Stiri

Analiză: Cum s-au desfășurat ultimele două întâlniri între U-BT Cluj-Napoca și CSM Oradea

La finalul acestei săptămâni, BTarena va găzdui primul meci al finalei Ligii Naționale de Baschet Masculin. Pentru a doua oară consecutiv și pentru a treia oară în patru ani, U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea vor lupta pentru titlu în baschetul românesc.

Cele două formații s-au mai întâlnit de trei ori în această stagiune, toate trei partidele fiind câștigate de către elevii lui Mihai Silvășan. Cu toate acestea, bilanțul de 3-0 nu are o semnificație prea mare fiindcă primul meci s-a jucat în septembrie, când sistemele de joc ale celor două tabere nu era puse la punct, al doilea duel s-a încheiat la o diferență de un punct, fiind nevoie de un run de 11-0 al clujenilor în ultimele patru minute, iar a treia confruntare a avut o repriză de prelungiri.

În același timp, cele două întâlniri din campionat ne pot oferi niște indicii importante în legătură cu ce va urma în finală. Drept urmare, am revăzut cele două dispute și am încercat să selectez principalele detalii din fiecare joc.

CSM Oradea vs. U-BT Cluj-Napoca: 84-85

În primul meci, cel câștigat de U-BT la Oradea cu scorul de 85 la 84, campioana en-titre a avut un dezavantaj mare, fiind nevoită să joace fără Patrick Richard, căpitanul echipei și o opțiune extrem de importantă de jucător autohton. Pentru a nu avea un dezechilibru la nivelul oamenilor mici, Silvășan a decis să îl lase în afara lotului pe Mareks Mejeris și să îl introducă în formația de start pe David Lăpuște.

De partea cealaltă, CSM Oradea tocmai se despărțise de Erick Neal și Nikola Markovic, iar Abdul Gaddy nu primise încă dreptul de joc. Prin urmare, Nijal Pearson și Kris Richard și-au asumat rolul de fundași pentru gruparea lui Cristian Achim. Aceștia au utilizat în ofensivă niște blocaje, însă atât Emi Cățe, cât și Andrija Stipanovic au fost instruiți să joace hedge, adică să facă un pas înspre fundașul advers și să nu permită o aruncare rapidă sau o pătrundere a acestora.

În schimb, acțiunile de pe urma cărora bihorenii au marcat mai mult au fost cele în care s-au executat blocaje departe de minge. Cătălin Baciu și Lennard Freeman, pivoții Oradiei, au avut un rol important în această strategie, setând niște blocaje bune care i-au lăsat adesea liberi pe Toddrick Gotcher sau pe Pearson. Au existat mai multe situații în care Karel Guzman și Mihai Măciucă au fost neatenți și apoi au încercat să meargă under, în timp ce Gotcher s-a poziționat foarte bine și a marcat de la distanță.

În plus, profitând de lipsa de talie a adversarilor, CSM Oradea a câștigat lupta la recuperare (16-11 la recuperările ofensive, 39-29 la numărul total al recuperărilor) și a marcat mult mai bine după a doua șansă: 23-12. Silvășan a încercat să ajusteze și i-a folosit în același timp pe Cățe și Stipanovic, cu pivotul bosniac în rol de playmaker.

Luând în considerare pericolul de la interior, orădenii au încercat în defensivă să creeze trafic în zona de trei secunde și să nu lase pivoții să marcheze, însă asta a eliberat jocul pe extreme. Alb-negrii au știut să profite și au terminat cu un procentaj de 50% de la distanță (16/32), principalii remarcați fiind DJ Seeley, Jarell Eddie, Guzman și Măciucă.

În schimb, când roș-albaștrii au încercat să apere mai bine jucătorii din afara semicercului, Adam Mokoka și Bryce Jones au profitat și au pătruns mai mult, folosindu-și forța și viteza. Cu toate acestea, U-BT Cluj-Napoca a obținut foarte puține libere, doar 5, față de cele 20 ale lui CSM Oradea.

Cu trei minute și 46 de secunde înainte de final, gazdele conduceau cu 84 la 74 dar a urmat un parțial de 9-0 al lui Seeley și apoi Cățe a înscris coșul victoriei pentru oaspeți: 85-84.

