Stiri

Interviu Carmen Tocală: „FIBA înțelege lupta internă pe care o duc și mă sprijină în demersul meu”

Federația Română de Baschet își va alege noul președinte pe data de 15 aprilie 2021 când este programată Adunarea Generală Ordinară de Alegeri. Cu toate că săptămâna trecută, pe 25 martie 2021, a fost ultima zi de depunere a candidaturilor, până în prezent federația nu a făcut cunoscute public numele celor aflați în cursă pentru președinția FRB.

Până în prezent cinci persoane și-au anunțat public candidatura, în ordine Virgil Stănescu, Adrian Voinescu, Ștefan Săndulache, Cătălin Burlacu și Svetlana Drăgușin. De asemenea, conform surselor noastre, Carmen Tocală și-a depus dosarul de candidatură în ultima zi, pe 25 martie. Pentru a afla mai multe despre ce a împins-o pe actuala vicepreședinte FIBA Europe să candideze la alegerile din aprilie 2021, site-ul nostru a luat legătura cu Carmen Tocală.

Într-un amplu interviu, fosta președinte a FRB din perioada 2005-2012, ne-a declarat că Federația Internațională de Baschet i-a recomandat să intre în cursa pentru alegerile de luna viitoare. Tocală spune că are sprijinul fostului președinte FIBA, Horacio Muratore, după ce FIBA a fost sesizată de către structurile sportive din România cu privire la existența unor discriminări și probleme cu actul constitutiv. Întrebată dacă crede că alegerile vor avea loc pe 15.04.2021, Tocală este de părere că Ministerul Tineretului și Sportului este în măsură să se pronunțe cu privire la acest aspect. Cu privire la perioada de după 2012, aceasta ne-a declarat că nu are regrete, însă a constatat faptul că evoluția baschetului feminin românesc se află în scădere. 

Vă invităm să lecturați întregul interviu cu Carmen Tocală.

Ce v-a determinat să vă doriți să reveniți la FRB?

Avizul colegilor mei de la FIBA de a implementa în stadiul pilot programul FIBA Empower Național Federations. România nu făcea parte din program pentru că se stabiliseră alte ordine şi alte priorităţi şi, la momentul în care s-a discutat cum vrem să implementăm strategia FIBA, mi s-a recomandat să mă alătur în această formă. Candidez pentru implementarea strategiei FIBA şi pentru a încercăm să liniştim lucrurile, să facem o echipă pentru baschetul românesc. Nu este un moment prielnic pentru toată lumea, acum, să ne gândim la alegeri și la posturile ocupate, cred că la Jocurile Olimpice, aceasta este și părerea FIBA.

Federaţia Română de Baschet trebuie să aibă în acest moment prioritar jocul de 3x3 şi pregătirea echipei pentru Jocurile Olimpice. Motiv pentru care, din grijă faţă de participarea la Jocuri, din grijă faţă de programele şi strategiile FIBA care au nevoie de implementare, a regulilor care trebuie respectate şi din respect faţă de structurile sportive. Când ai 4-5 candidați înseamnă că situația este puțin divizată. Trebuie să vedem, să punem în normalitate şi în legalitate toate documentele.

Nu mi-am depus decât candidatura, mai avem şi certificarea, nu am avut Central Board-ul, va trebui să fie o decizie de Central Board. Pentru mine este o decizie foarte grea, nu e uşor să fii şi la FIBA și în executiv, e o formă foarte scurtă de conducere a baschetului mondial, dar a fost o decizie clară, eu fac ceea ce pot.

Dacă veți câștiga alegerile, veți renunța la poziția din FIBA? 

Acestea sunt deciziile, deocamdată nu, eu doar mi-am depus candidatura. Nu am anunțat și nu îmi anunț candidatura pentru că trebuie să fiu în termenul de depunere. Eu mai am documente de depus, sunt în termenul de depunere, dar trebuie să vedem în ce măsură se pot organiza lucrurile. Sunt mai multe situații ce se discută. Înţeleg că încă sunt actele constitutive încă în instanţă, dacă instanţa decide să să aprobe actele constitutive 2018, 2019, 2020, care nu au fost depuse. Dacă vor fi aprobate și structurile vor avea drept de vot, căci aceasta este altă problemă. Deocamdată nu se pune problema candidaturii mele, ci a structurilor sportive care vor fi prezente la Adunarea Generală.”

Câți contracandidați ați avut când ați candidat prima oară la președinție, căci acum e o cursă mult mai strânsă?

Prima dată când am candidat pentru președinie am avut o datorie așa de mare față de FIBA căci nu a candidat nimeni. Deși inițial au fost câțiva colegi, era anul 2005. Acum suntem departe de acel moment. Cred că este dreptul fiecăruia şi toţi candidaţii arată interesul pentru baschetul românesc. Fiecare are ceva de adus în baschetul românesc, au punctele lor forte ce pot fi aduse în beneficiul baschetului. Dar repet, problema este serioasă cu privire la structurile sportive care sunt în registru, care sunt membri afiliați , dacă au drept de vot sau nu. 

