Belgrad, la alb-negri evoluând Luca Illeș, baschetbalist ce joacă în mod obișnuit la U17. Cei doi juniori români au apucat să se salute și să schimbe două vorbe, iar Bădălău a spus câteva cuvinte despre întâlnirea cu Illeș:
Mă bucur foarte mult că mai sunt și alți juniori în alte țări cum e Luca la Partizan. Sper că și el își face treaba foarte bine și că prinde minute și sper doar că în câțiva ani de zile vom putea reprezenta România la cel mai înalt nivel prin tot ceea ce facem.
De asemenea și fundașul lui Partizan a vorbit despre interacțiunea cu Denis. „Am fost foarte bucuros când m-am văzut cu el. De mult nu ne-am mai văzut, am vorbit un pic. Și el a jucat înaintea noastră, a jucat foarte bine”, a spus Illeș.
Partizan Belgrad a controlat de la început până la final disputa cu Mega Basket, arătând un joc de echipă excelent, și s-a impus cu 91 la 59. Savo Drezgic, fundașul titular din lotul lui Bojan Simanic, a avut o prestație uimitoare (24 de puncte, 8 pase decisive, 6 recuperări, 5 intercepții, +45 la eficiență), astfel că Luca Illeș nu a primit prea multe minute.
Totuși, baschetbalistul născut în 8 ianuarie 2007 a strâns 6 puncte, o recuperare și o pasă decisivă în cele zece minute petrecute pe teren, arătându-și valoarea.
„Deja m-am obișnuit aici și sunt de patru, cinci ani. Am crescut pentru că văd jocul mai încet, mai în slow-motion. Pot să analizez mai bine, să văd unde să dau pase și să iau deciziile mai bune pe teren”, mi-a spus Illeș la finalul jocului.
Prin această victorie, Partizan Belgrad a rupt „un blestem” vechi de 52 de ani. Conform unui material de pe Basketball Sphere, la început alb-negrii nu au fost alb-negri. Aceștia jucau în alb, roșu și albastru, culorile de pe drapelul Serbiei, însă, după un turneu de fotbal din Italia, unde juniorii lui Partizan l-au impresionat pe Umberto Agnelli, președintele lui Juventus Torino, acesta le-a dăruit un set de echipamente alb-negre.
Conducerea lui Partizan a decis astfel să își schimbe culorile clubului și să evolueze în alb și negru. Totuși, în 1972, într-o încercare de rebranding, baschetbaliștii au jucat un meci într-un echipament verde de tip army, dar a urmat un eșec, iar liderii lui Partizan au renunțat la idee.
52 de ani mai târziu, în Sala „Aleksandar Nikolic”, Luca Illeș și colegii săi au evoluat din nou într-un echipament verde de tip army și au câștigat la 32 de puncte diferență.
Revenind pe teren, Denis Bădălău nu a avut prea mult timp de odihnă pentru că la ora 17:00 Olimpia Milano a întâlnit-o pe Steaua Roșie Belgrad. A urmat un masterclass al juniorului român, care a adunat 34 de puncte, 11 recuperări, 5 pase decisive și 38 de unități ale eficienței.
Italienii s-au impus cu 97 la 90 și au preluat șefia grupei. În ziua următoare, Olimpia Milano a trecut și de Maccabi Tel Aviv, scor 89-81, iar Bădălău s-a remarcat cu 19 puncte, 7 recuperări, 3 pase decisive și 2 intercepții (+22 la eficiență). Astfel, trupa lui Michele Catalani a câștigat grupa și s-a calificat în finala ANGT Belgrad.
De partea cealaltă, Partizan Belgrad a suferit o înfrângere dureroasă împotriva Barcelonei (55-89), într-un meci în care Illeș a avut 2 puncte, 3 recuperări și 3 pase decisive. Elevii lui Bojan Simanic s-au revanșat în fața lui Hapoel Tel Aviv (75-63), iar Illeș a strâns 5 puncte, 5 recuperări, 3 pase decisive.
