Stiri

Analiză. Cum a anihilat U-BT Cluj a treia ofensivă a Ligii Naționale în primele două meciuri din semifinale

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
28.04.2023

U-BT Cluj-Napoca are un avantaj de 2-0 la general în seria cu Rapid București, după cele două jocuri disputate în Sala Sporturilor „Horia Demian”. Campioana României nu a avut emoții în niciunul dintre cele două dueluri, iar unul dintre factorii principali pentru aceste reușite a fost defensiva.

Rapidiștii au înscris doar 116 puncte în primele două meciuri: 61 în game 1 și 55 în game 2. Ardelenii au făcut o treabă excelentă în a bloca vedetele feroviarilor și în a provoca o sumedenie de greșeli neforțate în tabăra adversă. Bucureștenii erau în prima jumătate la capitolul mingilor pierdute în LNBM înaintea acestei serii, cu o medie de 13.4, dar au avut 17 turnovers pe meci în cele două confruntări din semifinale.

Ofensiva alb-vișiniilor se bazează foarte mult pe calitățile individuale ale scorerilor din echipă. Tyler Stone, cel mai bun marcator al formației, dar și al campionatului, este un jucător ce știe să își pună extrem de bine în valoare atributele ofensive. Multe dintre reușitele sale vin în urma unor acțiuni în izolare sau reprezintă stop-șuturi dificile, pătrunderi explozive, step-back-uri sau fade-away-uri în situații de post-up.

Clujenii au înțeles acest aspect și l-au forțat până acum pe Stone să își intre într-un rol ofensiv în care să nu aibă la fel de mult mingea în mâinile sale. Cum au reușit asta? Echipa lui Silvășan a făcut foarte multe blitz-uri în momentele în care americanul a primit mingea de la colegii săi, pentru a îi refuza posibilitatea de a își crea singur o aruncare.

Tudor Costescu a încercat să contracareze această strategie prin desenarea unor acțiuni în care Tyler să fie găsit liber de către colegii săi în meciul doi, dar acesta a demonstrat că nu este rolul care i se potrivește. Ofensiva oaspeților s-a bazat mult mai mult pe „dribble hand-offs” din partea pivoților în al doilea meci, cu Jeremic și Threatt în postura de conducători de joc, dar în partida de joi, Stone a transformat doar 3 dintre cele 17 aruncări pe care le-a avut.

În schimb, orice tentativă de creare a unei aruncări din partea scorerului american a fost întâmpinată de un dublaj foarte rapid din partea taberei clujene. Mai mult decât atât, aceștia au dublat și în multe situații în care mingea nu se afla în brațele lui Stone, dar acesta urma să fie roller în jocul de pick-and-roll, tocmai pentru a îi lua oportunitatea de a primi mingea în situație de 1 la 1.

Un alt aspect ce momentan înclină balanța în favoarea Șepcilor Roșii este limitarea playmaking-ului din partea lui Jay Threatt. El este probabil singurul jucător capabil să ocupe rolul de conducător de joc pe perioade lungi din lotul Rapidului (în absența lui Kariniauskas), așa că Mihai Silvășan l-a trimis în garda lui pe Karel Guzman, probabil cel mai eficient apărător la poziția 1 din Liga Națională. În momentele în care cubanezul se afla pe bancă, orice acțiune coordonată de Jay este oprită imediat de un double-team.

În sezonul regulat, incluzând aici și meciurile din Grupa A, dar și pe cele din Top 10, Rapid a avut al patrulea cel mai bun procentaj al aruncărilor de la distanță, la 37.7%. Acest număr a scăzut drastic în această serie, deși volumul a rămas același. Până acum, giuleștenii au transformat doar 13 dintre cele 52 de aruncări de la distanță, pentru un procentaj de 25%.

Singurii jucători care beneficiază de procentaje demne de o semifinală de Liga Națională de Baschet Masculin sunt chiar cei trei români din rotația principală a grupării din Capitală. Alexandru Olah și Matei Dorneanu au tras 1/2, respectiv 2/5 din spatele semicercului în primul meci, iar Tudor Gîrbea a transformat ambele sale aruncări de la distanță în această serie.

Fără a le lua din merite jucătorilor autohtoni, pentru că i-am văzut pe toți trei având momente foarte bune de-a lungul sezonului, aceste procentaje sunt o consecință a loviturii pe care U-BT vrea să o primească în această serie. De cele mai multe ori, dublajele la vedetele rapidiștilor vin de la omul care apără pe unul dintre jucătorii români aflați pe semicerc, rezultând de aici suficiente aruncări deschise.

Rămâne de văzut dacă Rapid București va găsi o metodă prin care să contracareze totuși această defensivă agresivă a campioanei României. Cert este că echipa va avea nevoie de un aport important de la vedetele din lot.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

*video: YouTube/Prima Sport

2 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Mihai 1974 :

    Analiza
    Foarte potrivit acest articol, pentru spectatorii care vor sa mai și învețe câte ceva. Felicit echipa U-BT și pe Silvă! Sper sa câștigam și meciul 3 în aceeași manieră și sa jucăm în finală cu cine e mai bun din seria Oradea - Sibiu! Să fie baschet de calitate!

    cu 1 an în urmă (28.04.2023) Raspunde
  • CSM Ploiești CONSTANTIN MIRCEA :

    meci 3
    faci si o analiza a meciului 3?
    sau au murit laudatorii?

    cu 1 an în urmă (04.05.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!