Liderii învingătoarei au fost DJ Seeley (19 puncte), Mihai Măciucă (14 puncte), Emi Cățe (12 puncte, 5 recuperări, 3 pase decisive, 3 intercepții) și Jarell Eddie (11 puncte). De partea cealaltă, s-au remarcat Toddrick Gotcher (17 puncte), Donatas Tarolis (12 puncte) și Lennard Freeman (11 puncte, 8 recuperări).

O ultimă observație importantă este legată de punctele înscrise de titulari și de cele înscrise de rezerve. Pentru CSM Oradea, titularii au marcat 56 de puncte, iar rezervele 28 de puncte. În schimb, pentru U-BT Cluj-Napoca, titularii au adunat 42 de puncte, iar rezervele 43 de puncte.

U-BT Cluj-Napoca vs. CSM Oradea: 77-73

Până la jocul din retur, Patrick Richard s-a întors alături de alb-negri, astfel că Silvășan a decis să îl lase în afara lotului pe Adam Mokoka. De asemenea, antrenorul lui U-BT a efectuat două modificări în formația de start: în locul lui Lăpuște și Mokoka au fost introduși Jones și Măciucă. De partea cealaltă, Achim s-a bazat pe aceiași titulari ca în meciul din tur.

Încă de la început, în defensivă, gazdele au încercat să îl surprindă pe Pearson și să pună presiune pe el, făcând dublaj și provocând două turnoveruri rapide. Oaspeții au răspuns și s-au bazat mai mult pe Tarolis, care, în mai multe acțiuni, a venit la blocaj și apoi, profitând de întârzierea produsă de hedge-ul pivoților clujeni, s-a folosit de floaterele sale și a pus puncte pe tabelă.

De partea cealaltă, U-BT a încercat să îl joace mult pe Guzman în spațiul de trei secunde, însă cubanezul a ratat multe aruncări ușoare. De altfel, de-a lungul meciului, „studenții” au părut adesea lipsiți de concentrare, tratând superficial mai multe faze.

CSM Oradea a condus o bună parte din prima repriză și a început în avantaj și repriza secundă, însă U-BT Cluj-Napoca a revenit și a preluat conducerea. Apoi, în ultimul sfert, alb-negrii au jucat din ce în ce mai bine și, cu aproximativ cinci minute rămase până la finalul timpului regulamentar, conduceau la 11 puncte: 70-59. Elevii lui Silvășan nu au mai marcat până la finalul sfertului patru, în timp ce jucătorii lui Achim au izbutit să egaleze și să trimită meciul în prelungiri.

În overtime, Richard și Jones i-au condus pe clujeni spre o nouă victorie, 77-73, însă la capătul unui joc foarte încălcit în care a părut că tactica trece pe plan secundar și că mai importante sunt dorința de victorie, psihicul și experiența.

Cei mai buni jucători ai învingătoarei au fost Patrick Richard (19 puncte), Bryce Jones (18 puncte), Andrija Stipanovic (12 puncte, 10 recuperări) și Emi Cățe (8 puncte, 14 recuperări). De partea cealaltă, s-au remarcat Kris Richard (14 puncte, 8 recuperări) și Nijal Pearson (10 puncte, 11 pase decisive).

De această dată, U-BT a câștigat categoric lupta la recuperare (16-11 la recuperările ofensive, 54-41 la numărul total al recuperărilor). Comparând cu meciul tur, observăm că în acest joc au fost cu 27 de recuperări mai multe, ceea ce înseamnă că s-a ratat foarte mult. Într-adevăr, cele două tabere au terminat cu procentaje foarte mici de la distanță (24% - 26%) și de la linia de libere (55% - 76%).

Principala diferență s-a consemnat la numărul punctelor înscrise în spațiul de trei secunde: 48-20 în favoarea clujenilor. De asemenea, scenariul cu punctele marcate de titulari și cele marcate de rezerve s-a repetat: U-BT (titulari: 41, rezerve: 36) vs. CSM (titulari: 46, rezerve: 27).

