Stiri Juniori U15 Feminin

Două meciuri din istoria recentă a campionatului românesc, care au rivalizat cu scorurile din NBA

Două meciuri din istoria recentă a campionatului românesc, care au rivalizat cu scorurile din NBA

Liga Națională de Baschet Masculin a propus de-a lungul anilor meciuri pline de spectacol și dramatism. Acum, la ceas aniversar, ne amintim două partide care au produs foarte multe puncte și care au rivalizat au rivalizat cu scorurile care se întâlnesc noapte de noapte în NBA.

Gaz Metan Mediaș vs CSU Asesoft Ploiești – 120-118

Timp de câteva sezoane aceste două echipe au fost adevărate rivale, iar echipa de pe Târnava Mare era una dintre formațiile care atacau supremația ploieștenilor. Cele două echipe nu s-a întâlnit însă în nicio finală de campionat, de cele mai multe ori bătăliile desfășurându-se în semifinale.

Un meci de pomină între Gaz Metan și Asesoft a avut loc pe 18 decembrie 2010 la Mediaș, fiind ultimul din acel an. Acest duel era unul pentru prima poziție în clasament, iar jocul s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Echipa victorioasă avea să încheie cu titlul generic de „campioană de iarnă”.

Ploieștenii au început în forță acel joc, reușind să câștige cu scorul de 20-8. Avantajul avea să basculeze până la pauză, după un 28-14 al gazdelor. În partea a doua a meciului nu au mai existat diferențe mai mari de două posesii pe tabelă, între cele două echipe. Ultimul minut din timpul regulamentar a fost unul de infarct. Adrian Blidaru a reușit un coș cu fault și a dus scorul la 86-81. Jocul s-a mutat la linia de libere, iar medieșenii au fost mai preciși și au reușit să trimită meciul în overtime la scorul de 88-88.

În prima repriză suplimentară tot oaspeții au fost aproape de victorie, când înaintea ultimului minut de joc, Jason Westrol ducea scorul la 103-98 pentru Asesoft. Tudor Dumitrescu cu o triplă și Deven Mitchell cu un tip-in au prelungit meciul cu încă cinci minute. S-a mers din nou umăr la umăr, până când Muntean și Calasan au dus gazdele la două posesii. Totul s-a decis la ultima posesie, când Negoițescu și Guțoaia au ratat șansa de prelungi meciul, care s-a încheiat cu scorul de 120-118.

Încă o repriza suplimentară era poate prea mult pentru cele două echipe, care oricum aveau deja foarte mulți eliminați. La Mediaș au părăsit parchetul cu cinci greșeli personale, Dragușin, Velickovic, Howell, Jucan și Calasan, iar la Ploiești Mack, Szijarto, Burlacu, Ilic, Qarraan și Blidaru.

Jarrett Howell a fost omul meciului cu 31 de puncte, 9 pase decisive și 4 recuperări. Titus Nicoară a terminat cu 24 de puncte și 12 recuperări. Tudor Dumitrescu a contribuit cu 22 de puncte, iar Deven Mitchell cu 20 de puncte.

Jason Westrol a fost principalul marcator al ploieștenilor cu 30 de puncte. Adi Blidaru a reușit 23 de puncte, pase decisive și 2 recuperări. Cătălin Burlacu a încheiat în double-double, 20 de puncte și 11 recuperări, la fel Qaraan Calhoun, 18 puncte și 11 recuperări.

Dintre protagoniștii acestui joc, doar doi jucători se mai află activi în România. Titus Nicoară și Vlad Negoițescu sunt acum colegi la Steaua București. Primul dintre ei a depășit borna celor 5.000 de puncte marcate în Liga Națională de Baschet Masculin. Titus ne-a oferit și o declarație despre ceea ce însemnat sezonul 2010/2011 pentru Gaz Metan Mediaș.

