Stiri

Baschet.ro reminder: Meciurile cu casa închisă ale lui U-BT Cluj în sferturile Basketball Champions League

U-BT Cluj-Napoca a reușit un sezon istoric pe plan european în 2021/2022, stagiune în care a atins sferturile Basketball Champions League, după ce începuse competiția din faza preliminariilor. Cu calificarea pe masă pentru Final Four, campioana României a fost împinsă de la spate în cele două jocuri din sferturi de o sală plină.

Clujenii s-au duelat cu MHP Riesen Ludwigsburg în seria din sferturile BCL, U-BT beneficiind de avantajul terenului propriu. Acest avantaj a fost fructificat din plin, în ambele întâlniri jucându-se cu casa închisă, stabilindu-se atât un record de spectatori la o competiție sportivă în BTarena, cât și un record în privința oricărui sport de sală din România.

După un prim meci pe care U-BT Cluj l-a câștigat cu 76 la 73 și în urma cărora au apărut numeroase reacții atât din partea adversarilor, cât și din partea CEO-ului Basketball Champions League, Ludwigsburg a egalat seria și se ajungea la un meci decisiv în BTarena, din nou cu sala arhiplină.

Patrick Richard, căpitanul campioanei României, a rememorat pentru site-ul nostru cum au fost clipele dinaintea acelui meci în care miza era calificarea în Final Four-ul de la Bilbao:

„Îmi amintesc că ne pregăteam la fel ca și pentru orice alt meci de până atunci. Nimic nou sau special. Nu aveam emoții înaintea unui moment istoric cum a fost acesta.”

„Nu m-am gândit niciodată că putem juca un meci cu casa închisă, dar apoi să o facem de două ori! A fost o experiență incredibilă pentru fiecare jucător în parte și, de asemenea, pentru tot orașul Cluj-Napoca.”

„Știam că nu am ajuns dintr-o întâmplare în sferturi”

Atmosfera din BTarena a reușit să-i motiveze în plus pe jucătorii lui U-BT Cluj, în opinia lui Richard și presiunea pe care fanii au pus-o asupra adversarilor având un rol important în cele două partide de acasă cu Ludwigsburg:

„Personal, mă focusez pe detaliile la care lucrăm în pregătirea jocurilor. Sprijinul fanilor îl folosim cu toții drept o doză de motivație în plus. La fel ne motivează și felul în care pun presiune pe adversari. Chiar și așa, nu putem să ne bazăm doar pe fani că o să câștigăm un meci, trebuie să jucăm și noi bine.”

Fundașul spune că nu a fost presiune pe jucători în această serie și că toți erau conștienți de faptul că echipa a ajuns pe merit până în această fază a întrecerii:

„Nu cred că a fost deloc o presiune pe noi. Din exterior poate că a părut astfel, dar cu toții știam de ce suntem capabili și în același timp eram conștienți că nu am ajuns dintr-o întâmplare în sferturi. Sunt de părere că am dat de un adversar mai bun decât noi în acel punct al sezonului.”

Record pentru un meci în sporturile de sală

Clujul avea să revină în BTarena cu ocazia meciului decisiv, publicul pregătind de data aceasta o coregrafie specială, asemănătoare meciurilor de fotbal din America de Sud. Miza mare a fost gestionată mai bine de către Ludwigsburg, care a ținut-o pe U-BT la 23 de puncte marcate în prima repriză, scorul devenind strâns pe finalul întâlnirii, dar în cele din urmă alb-negrii au pierdut cu 73 la 79 și se opreau în sferturile BCL, la capătul celui mai bun sezon din istoria recentă a clubului.

Momentele de pe terenul propriu l-au impresionat pe Richard, care a fost liderul pe lista marcatorilor pentru U-BT Cluj în ambele meciuri de acasă, sentimentele trăite în aceste partide cu casa închisă făcându-l să spună următoarele:

„Faptul că am jucat de două ori cu casa închisă pe teren propriu este uimitor. Pentru mine personal, această experiență este pe primul loc în toată cariera de până acum.”

„Cel mai bun scenariu ar fi fost să câștigăm meciul decisiv și să ajungem în Final 4. Am fost dezamăgiți că nu ne-a ieșit, dar trebuie să spun și că oportunitatea aceasta de a părăsi terenul în aplauzele publicului a fost minunată deopotrivă.”

„Nu este ușor de realizat ceea ce am făcut noi în 3-4 ani”

Ardelenii au făcut pasul în vara lui 2022 în 7DAYS EuroCup, o competiție aflată sub egida Euroligii. Patrick Richard a încheiat printr-un rezumat al perioadei de când joacă la Cluj-Napoca și consideră că organizația nu trebuie să se mulțumească doar cu ce a realizat până acum și trebuie să crească în continuare:

„Consider că trebuie să creștem în continuare ca și club, să luăm totul pas cu pas. Este un proces întreg și sunt recunoscător că pot face parte din această misiune încă din prima mea zi aici. Nu este ușor de realizat ceea ce am făcut noi în 3-4 ani practic, dar încă avem multe de demonstrat și de arătat.”

U-BT Cluj-Napoca a încheiat sezonul 2021/2022 din Basketball Champions League cu un total de 12 victorii și 4 înfrângeri, devenind un club privit cu atenție pe parcursul întrecerii.

Lotul pe care Mihai Silvășan și Milorad Perovic l-au avut la dispoziție în stagiunea europeană a fost format din Patrick Richard, Stefan Bircevic, Elijah Stewart, Andrija Stipanovic, Karel Guzman, Dustin Hogue, Brandon Brown, Nandor Kuti, Luca Colceag, Ștefan Grasu, Giordan Watson, Alexandru Pașca, Alexandru Turdean, David Lăpuște și Modibo Diaby, ultimii patru nefiind deloc trimiși pe parchet.

*foto: championsleague.basketball, Emi Turbuc

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!