Stiri Juniori U15 Feminin

Mareks Mejeris, despre succesul Letoniei la Mondial: „Sunt mândru de băieți”

Mareks Mejeris, despre succesul Letoniei la Mondial: „Sunt mândru de băieți”

Sâmbătă, 9 septembrie, începând cu ora 15:30, Letonia și Lituania se vor întâlni în lupta pentru locul 5 la Campionatul Mondial de Baschet. Cele două țări baltice au impresionat în această ediție a turneului, izbutind să întreacă așteptările.

Letonia, lipsită de starul Kristaps Porzingis și de căpitanul Dairis Bertans, care s-a accidentat în prima fază a Mondialului, a practicat un baschet foarte frumos, cu multe pase și cu cele mai bune decizii.

Drept urmare, trupa lui Luca Banchi le-a învins pe Franța (88-86) și pe Spania (74-69) și a fost la un pas de a trece de Germania (79-81), grupare care, între timp, s-a calificat în finala turneului, învingând-o în penultimul act pe SUA.

După eliminarea din sferturile de finală ale Mondialului, Letonia a bătut-o pe Italia cu scorul de 87 la 82 și s-a calificat în lupta pentru locul 5. La conferința de presă care a succedat această partidă, Banchi, tehnicianul italian al balticilor, a avut cel mai frumos discurs al turneului:

[Jucătorii mei] Fac o treabă extraordinară în a promova baschetul într-o țară. Ieri, școlile le-au permis elevilor să aibă televizoare în clase timp de trei ore. S-au uitat la meci pe TV. Am văzut multe fotografii și eu am primit un video pe care l-am împărtășit cu băieții aseară, înainte de a merge la culcare. Mi-am dorit ca ei să îi vadă pe acești copii care stăteau în clasă și se uitau la meci. Asta înseamnă că, în decurs de câteva partide, au devenit modele. Modelele trebuie să inspire oameni. Cei care s-au uitat astăzi la meci s-au așteptat să vadă încă o demonstrație specială. Asta s-a și întâmplat. Au meritat să devină modele. Nu e vorba de victorii, ci de atitudine. Nu numele, ci valorile sunt cele care îi fac pe oameni speciali”, a spus liderul Letoniei.

Într-adevăr, Davis Bertans, Arturs Zagars, Andrejs Grazulis, Rodions Kurucs și ceilalți membri ai naționalei au devenit niște exemple, reușindu-i să inspire, prin jocul lor, nu doar pe conaționalii lor, ci pe toți cei care au urmărit cu atenție Campionatul Mondial.

Timp de câteva săptămâni, din această echipă a făcut parte și Mareks Mejeris, noul jucător al lui U-BT Cluj-Napoca. Cu doar câteva zile înainte de Mondial, Luca Banchi a luat decizia de a nu-l include pe Mejeris în lotul de 12, însă acesta a rămas cu sufletul aproape de colegii săi.

„Sunt foarte mândru de ei și fericit pentru echipa națională. Din păcate, am pierdut cu Germania și nu ne-am calificat în semifinale, dar e încă o poveste „în proces” și e una bună. Hai să vedem cum se termină. Sunt mândru de băieți și sunt fericit că au avut un turneu atât de bun”, a declarat baschetbalistul în vârstă de 32 de ani, într-un interviu acordat site-ului nostru.

În urmă cu doi ani, Banchi a preluat banca tehnică a Letoniei și a pus bazele unui nou proiect, Letonia participând în precalificările Campionatului Mondial, unde s-a întâlnit în două rânduri și cu naționala României. Balticii au avut răbdare, nu au „ars” etape și, treptat, au depășit fiecare fază, izbutind să se califice în premieră la competiția organizată în Japonia, Indonezia și Filipine. Nu s-au mulțumit doar cu calificarea, ci au luptat în fiecare meci și au devenit una dintre cele mai frumoase povești ale turneului.

„În precalificări, am avut câteva meciuri grele cu adversarele noastre și a trebuit să luptăm cu fiecare dintre ele. Pas cu pas, cu fiecare joc, ne-am găsit identitatea ca echipă. Antrenorul nostru, Luca, ne-a ajutat mult cu asta și acum avem încrederea că suntem o formație foarte bună și că putem bate pe oricine”, ne-a explicat Mejeris.