Concluzii

În primul rând, în acest articol am încercat să mă concentrez asupra detaliilor de ordin tactic și statistic, însă este clar că și contextul joacă un rol foarte important. Meciul din tur era ultimul pentru U-BT înaintea duelului cu London Lions din sferturile de finală ale EuroCup și, din acest motiv, este posibil ca jucătorii să fi fost cu gândul la ceea ce îi așteaptă pe plan european. În schimb, meciul din retur nu mai avea nicio miză pentru clasament, astfel că niciuna din cele două tabere nu a fost cu pedala de accelerație apăsată până jos.

Pentru campioana en-titre un aspect îmbucurător este faptul că au reușit să câștige și atunci când au avut un procentaj de 50% de la distanță și atunci când au marcat doar 24% din aruncările de trei puncte. De asemenea, este clar că în cadrul echipei lui Silvășan există un mai mare echilibru între titulari și rezerve, adică o bancă mai lungă și mai multe arme la dispoziție.

În același timp, CSM Oradea a arătat reziliență, i-a pus în dificultate pe adversari și a arătat că are baschetbaliști capabili să rezolve situații în ofensivă.

În cadrul unui alt material care va fi publicat pe site-ul nostru, vom analiza care sunt jucătorii-cheie pentru fiecare echipă și care sunt sportivii la care cei doi antrenori vor trebui să aibă mare atenție.

Programul finalei poate fi consultat la următorul LINK.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball, Facebook – CSM Oradea

4 comentarii la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca ahile89 - :

    intreb si eu asa
    Daca tot se joaca finala aci pe plan local: de ce nu au pus meciurile vineri si duminica? Astfel incat suporterii celor 2 echipe sa poata face deplasare atat la Cluj cat si invers. Iar daca se ajunge la meciurile 5 si 6 sa fie in timpul saptamanii ca alea nu prea acum cum sa le pui pe weekend. Desi si aici se puteau pune in urmatoarea saptamana vineri si duminica. Ca nu-i o distanta de 1000 km intre orase. Asa cei din Oradea la meciul de marti poate vor fi putini, idem noi cand facem deplasarea. Dar na poate am eu pretentii

    cu 1 săptămână în urmă (10.05.2024)
    • CSM CSU Oradea b4:

      Sport
      Din păcate cred ca aici e una dintre dramele sportului modern. Ordinea priorităților s-a schimbat. Acum contează ce vor televiziunile și federația. Unii din rațiuni financiare, alții din comoditate, orgoliu și aroganță. Iar suporterii au ajuns pe ultimul loc al priorităților.

      cu 1 săptămână în urmă (10.05.2024)
    • CSM CSU Oradea TheOptimiser:

      +1
      Contează să aibă loc JijiTV în grila de programe pe lângă cele 1001 meciuri de folbal de liga a 4-a pe sate care are importanță mai mare la transmisiune... Și la FeReBeu să iasă cașul cât mai mare... Ce îi intere pe ei de suporteri...
      Măcar meciul de duminică e la o oră bună și, noi, suporterii care facem deplasarea, ajungem acasă la întoarcere pe la 10 seara să ne putem și odihni pt următoarea zi...
      Marți nicio șansă de deplasare la mine...

      cu 1 săptămână în urmă (10.05.2024)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      programari
      Da, tine mult de televiziuni, Dar acum s-a ajuns la un singur meci, deci se pot gasi solutii.
      Pe de alta parte Oradea a teminat tarziu seria cu Voluntariul, si era prea din scurt sa joci Marti - Vineri - apareau alte dicutii legate de oboseala, favoritisme, etc, chiar daca suporterii lor sunt cei mai afectati.
      Aceasi situatie pt meciul 3-4, tinand cont ca meciul doi e Marti..
      Pe de alta parte, daca ne uitam la biletele vandute, putine bilete au fost achizitionate de oradeni (si vorbesc de meciul de duminica). Cat priveste meciurile de la Oradea, din noou locurile noastre vor fi insuficiente, chiar in conditiile meciurilor Sambata/Luni

      cu 1 săptămână în urmă (10.05.2024)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!