Alb-negrii au terminat grupa pe poziția secundă și astfel s-au calificat în disputa pentru locul al treilea la turneul ANGT. Acolo, Partizan Belgrad a dat de U18 Next Generation Team Belgrade și, grație unei noi prestații senzaționale a lui Savo Drezgic (27 de puncte, 10 recuperări, 7 pase decisive), s-a impus cu 81 la 72.
Illeș a avut 4 puncte, 2 recuperări, 2 pase decisive și +8 la eficiență, astfel că a terminat turneul cu medii de 4.2 puncte, 2.8 recuperări și 2.2 pase decisive.
După lupta pentru poziția a treia, pe teren au intrat Olimpia Milano și FC Barcelona, cele mai bune echipe de la acest turneu. Conduși de Denis Bădălău, italienii au rezistat două sferturi și jumătate, după care catalanii au preluat inițiativa asupra jocului, obținând o victorie categorică: 104-85.
Bădălău a fost principalul marcator al finalei, terminând cu 25 de puncte, 8 recuperări, 2 pase decisive, 2 intercepții și 2 capace, pentru un indice al eficienței de +27. Mediile jucătorului de 2.02 metri au fost următoarele: 21.2 puncte, 8.2 recuperări, 2.8 pase decisive, 1.2 intercepții și 22.5 la eficiență.
Denis Bădălău a fost pe locul al treilea în clasamentul marcatorilor (21.2 puncte), pe poziția secundă în clasamentul recuperărilor ofensive (4.8), pe locul șapte în clasamentul recuperărilor (8.2) și pe poziția a opta la eficiență (22.5).
Drept urmare, liderul Olimpiei Milano a fost inclus în cvintetul ideal al turneului de la Belgrad, alături de Savo Drezgic (Partizan Belgrad), Abdramane Siby (Mega Basket), Aleksa Stanojevic (Next Generation Team Belgrade) și Kasparas Jakucionis (FC Barcelona), jucător ce a fost numit MVP-ul turneului.
În încheierea acestui articol, aș vrea să scriu câteva observații despre cei doi juniori care au reprezentat România la ANGT Belgrad 2024. Denis Bădălău este un baschetbalist impresionant, aflat într-un mediu extrem de competitiv, cu multe dueluri puternice care îl vor ajuta să se dezvolte și mai tare.
Este foarte activ și bătăios pe teren, obținând recuperări ofensive și intercepții prin care asigură posesii suplimentare pentru echipa sa. Este vocal, dedicat echipei și are o atitudine pozitivă, indiferent de situație.
În defensivă, reușește să profite de talia sa și să se apere la adversarii înalți dar, în același timp, are viteza necesară pentru a se apăra și în fața jucătorilor mai scunzi și mai rapizi. În ofensivă, Bădălău controlează excelent mingea, vede bine jocul și are niște accelerări și schimbări de direcție foarte bune prin care reușește să își creeze oportunități de a marca.
În același timp, finalizarea nu este încă pusă la punct, Bădălău având mai multe momente în care ratează aruncări ușoare din apropierea inelului. De asemenea, deocamdată aruncarea de la distanță nu este unul dintre atu-urile sale, acesta având 6/20 (30%) la turneul de la Belgrad, iar Bădălău are probleme și de la linia de libere: 15/22 (68.2%).
Cu toate acestea, numirea lui Denis Bădălău în echipa ideală a ANGT Belgrad 2024 spune totul despre valoarea acestuia. Evident, există aspecte ale jocului care trebuie îmbunătățite dar juniorul crescut la Laguna Sharks București este deja un baschetbalist polivalent și cel mai impresionant e că dispune de trăsăturile necesare pentru a ajunge la următorul nivel: atitudine pozitivă, dorința de a munci, calități de lider.
De partea cealaltă, Luca Illeș nu a ajuns încă la acest nivel, fundașul lui Partizan Belgrad fiind și mai tânăr cu un an. La categoria U17, acesta este unul dintre liderii echipei, iar ca dovadă stă prestația sa din derby-ul cu Steaua Roșie Belgrad: 21 de puncte.