Așa cum declara Banchi, succesul Letoniei a avut un impact mare în micuța țară din nordul Europei, copiii fiind lăsați să se uite la meci în timpul școlii. Întrebat despre importanța acestei performanțe pentru baschetul din Letonia, Mejeris a răspuns următoarele:

„E o perioadă bună și reconfortantă. Așa cum știți, nu ne-am calificat la Campionatul European acum doi ani așa că am trecut printr-o groapă adâncă. Însă am schimbat această imagine a baschetului nostru și ne simțim foarte bine să vedem că funcționează. Sper cu adevărat că va fi un succes de durată și că vom continua să jucăm în felul acesta. Îmi doresc ca succesul naționalei să influențeze tinerii jucători și copiii care tocmai se apucă de baschet.”

Sâmbătă, de la 15:30, Letonia o întâlnește pe Lituania și luptă pentru locul 5, o performanță foarte mare, mai ales pentru o națională aflată la prima participare la Campionatul Mondial. În schimb, astăzi, 8 septembrie, și mâine, 9 septembrie, Mareks Mejeris va intra și el pe teren, în cele două partide amicale pe care U-BT Cluj-Napoca le va disputa în Grecia, în compania lui AEK Atena și Panathinaikos Atena.

„A fost foarte bine până acum. Îmi place mult echipa și colegii, antrenorii sunt excelenți. Toți cei din jurul echipei sunt prietenoși și asta este important. Prima impresie e una foarte bună. În continuare ne antrenăm și încercăm să ne cunoaștem mai bine și să aflăm cea mai bună modalitate de a juca împreună. E un proces, dar am un feeling bun. Sper că va fi un sezon de succes”, a declarat jucătorul leton despre adaptarea la noua sa formație.

Ambele jocuri ale lui U-BT vor începe la ora 20:15.

*foto: Facebook - Basketbols, U-BT Cluj-Napoca

8 comentarii la aceasta stire:
  • Silvois :

    Incredibila povestea
    acestei echipe nationale a unei tari foarte mici, dar care cu metoda, cu un antrenor inspirat si dedicat, cu concursul , evident, al federatiei letone, a reusit, pas cu pas, sa devina una din cele mai bune echipe de baschet din lume. Daca am avea urechi de auzit si ochi de vazut, ar putea fi un excelent exemplu pentru noi, dar noi nu invatam nimic, niciodata!

    cu 8 luni în urmă (08.09.2023) Raspunde
  • varu silvois :

    AEK VS. UBT
    Am ocazia sa vad meciul live la tv. La pauză mare scorul este 38-39. In primul sfert Silvasan a început cu Lapuste coordonator... . Noile achiziții mișcă bine dar echipa e departe de a fi omogena, noii veniți încearcă să se impună că individualități, firesc oarecum. Dintre români, Cate lupta și reușește să puncteze, Richard parca tot mai...rigid, Măciuca cam speriat. Cei mai vigurosi jucători par a fi Guzman și Jones. Stipe din păcate....o umbră, ne lipsește un pivot de forță, dar nu are sens subiectul. Merg bine aruncările de 3, la libere cu sincope.

    cu 8 luni în urmă (08.09.2023)
    • nas22atani:

      Stream live
      www.ertflix.gr/en/epg/channel/ert-sports-live-ww

      cu 8 luni în urmă (08.09.2023)
    • varu silvois:

      Sunt in Salonic
      Și meciul e transmis pe EPT 3, restul canalelor transmit....ce a rămas după inundații, efectiv apocalipsa. Hai UBT.

      cu 8 luni în urmă (08.09.2023)
    • nas22atani:

      Despre stream
      Streamul era pentru alții care vor să vadă meciul, e de site-ul televiziunii care transmite :)

      cu 8 luni în urmă (08.09.2023)
    Raspunde
  • Silvois :

    Varu
    sper ca ai barca in Salonic, la un moment dat, va trebui sa renunti la a mai vedea meciul, sa va puneti vestele de salvare si sa va imbarcati ... Iti transmit eu rezultatul final, se da pe feisbuc!

    cu 8 luni în urmă (08.09.2023)
    • varu silvois:

      Sfertul 3 scor 57-59
      Dar e clar că rotația e scurtă a naibii, jucătorii români nu fac fata in meciurile internationale, iar Stipe și Petrică doar umbre in alb negru.

      cu 8 luni în urmă (08.09.2023)
    Raspunde
  • varu silvois :

    Păcat de final
    Tipic pentru UBT. Trei mâini moarte în persoana lui Stipe (urgent un pivot nou), Richard și Lapuste. Consider că Silvasan nu a gestionat bine finalul. Numai bine

    cu 8 luni în urmă (08.09.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!