Stiri Juniori U15 Feminin

Aco Todorov: „De ce un antrenor străin ar antrena mai bine Oradea, Sibiu sau Pitești?”

Aco Todorov: „De ce un antrenor străin ar antrena mai bine Oradea, Sibiu sau Pitești?”

În cursul zilei de vineri, 19 august, am publicat prima parte a unui interviu cu Aleksandar Todorov, managerul general al lui Landstede Hammers Zwolle și fost antrenor în România, la CS Dinamo București și SCM U Craiova.

După ce am povestit despre adaptarea în Olanda, despre diferențele de mentalitate și despre evoluția lui Dragoș Diculescu, discuția s-a îndreptat spre baschetul românesc, iar Todorov a vorbit despre două aspecte legate de starea actuală a baschetului din România: unul pozitiv și altul negativ.

Am urmărit foarte mult. M-am uitat la majoritatea meciurilor Craiovei și la alte jocuri de care eram curios. E foarte ușor acum să urmăresc Liga Națională, fiindcă toate partidele sunt pe YouTube și pot să mă uit la ele și după ce s-au încheiat. Există două aspecte de menționat. În primul rând, situația se schimbă, din pricina regulii cu doi români pe teren. Asta provoacă echipele să plătească salarii mari jucătorilor autohtoni și astfel nu mai rămân la fel de mulți bani ca în trecut pentru baschetbaliștii străini. Cred că vom vedea un nivel mai scăzut al străinilor. Românii sunt aceiași doar că sunt plătiți mai bine. De aceea, probabil că vom vedea un nivel mai scăzut al competiției. Însă apariția unor formații cu bugete uriașe va duce la o competiție mai interesantă. Nu există o favorită clară pentru locurile 2-6. Ok, locul 1 este decis înainte de începerea campionatului, însă este dificil de prezis cine va termina pe pozițiile 2-6. Va fi o luptă intensă, mai ales pentru locurile care asigură prezența într-o competiție europeană. Așa a decis noua conducere a Federației, urmând modelul Bulgariei sau Macedoniei. Au luat această decizie pentru a ajuta baschetbaliștii autohtoni și atunci când banii în baschet, în sport vin de la autoritățile locale, în proporție de 80-90%, sunt de-acord ca banii să se întoarcă la localnici. Nu este o modalitate de gândire naționalistă sau patriotică, ci așa este natural. De ce să cheltui 100.000 – 150.000 din bani publici pe un baschetbalist străin care va juca opt luni și apoi va pleca și nu se va mai întoarce niciodată? Sunt o parte din jucătorii autohtoni plătiți mai mult decât merită în acest moment? Da, sunt. Dar au fost unii străini supraplătiți în trecut? Da, au fost. Deci cineva oricum e plătit mai mult decât merită. Trebuie să decizi cine: străinii sau autohtonii. Voi ați decis că autohtonii și eu sunt de-acord. Aș face același lucru dacă aș fi președintele unei federații de baschet.

După ce a explicat efectele pe care noua regulă impusă de FRB, care obligă formațiile să aibă doi jucători români pe durata primei reprize, le va avea, Todorov a atins un punct mai sensibil și, anume, modul în care se acordă licențele antrenorilor străini.

A doua schimbare, cea care nu îmi place, e legată de modul prin care asociația antrenorilor permite oricărei persoane care vrea să antreneze să vină și să antreneze în România. E o protecție minimă a antrenorilor autohtoni. Evident, ei se justifică spunând că antrenorii români nu sunt destul de buni dar este un antrenor străin care nu a antrenat niciodată, absolut niciodată, în țara natală mai bun? Nu mă refer la a câștiga un trofeu în țara natală, ci la a fi antrenor principal în prima divizie a țării tale. Acum, în România, sunt antrenori care nu au antrenat niciodată în țara lor natală, care au fost secunzii secunzilor la o națională a unei țări din lumea a treia, care provin din țări în care nici nu știam că există baschet. Nu doar că vin ca antrenori principali, dar își aduc antrenori secunzi cu ei pe care îi ascund sub titulatura de „scouter” sau așa mai departe. Întrebarea pentru președintele asociației antrenorilor din România este: „Cum vei dezvolta, astfel, antrenorii autohtoni? Cum îi vei motiva pe antrenori să muncească cu juniorii pentru a obține șansa de a antrena în prima divizie, când ei știu că mereu apar în LNBM antrenori care nu au antrenat în țara lor”. Nu mă refer la toți antrenorii. Sunt unii tehnicieni cu CV bun și chiar și anul trecut au fost astfel de antrenori. Dar hai să spunem că aceștia sunt în proporție de 25%. Eu mă refer la restul de 75%.

Aco Todorov a făcut parte timp de 12 ani de zile din Asociația Antrenorilor din Macedonia, într-o perioadă în care au setat niște criterii foarte clare pentru antrenorii străini. De asemenea, la începutul anilor 2000, Todorov și colegii săi au creat un curs de trei semestre pentru tinerii antrenori macedoni, care au beneficiat de cei mai buni antrenori, preparatori fizici, scouteri, etc.

