Stiri

Analiză Emi Cățe vs. Clint Capela, după prestațiile din precalificările EuroBasket 2021

România a reușit calificarea pe tabloul principal al calificărilor pentru EuroBasket 2021, acolo unde va întâlni Spania, Polonia și Israel. Același lucru l-au reușit Elveția, Danemarca și Marea Britanie. 

Dacă naționala României a trecut aproape fără emoții, cu 4 victorii din tot atâtea întâlniri, într-o grupă cu Slovacia și Cipru, Elveția a câștigat cu greu grupa din care a făcut parte, alături de Islanda și Portugalia. În cele din urmă elvețienii au învins Islanda, scor 109-85 și și-au asigurat calificarea pe tabloul principal al calificărilor în ultimul meci, în care aveau nevoie de o victorie la 20 de puncte. 

Un lucru pe care l-au avut în comun cele două formații este că s-au bazat în mare măsură pe serviciile unui pivot excelent. La naționala noastră este vorba de jucătorul celor de la UCAM Murcia, Emi Cățe, în timp ce pentru „Țara Cantoanelor” a jucat Clint Capela, baschetbalist cu contract pe 5 ani și 90 de milioane de dolari în NBA, la Houston Rockets. Acolo unde în ultimul sezon a avut medii de 16,6 puncte și 12,7 recuperări, jucând off the ball în ofensiva lui Mike d'Antoni, alături de James Harden și Chris Paul.  

Statisticile „goale” sunt destul de clar în avantajul lui Emi Cățe în aceste meciuri. Astfel, pivotul român a bifat șapte partide și a adunat medii de 13,7 puncte, 11,4 recuperări, 2,1 pase decisive, 2,6 capace și 1.0 intercepții, cu procentaje de 66% la aruncările din acțiune, respectiv 73% la linia de pedeapsă. Totul pentru un indice al eficienței de +25,6. Cu aceste statistici, Cățe a fost cel mai bun recuperator, cel mai eficient jucător și cel mai bun la capitolul capace din aceste precalificări.

În schimb, Clint Capela a bifat 4 meciuri pentru Elveția, în care adunat 15 puncte, 11 recuperări, 1,8 pase decisive, 1,5 capace și 1,0 intercepții pe meci, totul pentru un +17,5 la eficiență. De asemenea, Capela a adunat doar 49% din acțiune și 44,4% la libere. Cățe a jucat 29,2 minute pe meci, Clint 30 minute pe întâlnire. 

Așadar, dacă luăm doar statisticile și prestația celor două naționale, am putea trage concluzia că Emi Cățe ar fi cel puțin la nivelul lui Clint Capela, baschetbalist titular la Houston Rockets, formație care a jucat o finală și o semifinală în Conferința de Vest în ultimii doi ani.

Trebuie luată însă câteva lucruri în plus în considerare. În primul rând atacul României în aceste preliminarii a fost mult mai echilibrat. Emi a fost al doilea cel mai bun marcator al naționalei (Giordan Watson - 14 puncte pe meci), dar a aruncat de numai 7,9 ori pe meci. Deci Cățe nu a fost tocmai punctul central al ofensivei noastre, care s-a bazat destul de mult pe aruncări din afara spațiului de 3 puncte. În schimb, Capela a avut 12,2 aruncări pe întâlnire și a fost prima opțiune a naționalei Elveției, cel puțin în partidele din această vară. 

De asemenea, adversarii Elveției au fost în cele din urmă mai dificili decât cei ai României, Islanda fiind totuși o echipă care a ajuns prin propriile forțe la EuroBasket, în 2015 și 2017. 

Luând toate aceste date împreună și văzându-l pe Emi Cățe la lucru în ultimii doi ani, pot spune (cu o doză evidentă de subiectivism) că ar putea să joace în viitorul apropiat la nivelul din NBA. Reamintim că pivotul român a fost în draft-ul nord-american anul trecut, până când a luat decizia să se retragă și a fost eligibil în acest sezon, dar a fost trecut cu vederea de echipele de peste ocean. 

Cu toate acestea, la doar 22 de ani, Emi Cățe are loc de progres. De altfel, în ultimii ani a devenit mai masiv din punct de vedere fizic, în timp ce la recuperări stă excelent și are și un timing foarte bun în defensivă. Trebuie să lucreze însă pe faza ofensivă, acolo unde însă a progresat la nivel de joc în low post, coboară foarte bine pe pick & roll și are o mână destul de sigură la libere. Dacă reușește să pună constant aruncarea de la semidistanță, poate fi o soluție „ieftină” pentru echipele din NBA pentru postul de pivot, în ciuda faptului că are „doar” 2m06, o înălțime totuși mică pentru jucătorii de poziția 5 din liga de peste ocean. 

*statistici: fiba.basketball.com și basketball-reference.com

*foto: colaj fiba.basketball.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!