În schimb, la U18, s-a văzut că Illeș nu are un rol la fel de important, mai ales că se află pe aceeași poziție cu Savo Drezgic, jucător care a debutat deja la echipa de seniori a lui Partizan Belgrad și care este văzut drept una dintre speranțele baschetului sârbesc.
Chiar și așa, am observat destule aspecte pozitive în jocul lui Illeș. În primul rând, are deja 1.97 metri și evoluează pe poziția 1, astfel că talia îl avantajează în duelurile cu adversarii săi. Acesta reușește să se apere foarte bine și să închidă posibilitățile de pătrundere ale oponenților, iar în ofensivă știe să se folosească de corpul său pentru a absorbi contactele și a înscrie din apropierea inelului. Illeș are un control excelent al mingii și ia deciziile corecte în ofensivă.
În același timp, Luca Illeș a jucat safe la turneul ANGT de la Belgrad și nu și-a asumat prea multe riscuri. Probabil faptul că evolua la categoria U18 și că nu era titular l-au inhibat puțin pe juniorul autohton care a avut doar 3.8 aruncări/meci. De asemenea, Illeș a avut doar trei încercări din spatele semicercului în cele patru meciuri disputate.
Totuși, Luca Illeș este foarte apreciat în cadrul grupelor de juniori ale lui Partizan Belgrad și s-a integrat rapid atât el, cât și familia lui. Așadar, se află într-un mediu foarte bun pentru a se maturiza și pentru a căpăta curaj.
Una peste alta, a fost îmbucurător să văd doi juniori din România participând la un turneu de asemenea anvergură și, chiar dacă rolurile acestora au fost diferite, ambii au impresionat. Rămâne de văzut cum se vor dezvolta în continuare, cât de sus pot ajunge și ce va însemna acest lucru pentru naționala de seniori a României.
*foto: euroleaguebasketball.net
BAXI Manresa, echipa lui Emi Cățe, păstrează șanse la primul loc în grupa d...
BAXI Manresa, echipa lui Emi Cățe, păstrează șanse la primul loc în grupa d...
10 comentarii la aceasta stire:
Acs Titi :
Foarte încurajant
cu 9 luni în urmă (04.03.2024) RaspundeCam așa se poate clădi viitorul unui jucător. Poate și al naționalei. Ar trebui însă să fie mai mulți tineri prin școli înalte.
Și dacă îmi permiți o sugestie : Data viitoare întreabă-i dacă nu ar vrea să vină în LNBM, să joace obligatoriu. Chiar sunt curios ce răspuns ar da, deși îl intuiesc...
gyke :
foarte fain reportajul
cu 9 luni în urmă (04.03.2024)Buna si analiza de la final, cu punctele tari si slabe ale fiecaruia.
Cum spuneam si cu alte ocazii, sunt tot mai multi juniori de calitate, multi sunt deja in strainatate, altii in tara (inca). Din punctul meu de vedere, e absolut necesar ca la nivelul federatiei sa fie cineva responsabil cu scoutingul si comunicarea cu toti jucatorii de perspectiva, si care sa ajute antrenorii loturilor cu informatiile necesare. Daca nu se va face asta la modul organizat si profesionist, exista marele risc de a-i pierde, cum foarte probabil l-am pierdut pe Illes.
hunterUCJ:
două întrebări
cu 9 luni în urmă (05.03.2024)1 - poți dezvolta subiectul Illes / riscul de-al pierde?
2 - poți să dai câteva exemple de juniori cu potențial?*
*ca să evit orice risc de-a fi înțeles greșit - nu e o întrebare ironică, sunt cât se poate de curios cine sunt / pe unde ar fi respectivii.
hunterUCJ:
corecție de scriere
cu 9 luni în urmă (05.03.2024)*de a-l pierde
gyke:
@hunter
cu 9 luni în urmă (05.03.2024)Chestiunea Illes e foarte sensibila; baiatul e de 2 ani la Partizan, s-a acomodat foarte bine, vorbeste sarba si se pare ca isi doreste mult sa reprezinte Serbia; ramane de vazut daca asta e o posibilitate reala sau doar un vis, nu doar valoric, dar si birocratic; cert este ca el a evitat vara trecuta sa reprezinte Romania la CE U16, deci in curand se fac 2 ani de cand nu s-a mai prezentat la actiuni de lot national; vom vedea ce se va intampla in continuare....