Sunt mândru că, în 2000, când am început să fac parte din Asociația Antrenorilor din Macedonia, prima decizie pe care am luat-o a fost ca antrenorii străini să poată antrena în Macedonia doar dacă au câștigat titlul în țara lor, dacă au fost antrenori de națională sau dacă au avut succes în Europa. Acela a fost momentul în care am început să progresăm și am ajuns la cinci campionate europene în ultimii 15 ani. Suntem o țară de două milioane de locuitori și baschetul nu este sportul principal dar totuși am avut două echipe în Divizia A în această vară. Sunt mândru de ceea ce am realizat. Am fost supus unei presiuni imense din partea echipelor, în special din partea celor care voiau să aducă antrenori străini, însă cred că acum nimeni nu pune la îndoială acea decizie. Avem o ligă cu 12 echipe și 12 antrenori autohtoni.

În sezonul 2022-2023, 7 din cele 18 echipe din Liga Națională de Baschet Masculin vor avea antrenori străini. Este vorba de BC CSU Sibiu (Miguel Angel Hoyo), CS Dinamo București (Aleksandar Trifunovic), CSA Steaua București (Mladen Jojic), FC Argeș Basketball (Milan Mitrovic), CSO Voluntari (Sașa Ocokoljic), SCM U Craiova (Vitaly Stepanovski) și BC Laguna Sharks (Daniel Nelson). De asemenea, pe lângă Sibiu, Dinamo și Pitești, CSM CSU Oradea (Radovan Markovic), U-BT Cluj-Napoca (Milorad Perovic) și CS Rapid București (Dean Medan) au asistenți din străinătate.

Acesta e un lucru care nu îmi place la baschetul din România. Da, oricine are dreptul de a antrena și toată lumea vrea să obțină un post. Să zicem că sunt 500 de echipe în Europa și sunt locuri pentru 6000 de jucători, dar doar pentru 500 de antrenori. Știu dar vă întreb din nou: „Credeți că cei mai de succes antrenori autohtoni ai voștri în ultimii ani, cu toate trofeele câștigate și campaniile europene de succes, ar putea să obțină o licență de antrenor într-o țară vecină?”. Nu ar fi lăsați nici măcar să intre în sală. Aceasta este diferența. Când am venit la Dinamo, mi s-au adresat o mulțime de întrebări și a trebuit să dovedesc că am fost antrenorul naționalei, că am câștigat trofee și că am antrenat în trei din ultimii cinci ani. Asta a fost în 2015. Apoi, treptat, am observat că nimeni nu mă mai întreba nimic. Trebuia să fi participat la unul sau două clinicuri și cam atât. Cred că s-au pierdut anumite criterii, cred că cine se ocupă cu licențele a pierdut anumite criterii și se vor vedea consecințele. Sincer, nu văd un antrenor străin care să poată face ce a făcut Fleșeriu la Sibiu, Costescu la Pitești sau la Dinamo sau ceea ce a făcut Achim la Oradea. De ce un antrenor străin ar antrena mai bine Oradea, Pitești sau Sibiu? Poate că eu nu sunt în măsură să vorbesc despre asta, fiindcă și eu am lucrat ca antrenor străin în România. Dar eu asta am făcut în țara mea natală. Sunt mândru de trofeele pe care le-am cucerit ca antrenor și de perioada petrecută la națională, dar faptul că le-am dat o șansă antrenorilor autohtoni din Macedonia e una din cele mai mari realizări din cariera mea. Am fost norocos să obțin o poziție în Asociația Antrenorilor așa de devreme și am găsit suport din partea Federației și din partea celorlalți antrenori pentru a implementa aceste criterii.

În țara noastră, licențierea antrenorilor ține de Colegiul Central al Antrenorilor, al cărei președinte este Alina Moanță. Dan Berceanu este vicepreședintele CCA, în timp ce Florin Nini, Dan Calancea și Mihaela Grecu sunt membri ai Colegiului.

*foto: fiba.basketball

10 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Da
    A meritat așteptarea episodului doi.
    Greu spre imposibil de combătut argumentația lui Aco, odată în plus.
    Să vedem dacă cei arătați cu degetul vor răspunde într-un fel.

    cu 1 an în urmă (20.08.2022) Raspunde
  • Benjamin :


    “Sincer, nu văd un antrenor străin care să poată face ce a făcut Fleșeriu la Sibiu, Costescu la Pitești sau la Dinamo sau ceea ce a făcut Achim la Oradea.” -> imi place de Aco, dar aici mi s-a rupt logica..
    Cum adica nu este vreun antrenor care sa nu fi reusit ce au facut cei mentionati la echipele respective?!?!

