Stiri

Jucători români care au ajuns la un pas de NBA

NBA este, fără dubiu, cea mai urmărită ligă de baschet din lume. Meciurile sale sunt spectaculoase și transmise în toată lumea, iar echipele și jucătorii au fani în toate colțurile globului. NBA este nu doar unul dintre cele mai urmărite ligi de sport din lume dar și unul care atrage cele mai multe pariuri sportive. Mulți internauți caută deschidere cont Superbet în special pentru a putea paria pe meciurile echipelor favorite de baschet de peste hotare. Nu e de mirare, deci, că visul oricărui baschetbalist este să ajungă la una dintre echipele din NBA.

Gheorghe „Ghiță” Mureșan este cel mai cunoscut baschetbalist român. După succesul inițial la U Cluj la începutul anilor ’90, a devenit jucător profesionist la echipa franceză Pau-Orthez, apoi a trecut oceanul pentru a juca în NBA. Între 1993 și 2000, Mureșan a jucat pentru Washington Bullets și New Jersey Nets, apoi a revenit în Franța. Pe lângă cariera sa din baschet, Big Ghiță s-a făcut remarcat și ca actor (într-un singur film alături de Billy Crystal), activist și autor.

Mureșan a făcut carieră în NBA - alții, însă, nu au fost la fel de norocoși. Baschetul românesc se poate mândri cu mai mulți jucători care au ajuns la un pas de a deveni profesioniști în cea mai urmărită ligă de baschet din lume.

Constantin Popa

Născut la Satu Mare în 1971, Popa a devenit jucător la Dinamo București în anii ’80 înainte de a părăsi țara, devenind primul într-un șir de jucători profesioniști care își încearcă norocul în afara țării.

El a urmat cursurile academiei militare de la Fork Union din statul Virginia, SUA, înainte de a continua la Universitatea Miami și echipa sa de baschet Miami Hurricanes. Popa este cel mai înalt jucător în istoria echipei.

După șase ani în NCAA, Popa a fost selectat de către L. A. Clippers (NBA) pe locul 53 și de Miami Tropics (USBL) pe locul 4… dar nu a ajuns la niciuna dintre echipe sau ligi. Timp de un an, a jucat pentru Florida Beach Dogs, o echipă din Continental Basketball Association (CBA) înainte de a reveni în Europa. După un timp scurt petrecut la Pau-Orthez, s-a transferat la Maccabi Tel Aviv unde a rămas până la anul 2000. Apoi, după un singur sezon la Hapoel Jerusalem, s-a retras.

Popa a revenit în NCAA ca antrenor: între 2007 și 2016 a antrenat echipa Indianapolis Greyhounds.

Ștefan Ciosici

Scopul lui Doru Ștefan Ciosici nu a fost să devină un jucător profesionist de baschet… dar în timpul liceului a crescut la înălțimea de 2,1 metri, deci baschetul cumva l-a ales pe el. În 1995, a ajuns la Universitatea Lafayette din Easton, Pennsylvania, unde a avut o carieră de succes în NCAA, devenind Jucătorul Anului în Patriot League și MVP în mai multe sezoane.

Apoi, în anul 2000, nicio echipă din NBA nu l-a selectat. Până la urmă a ajuns să joace pentru echipa italiană Basket Rimini Crabs unde, însă, performanța sa nu a fost la fel de bună. După doar doi ani cu această echipă, plus o perioadă scurtă la Echipa Națională de Baschet, Ciosici s-a retras complet din lumea sporturilor.

Alexandru Olah

Născut și crescut la Timișoara, Olah a urmărit și el prospectul unei cariere în baschetul profesionist peste ocean. După patru ani de joc cu echipa americană Northwestern Wildcats din Evanston, Illinois, Olah a rămas neselectat în draft-ul NBA din 2016, astfel a revenit în Europa.

După un sezon la Belfius Mons-Hainaut din Belgia, Olah s-a mutat la U Cluj pentru o perioadă scurtă, apoi s-a transferat la echipa olandeză ZZ Leiden. Ulterior, după câte un sezon cu Kangoeroes Mechelen din Belgia și Breogán din Spania, jucătorul a revenit din nou în țară, la BC Timișoara.

*foto: InsideSport