Referitor la jucatorii cu potential, chiar daca urmaresc atent ce se intampla la nivel juvenil, nu am deloc pretentia ca-i cunosc pe toti si chiar daca o sa dau cateva nume, e foarte posibil sa omit neintentionat pe altii. In general, trebuie spus ca sunt acum cateva generatii cu mult talent si sunt convins ca vom avea un fond bun de jucatori romani in cativa ani pentru Liga 1 si LNB (depinde mult de strategia federatiei - sau lipsa ei). Numele de mai jos sunt cei pe care eu ii consider varfuri, inca odata fara a fi specialist sau pretentia de a nu gresi...
2006 - George Angelian (Ploiesti); David Fantana (Cluj Napoca)
2007 - Codrut Dinu (Ploiesti); Serban Horga (Timisoara); Melvin Dubuc (Franta); dar aici sunt foarte multi cu potential, la multe cluburi din tara (Galati, Sibiu, Valcea)
2008 - Sebastian Boghean (Galati); David Ardeleanu (Lyon ASVEL); la fel, mai sunt si altii la diferite cluburi (Leii Bucuresti, Petrolul, Sibiu, Agronomia,...)
2009 - Vlad Borcan (Petrolul) si restul din articolul despre U15 - premiile individuale de acum 2 zile
2010 - aici e cale lunga, dar l-as mentiona pe Sebi Lapuste de la U-BT...
Sa nu-i uitam si pe cativa care desi nu mai sunt juniori, au mare potential:
2003 - Luca Colceag - colegiu Eastern Florida State
2004 - Dragos Lungu - colegiu San Diego
2005 - Tudor Somacescu - Rapid
Inca odata, foarte posibil sa nu-i fi mentionat pe toti care ar merita, sper sa nu se supere pe mine... :)
Istrate David:
Luca Illeș
cu 9 luni în urmă (05.03.2024)Ce-i drept, a fost o fază mai ciudată la ANGT. Denis Bădălău și-a exprimat dorința de a juca pentru România și a zis că de-abia așteaptă să reprezinte atât el, cât și Luca Illeș România la cel mai înalt nivel, iar când l-am întrebat pe Luca despre asta, a râs și a spus: „Nu dau comment”.
Vom vedea, sper totuși să nu îl pierdem.
hunterUCJ:
@gyke
cu 9 luni în urmă (05.03.2024)Mulțumesc pentru răspuns și informații. Despre unii știam, despre alții nu.
Legat de Illes, ce spui coroborat cu ce a adăugat @Istrate David, nu se întrevede un final bun pentru naționala noastră. Până la urmă este decizia lui și a familiei. Mă limitez să spun că oricând fanii lui Partizan îl vor primi și accepta ca pe unul de-al lor. Sârbii, ca națiune, nu.
gyke:
@hunter
cu 9 luni în urmă (06.03.2024)Absolut de acord, este doar decizia lui si a familiei de a face asa cum simt si comsidera ca este mai bine pentru el. Doar mi-am exprimat opinia ca daca exista un proces de urmarire si comunicare corect intre federatie si sportiv, poate asta nu era un topic acum. Sper doar ca daca se va intampla, sa invatam din asta si sa procedam in consecinta, desi...
Daniel84:
SVETLO PIVO🍺
cu 8 luni în urmă (13.03.2024)@GYKE @Acs Titi @Hunter Cj
Oameni buni ,când veniți la Belgrad dau o bere și o pleșcavița tradiționala 🇷🇸🇷🇸🇷🇸
Toate cele bune!!!
P.S.@DAVID frumos reportaj 🤝
studentU:
Sebi
cu 8 luni în urmă (13.03.2024)Tu esti??😂😂😂
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!