    ++
    Nu-s un mare fan Silva, dar ce sa inteleg..? Ce a realizat el anul trecut pt echipa putea realiza orice alt antrenor strain?
    Vorbim de antrenori care au realizat lucruri marete pe bani putini (ex Fleseriu?) sau care e criteriul dupa care si-a alea exemplele? Ce au facut/realizat cei mentionati si un antrenor strain nu ar fi reusit?

    cu 1 an în urmă (20.08.2022)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @
      Problema cred că vine de la exprimarea în limba engleză.
      Ce cred eu că a vrut să spună Aco e că nu or fi Fleșeriu sau Costescu niște mega antrenori, dar pe cei care i-au înlocuit nu-i recomandă absolut nimic.

      cu 1 an în urmă (20.08.2022)
    Raspunde
  • Rapid București Bruce :

    Teoria bună, exemplele nu prea
    In teorie, Aco are dreptate, doar ca suntem în România, UE și pentru antrenorii comunitari este greu sa impui criterii pentru ca vine CNCD și îți dă în cap, la fel ca în cazul jucătorilor naturalizati.

    Nici exemplele nu sunt prea fericite. Pentru ca totul se reduce la resurse pentru creionarea echipelor. Costescu a plecat de la Pitești pentru ca acolo bugetul a scăzut fata de sezoanele precedente. Deci nu a ales clubul un străin în locul lui.
    Fleseriu, după părerea mea, poate mai puțin avizată, nu a depășit niciodată prin rezultate potențialul echipei. A pierdut multe serii de playoff cu avantajul terenului propriu. Semifinale, vreo doua dacă îmi amintesc bine și cel mai dureros, finala, după 0-2 în primele jocuri de la Sibiu. Acum Hoyo cu siguranță nu a avut buget cum era in perioadele amintite, cu semifinale și finale.

    În acest caz e cam greu sa dai astfel exemple comparative, când o echipa joaca pe fistic și cealaltă pe alune.

    cu 1 an în urmă (21.08.2022)
    • uplifter:

      Re
      Fleseriu a obtinut rezultate mult peste conditiile financiare avute la echipa.
      As zice ca este singurul antrenor din ultimii ani care a castigat ceva fara sa aiba unul din primele 3-4 bugete din tara

      cu 1 an în urmă (21.08.2022)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      ...ahem...
      ...sună frumos, atâta că nu e adevărat... ştiu că s-a tot povestit cum că Sibiu avea (în "era" Fleşeriu) buget mic şi bani puțini şi că se bătea în LNBM ca David cu Goliat, ca un underdog contra ălora tari, etc. Fain, romantic, sună bine, dar nu e corect. Sibiu n-a fost niciodată sub top 4, aflându-se de fapt mai mereu în top 3 la bugete.

      cu 1 an în urmă (21.08.2022)
    • BC CSU Sibiu /z/z/z:

      ...
      Aceeasi parere am avut-o si in iarna, cand a demisionat... Fleseriu ramane antrenorul cu cele mai mari realizari din ultimii 20 de ani la CSU. A reusit ceea ce nu au reusit Schomers, Petricevic, Perisic - a luat o echipa lasata pe locul 10 si a crescut-o an de an, apoi a luat o medalie de argint, o cupa a Romaniei si o calificare in FEC.
      Cu un buget mediocru si multe riscuri a construit de fiecare data echipe care s-au luptat de la egal la egal cu U-BT, Steaua, Oradea, fara a dispune de un antrenor secund valoros si de vreun naturalizat precum Richard, Watson.

      cu 1 an în urmă (21.08.2022)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Hmm
      Huntere ești în eroare mare cu bugetele,
      nu știu de unde ai informațiile...
      Cel mai mare buget l-am avut în sezonul oprit de covid, și atunci de-abia treceam de 50k salarii pe lună, departe de orice podium de genul ăsta.

      cu 1 an în urmă (21.08.2022)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      ok, iau exemplul cu +50k salariile...
      ...pentru jucători, în acel sezon. Aş face bold "salariile pentru jucatori", daca aş putea, că şi ăsta-i un aspect important, dar trec mai departe. Cluj si Oradea au fost peste ca buget anul respectiv. Dar excluzându-le pe astea două, cine a avut mai mult ca Sibiu?

      cu 1 an în urmă (21.08.2022)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @hunter
      le poti face bold, italic, underline, font de 36... stiu ce vorbesc.
      in sezonul respectiv, Pitesti a avut cel putin 10k in plus (folosind acelasi sistem de referinta), iar Steau si Craiova au avut si ele mai mult, dar doar cu 3 zerouri (cred ca si Voluntari a avut mai mult, acolo Borovnjak avea un salariu"exceptional", in al doilea sau an).
      oricum, disputa noastra e cam fara rost, deoarece stim amandoi ca nu putem proba nimic, e doar de amorul artei... tu cred ca vrei sa bati ca noi ne-am plans toti anii astia fara motiv real, iar noi sustinem ca suntem niste plangaciosi pe bune... :)

      cu 1 an în urmă (22.08.2022)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!