Trebuie să vedem ce validează Ministerul, ce se întâmplă căci există pe portalul instanțelor de judecată o cerere a Federației Române de Baschet. Nu ştiu ce decide instanţa şi cine şi cum sunt candidaţii, eu bănuiesc că această problemă trebuie rezolvată înainte, este și motivul pentru care am candidat. Structurile merită mult mai mult respect. 

Dacă ne așezăm la masa discuțiilor, trebuie să știm și să ne respectăm structurile sportive. Dacă azi nu știm care sunt structurile sportive cu drept de vot, care sunt membrii noștri afiliați ... cred că se vor rezolva problemele cu mai multă atenție și cu liniște. Nu dau vina pe nimeni, probabil că este o neatenţie... dar până la urmă această problemă este cea mai importantă şi nu cine candidează. Dacă nu se punea problema activităţii baschetbalistice, credeţi-mă că nici FIBA nu ar fi fost pro în trimiterea unui membru expo la candidatură. Dar nu îşi poate permite FIBA, căci acesta a și fost mesajul, la 90-a aniversare ca un membru fondator să nu stea la masa noastră. Să vedem dacă alegerile se vor ţine sau nu, nu ştiu. Nu îmi anunţ candidatura nici acum pentru că nu ştiu dacă se vor mai ţine aceste alegeri. Nu pot să mă pronunţ la candidatura mea cum nu mă pronunț până nu vine o sentinţă. Eu mi-am depus candidatura căci în convocator se menționează niște termene pe care, dacă, le-ai depășit nu mai poți să depui. Ulterior se stabilește cine, cum votează. În Adunarea Generală se va putea ști cine cum votează, eu nu pot să vă spun acum. Toată lumea știe despre această situație. Eu azi am solicitat, în scris, lămuriri de la Minister. După ce voi primi aceste lămuriri de la Minister voi putea să spun dacă se poate ține Adunarea Generală. Până atunci nu știu. Cred că Ministerul se poate pronunța, nu Federația sau eu, ci doar Ministerul. 

Ce părere aveți despre contracandidații dumneavoastră? 

Nu pot să comentez, îmi cer scuze. Nu am calitatea de a comenta ce fac dânșii sau să analizez. Sunt oameni de baschet și îi apreciez. E un lucru bun că lumea își dorește să candideze, înseamnă că lumea își dorește schimbarea și e un lucru benefic. Dar schimbarea trebuie să fie în conformitate cu statutul FRB și regulamentele FIBA. Dacă nu respectăm atunci FIBA reacționează și nu este doar situația noastră.

A fost o tactică să vă depuneți candidatura în ultima zi?

Repet, nu am așteptat până în ultima zi. Este un deadline pe care l-a stabilit FRB. Eu nu puteam să depășesc. Ședința de Central Board am avut-o pe 26 martie, candidatura era până pe 25 martie. Eu dacă nu îmi depuneam candidatura, chiar dacă aveam acceptul Central Board pe 26 martie, nu mai puteam candida și nu știu cum stai la masa tuturor când îți vine o mulțime de întrebări, și nu vreau să mă refer la alte probleme, dar știm măcar că încerc să reglez situația care se referă la actul constitutiv și la strategia și planificarea care vin de la FIBA cu dezvoltarea federațiilor naționale. Nu mi se pare niciun fel de sacrificiu, când vii din baschetul românesc poți renunța la orice, dacă îți dorești ceva pentru baschet. 

Ce părere aveți de activitatea FRB din ultimii opt ani, după ce ați plecat dumneavoastră de acolo?

Evoluția baschetului feminin a fost mult mai slabă decât mă așteptăm, chiar dacă avem o calificare la baschet 3x3. Dar streetball-ul este o disciplină nouă, pe care România a promovat-o de mulți ani, jucând baschet în cartiere... în general, dacă ne referim la baschetul feminin este mai mult decât evident că o înfrângere cu Danemarca, venită din Small Countries, nu arată bine pentru noi, și nici ca perspectivă, nici numărul de echipe de LNBF. Nu este o nemulțumire ci doar o constatare. O nemulțumire nu se manifestă așa. Baschetul feminin este și el baschet, nu este "we are also basketall", noi suntem baschet. Sportul feminin înseamnă foarte mult, cum spune și Comisia Europeană. Dar să știți că acesta este un alt punct pe care trebuie să-l dezvoltăm, proiectele europene. Trebuie să ne înregistrăm toate structurile sportive, să genereze proiecte. Nu am regrete de niciun fel. Nici dacă las baschetul internațional ... dacă nu poți să faci un baschet performant la tine acasă, în condițiile în care suntem mebru fondator FIBA, vezi dacă ai reușit sau nu. Nu știu ce reușită e asta. 

Am luat la cunoștință toate sesizările, toate reclamațiile, au fost transmise și la FIBA să știți. FIBA nu reacționa dacă nu avea aceste sesizări de la structurile sportive din România. Probabil nici eu nu sesizam și nu reacționam la tot ceea ce se întâmplă. De la discriminare până la actul constitutiv, FIBA a luat în considerare tot.

Repet, deocamdată nu pot să îmi anunț public candidatura. Mai aștept să văd care sunt deciziile, dar decizia mea personală și toți colegii mi-au spus, inclusiv fostul președinte Muratore actualul președinte al fundației, că înțelege lupta internă pe care o duc și mă sprijină în toate demersurile. 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate