Stiri

Analiză: 5 predicții pentru candidații la Rookie of The Year în NBA

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
14.10.2021

An de an, pentru debutanții din NBA, pe lângă stabilirea într-o zonă de confort în liga de peste ocean, un alt obiectiv este candidatura la premiul Rookie of The Year. Cu puține excepții, câștigătorii acestui premiu au garantată o carieră de succes.

Lupta pentru titlul din 2020 acordat debutantului anului a fost una aprigă. Anthony Edwards și-a revenit după un start dificil de sezon și l-a prins din urmă pe LaMelo Ball, care a avut o pauză din cauza unei accidentări. Titlul a ajuns în cele din urmă la mezinul familiei Ball.

Baschet.ro vă prezintă o predicție subiectivă pentru un eventual top 5 candidați la acest premiu.

1. Scottie Barnes. (Toronto Raptors)

Deși alegerea sa pe a patra poziție a draftului din acest an a reprezentat o surpriză pentru multă lume, cei de la Toronto Raptors par încrezători că alegerea făcută a fost cea corectă.

Barnes este printre cei mai versatili jucători din acest draft. Este un pasator foarte bun pentru poziția și înălțimea sa, lucru ce îi permite să joace orice poziție de la conducător de joc la extremă de forță. Este foarte impunător pe pătrunderi, un recuperator tenace și un apărător puternic. La acest moment, singurul semn de întrebare este legat de aruncarea sa de la distanță.

Barnes a scos în evidență toate aceste aspecte ale jocului său în cele 5 partide din presezon, unde a încheiat cu medii de 9.8 puncte, 5.6 pase decisive, 4.8 recuperări, 1.2 intercepții și 1.2 capace.

Scottie va avea toată libertatea ofensivă de care are nevoie în Toronto, întrucât VanVleet și Siakam sunt accidentați în startul de sezon, un avantaj enorm pentru acesta în a își rotunji statisticile personale. Sistemul de succes al lui Nick Nurse va ajuta echipa să câștige meciuri chiar și cu aceste absențe, iar numărul de dispute câștigate ar putea fi un plus pentru debutantul canadienilor în cursa pentru trofeul de ROTY.

2. Cade Cunningham. (Detroit Pistons)

Jucătorul cu cel mai mare potențial și în același timp prima opțiune a acestui draft este Cade Cunningham. Un jucător poate mai versatil decât Scottie, care este comparat de mulți cu alte nume importante ce au venit în draft-uri precedente (Luka Doncic, Zion Williamson sau Jayson Tatum).

Desigur, pentru ca acesta să ajungă la nivelul celor amintiți este nevoie de multă muncă și circumstanțe favorabile. Cade are un joc făcut pentru NBA-ul de azi. Este un conducător de joc înalt, cu o aruncare excelentă, cu un joc defensiv decent și cu o viziune extraordinară.

Cunningham a fost văzut de aproape un an întreg de specialiști drept cel mai bun jucător al acestui draft, însă distanța față de el și ceilalți competitori a continuat să se micșoreze de-a lungul sezonului.

Rămâne de văzut cum Dwayne Casey își va folosi tânăra vedetă în ofensiva echipei. Echipa l-a draftat pe Killian Hayes în urmă cu un an, iar acesta pare că va mai primi o șansă să se impună ca titularul la poziția 1 al echipei. Un alt semn de întrebare legat de sezonul lui Cade stă în frecvența accidentărilor sale ce l-au ținut pe tușă în presezon și în finalul Summer League.

3. Jalen Green. (Houston Rockets)

Cel mai spectaculos jucător ofensiv al acestui draft este Jalen Green. Un jucător care poate închide o dispută prin aruncarea sa letală de trei puncte, dar și prin abilitațile sale atletice impresionante.

Cei de la Houston Rockets au trăit periculos loteria draftului, întrucât pick-ul lor putea ajunge la OKC Thunder dacă ar fi căzut din top 4. Norocul a fost de partea lor, iar rănile lăsate de plecarea lui Harden au fost bandajate de noul titular al echipei la poziția de shooting guard.

Jalen nu a jucat în NCAA, ci a fost primul prospect de top ce alege să joace în echipa de G-League destinată jucătorilor eligibilor pentru draft, Ignite. Acolo a avut statistici impresionante, deși a avut în față adversari mult mai maturi față de cei din colegiu.

Conducerea celor de la Rockets a ajuns la o înțelegere cu John Wall pentru a îl ține pe acesta pe tușă tot sezonul, tocmai pentru a îi oferi lui Green cheile ofensivei. Rămâne de văzut cum va conduce acesta echipa și cât va dura până se va adapta la nivelul de joc din NBA.

4. Evan Mobley. (Cleveland Cavaliers)

Mobley este văzut de specialiști drept un jucător care fie va ajunge la un nivel înalt în NBA, fie va sfârși ca una dintre marile dezamăgiri din istoria NBA-ului.

Deși poate fi clișeic să ne punem semne de întrebare legate de pivoții din liga de peste oceab, având în vedere că jocul se îndreaptă cât mai departe de inel, nu putem să nu fim puțin îngrijorați că Evan se va pierde într-o ligă dominată de fundași.

Abilitățile unice din jocul său îl pot ajuta să devină un pivot consacrat în NBA (cu toate că în sezonul de debut va juca mai mult ca extremă de forță, alături de Jarrett Allen pe parchet). Aruncarea sa este încă în proces de dezvoltare, dar semnele sunt bune. Defensiva este văzută drept punctul său forte și mulți spun că ar putea ajunge la nivelul lui Anthony Davis la acest capitol.

5. James Bouknight. (Charlotte Hornets)

Una dintre surprizele acestui clasament personal este James Bouknight, singurul jucător din această listă ce nu a fost ales în top 4 în draft-ul din vară. De altfel, jucătorul de poziția 2 venit de la Universitatea Connecticut nu a fost nici măcar în top 10, fiind selectat de Hornets cu a 11-a opțiune.

Cei de la Charlotte au pentru prima dată după mulți ani motive de bucurie. LaMelo Ball pare să fie un viitor superstar, iar GM-ul Mitch Kupchak face o treabă excelentă până acum pentru a construi o echipă competitivă în jurul său.

James Bouknight nu va juca pe unul dintre posturile de titulari în acest an, deoarece Rozier și Ball au locurile asigurate în backcourt. Cu toate acestea, el probabil va fi al 6-lea om din rotația echipei și va avea destule șanse să exceleze alături de colegii săi de pe bancă drept conducător al ofensive.

Bouknight este printre cei mai buni aruncători de la distanță ai acestui draft, este letal pe pătrunderi, iar jocul său de pase este unul chiar bun pentru poziția ocupată de el pe parchet. Rămâne de văzut cum se vor translata calitățile sale și pe parchetul din NBA.

 

*foto: nba.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!