Stiri Juniori U15 Feminin

Adam Mokoka: „Cluj este o oportunitate bună de a face următorul pas în cariera mea”

Adam Mokoka: „Cluj este o oportunitate bună de a face următorul pas în cariera mea”

Astăzi, 17 octombrie, U-BT Cluj-Napoca se va duela cu JL Bourg, în runda a treia a BKT EuroCup, stagiunea 2023-2024. Alb-negrii au în lot patru jucători care au evoluat în campionatul Franței, iar unul dintre ei este Adam Mokoka, dublu campion european la juniori cu naționala din Hexagon.

Originar din Paris, Mokoka a fost format de BCM Gravelines-Dunkerque și apoi a mai jucat pentru Mega Bemax, Chicago Bulls, Windy City Bulls, Austin Spurs, Nanterre 92, Oklahoma City Blue și Umana Reyer Venezia.

În cursul zilei de azi, Le Progres, o publicație franceză, a publicat un interviu cu baschetbalistul în vârstă de 25 de ani, în care s-au atins subiecte precum venirea lui Mokoka în România și adaptarea în Cluj-Napoca. Iată cum a decurs interviul:

Puțini francezi au jucat în România înaintea ta. Cum a apărut această oportunitate?

Antrenorul Clujului l-a contactat pe agentul meu pentru a afla dacă sunt interesat să joc în EuroCup. Ce mi-a atras atenția la propunerea lui e că avea nevoie de mine pentru poziția de conducător de joc. Căuta un jucător cu calități fizice, fiindcă americanul care împarte acest post cu mine este mai scund. Căuta pe cineva care să poată da ritmul, să poată pătrunde și să poată arunca.

Vara aceasta ai fi putut să te întorci în campionatul francez?

Nu am fost aproape de nicio propunere. Cea din Cluj mi-a atras atenția fiindcă mi s-a oferit să joc într-o poziție pentru care am fost antrenat la Gravelines. Nu am avut această oportunitate în ultimii ani. A avut sens pentru mine să mă întorc la bazele mele.

Cum te adaptezi la un nou club și o nouă țară?

Mă simt foarte confortabil. Înainte de startul competiției, pregătirea a fost scurtă. Dar l-am rugat pe antrenor să îmi spună ce sisteme a folosit și el mi-a trimis niște video-uri pentru a-mi face o idee. În plus, vara trecută deja venisem în România, chiar dacă nu în Cluj. Îmi doream să mă întorc.

Fotbalul e cel mai popular sport în România. Ce loc are baschetul în această țară?

În Cluj avem un public numeros. Când am jucat primul meci în EuroCup, împotriva lui Turk Telekom, am avut 7000 sau 8000 de fani. Nu găsești astfel de suporteri în orice club din România sau Europa. A fost impresionant, mi-a plăcut mult atmosfera creată de susținătorii noștri. Ne încurajează foarte mult. Cluj este un club mare în România, care a câștigat titlul în ultimele trei sezoane.

Cluj a recrutat jucători de valoare precum Bryce Jones, DJ Seeley, Jarell Eddie și pe tine. Care sunt ambițiile clubului?

Avem diferite arme în echipă, în funcție de competiția în care jucăm. Obiectivul nostru este să câștigăm campionatul României pentru a patra oară și să mergem cât mai departe în Europa. Am început bine: obiectivul este să ajungem în playoff și apoi nu ne vom impune o limită.

Ce fel de baschet preferă antrenorul tău?

Avem în lot shooteri foarte buni și jucători atletici care se apără foarte bine pe tot terenul. Ne place să jucăm rapid. Echipa nu este egoistă: mingea se mișcă bine și încercăm să îi implicăm pe toți atât în atac, cât și în apărare, unde suntem super agresivi.

Ce părere ai despre JL Bourg în acest sezon?

E o echipă foarte bună. Au început campionatul în forță, chiar dacă au pierdut duminică, împotriva lui Monaco. Au 2-0 în EuroCup. Îl știu pe coach Fauthoux foarte bine, fiindcă am fost la naționala Franței U16 cu el (n.r. Frederic Fauthoux a fost antrenorul secund al naționalei). Am câștigat Campionatul European împreună, în 2014. Echipa lui are caracter și multe atu-uri. Va fi un super-meci astăzi.

În martie, când te-ai alăturat Veneției, ai spus că îți dorești să devii „unul dintre cei mai buni apărători din lume”. Este acesta încă un obiectiv al tău?

Întotdeauna. Apărarea va rămâne una din principalele mele calități. Dar, în calitate de fundaș, îmi voi asuma și responsabilități ofensive și voi juca în ambele părți ale terenului. Cluj este o oportunitate bună de a face următorul pas în cariera mea.

Astăzi, 17 octombrie, la ora 20:30, JL Bourg primește vizita lui U-BT Cluj-Napoca, într-un meci care va fi transmis, în direct, pe Prima Sport 4. În cele două jocuri din EuroCup, Mokoka are medii de 7.5 puncte, 1.0 pase decisive și 2.0 recuperări.

*foto: Lavinia Gordan/U-BT Cluj-Napoca

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!