„Pe lângă atmosfera excelentă din vestiar am reușit să fim o familie și în afara terenului. Am reușit să învingem de două ori Ploieștiul în acel sezon după niște meciuri incredibile ca desfășurare a scorului și a finalurilor de meci. În cupa României desfășurată la Târgu Mureș am reușit să ne luăm revanșa după finala pierdută în 2010. Mediașul a sărbătorit cum se cuvine acel trofeu și a fost un pas important în continuarea evoluției acelei echipe.

Cred că Mediașul a avut cea mai mare șansă să câștige un campionat în acel an, dar până la urma Clujul a fost recompensată pentru toate eforturile și constanța  de care a dat dovadă de-a lungul anilor. După dezamăgirea trăită cu un an înainte au avut parte de un final de poveste.

Consider că în acei ani Mediașul a fost o forță în baschetul românesc reușind sa câștige două cupe, să participe cu succes în cupele europene și să ajungă de 4 ori consecutiv în semifinalele campionatului. Probabil că dacă nu se suprapunea cu perioada Asesoft ar fi obținut și un titlu național. De aceea în singurul an în care Ploieștiul a pierdut campionatul , 2010-2011, a fost și pentru Mediaș o șansa uriașă de a câștiga eventul.

Totuși voi rămâne cu amintirea acelei cupe, și cel mai important,  colectivul excelent pe care l-am avut. Sunt niște baieți senzaționali și împreuna am trăit multe momente frumoase”, și-a amintit liderul lui Gaz Metan Mediaș.

CSM București vs BC Perla Harghitei Miercurea Ciuc – 134-130

Un alt meci de pomină din istoria recentă a baschetului românesc a avut loc tot în sezonul 2010/2011. De această dată între două echipe din partea a doua a clasamentului. CSM București și BC Perla Harghitei Miercurea Ciuc au ajuns la un scor fluviu, jucând o singură repriză suplimentară.

Acest meci a fost cu atât mai spectaculos, cu cât oaspeții au revenit de la un deficit de 25 de puncte, înregistrat în sfertul trei, care avea să se încheie cu scorul de 79-66 pentru bucureșteni. Ciucanii au completat revenirea pe final de act patru, când au trecut în avantaj 100-104. Francis Kraemer a trimis meciul în overtime cu o triplă în ultima secundă, fiecare echipă ajungând la borna celor 110 puncte marcate.

Aruncările de la distanță i-au făcut pe bucureșteni să se desprindă în prelungiri, după care sarabanda aruncărilor libere a condus către un scor și mai mare. S-a terminat 134-130.

Branislav Tomic a fost cel mai bun jucător al acelui meci cu 43 de puncte, 5 recuperări și 5 pase decisive. Miță Paul reușea 23 de puncte, 8 pase decisive și 5 recuperări, iar Francis Kraemer 20 de puncte și 6 recuperări.

Clevin Hannah a fost cel mai bun ciucan cu 33 de puncte, 4 pase decisive și 3 recuperări. Ramon Tucker și-a trecut în cont 30 de puncte, 4 recuperări și 4 pase decisive.

Un singur jucător prezent la acest meci mai este activ. Este de vorba de Bogdan Stăncuț, cel care reușea 10 puncte în acest meci, iar în prezent joacă pentru Laguna București.

Pe banca echipei din Miercurea Ciuc se afla tot Laszlofy Botond, cel care în continuare, conduce de pe bancă echipa din Harghita în Liga Națională de Baschet Masculin.

Nu putem să nu ni-l amintim și Clevin Hannah, cel care și-a petrecut sezon de debut al carierei profesioniste în România. Ulterior jucătorul senegalez a ajuns să evolueze pentru echipe importante ale Europei precum Joventut Badalona, Bilbao Basket, Lietuvos Rytas sau Gran Canaria, cu cea din urmă bifând prezențe inclusiv în Euroligă.

În acel sezon, CSM București rata playoff-ul, după ce încheia cu un record negativ, 13 victorii și 17 înfrângeri. BC Perla Harghitei evita retrogradarea, după un bilanț de 6 victorii și 24 de înfrângeri.

*foto: Manases Sandor, Nagy Melinda/u-bt.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii