Stiri Juniori U15 Masculin

Campionatul European de Juniori (U18) feminin - Mai sunt 56 de zile până la start, dar Oradea nu are condiţii pentru a găzdui evenimentul

Adrian Micinic

Adrian Micinic
09.06.2011

Oradea va fi gazda Campionatului European de Juniori (U18) feminin, eveniment programat a se desfăşura în perioada 4-14 august anul curent. Organizarea acestui eveniment constituie o premieră pentru România, fiind pentru prima dată când primul eşalon al baschetului continental într-o competiţie de nivel juvenil îşi dă întâlnire la noi în ţară.

Pentru a găzui aşa cum se cuvine acest eveniment, în mod normal, ne-am aştepta la o mobilizare de forţe din partea tuturor factorilor de decizie. Este bine cunoscut faptul că Oradea deţine o singură sală ce întruneşte cerinţele minime necesare pentru a găzdui un Campionat European de nivel juvenil. Aceasta este Arena Antonio Alexe. Totuşi, una dintre condiţiile necesare obţinerii dreptului de a organiza un eveniment de asemenea amploare prevede existenţa a două astfel de săli.

Cea de-a 2-a ar trebui să fie sala de sport din incinta Liceului cu Program Sportiv Oradea. Această construcţie însă nu deţine o serie de facilităţi imperios necesare pentru găzduirea Campionatului European.

Conducerea LPS Bihorul a înaintat un proiect de modernizare al sălii pe care o deţine. Acesta prevede eliberarea de fonduri pentru instalarea unui sistem de climatizare, reabilitarea suprafeţei de joc, instalarea unei tribune, achiziţionarea unei tabele de marcaj electronic, modernizarea vestiarelor, a sălii de mese şi grupurilor sanitare instalarea unei săli de conferinţe precum şi a unui centru de presă.

Proiectul a ajuns de ceva timp la Federaţia Română de Baschet. Aceasta, împreună cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului ar fi trebuit să şi-l însuşească şi să elibereze fonduri spre îndeplinirea obiectivului, acela ca România să fie o gazdă demnă pentru un Campionat European de Juniori - Divizia A!

În cursul săptămânii actuale, în oraşul de pe Crişul Repede, a fost prezent Mihai Aldea, coordonatorul tehnic al Campionatului European de la Oradea. El a fost prezent la o şedinţă a organizatorilor competiţiei şi a inspectat cele două săli în care se vor disputa meciuri.

Lucian Stance, directorul adjunct al LPS Bihorul a rămas neplăcut surprins de poziţia lui Aldea şi de soluţiile propuse de către acesta. Stance a declarat următoarele pentru Jurnalul Bihorean:

"Am rămas puţin şocat de modul în care domnul Aldea a comentat lucrările ce trebuie făcute la sala de sport a liceului nostru. Ne-a spus să mai zugrăvim pe ici pe colo, pe unde trebuie, să mai dăm cu nişte vopsea, să mai punem o chiuvetă la grupurile sociale. Referitor la instalaţia de climatizare, ne-a invitat să deschidem uşile şi să se aerisească astfel sala."

Stance a continuat:

"Există şi varianta ca tabela de marcaj şi tribuna să se aducă din alt oraş, iar apoi să fie returnate. Eu sper că nu domnul Aldea va fi cel care decide aceste lucruri. Noi am dorit să ne punem la punct cu sala pentru această competiţie şi să rămână aşa în continuare. În general aşa se întâmplă atunci când organizezi un campionat european, clubul organizator rămâne cu o sală modernizată. Sperăm să fie la fel şi în cazul nostru."

Până la startul Campionatului European de Juniori (U18) feminin - Divizia A, de la Oradea, au mai rămas 56 de zile. Potrivit sursei citate "timpul trece, dar FR Baschet şi MECTS nu fac absolut nimic". Chiar dacă, indiferent de motive, consideră că LPS Bihorul nu are nevoie sau nu merită o sală de sport modernizată şi prevăzută cu toate facilităţile sus menţionate după terminarea campionatului european, factorii de decizie ar trebui să facă ceva pentru ca această sală să se ridice la standarde cât de cât apropiate de cele europene.

În condiţiile actuale va fi de-a dreptul interesant să vedem cele mai bune jucătoare de baschet ale Europei la nivel de juniori, care în 2-3 ani vor ajunge să evolueze în Euroliga feminină, la Campionatul Mondial sau chiar la Jocurile Olimpice, în săli ultramoderne, cum se vor descurca pe o suprafaţă de joc care nici măcar nu este spălată cu regularitate, într-o sală fără niciun fel de tribune şi cu temperaturi de 40-50 de grade Celsius, fără ventilaţie. În aceste condiţii sportivele ar putea să experimenteze pe propria piele 'excelentul' sistem de sănătate care funcţionează în România.

3 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Mofa :

    not surprised!
    Cam asa s-a intamplat si la turneul final U20 divizia B de la Tg Mures, cu exceptia ca acolo a doua sala a fost modernizata, dar nicidecum din banii MECTS sau FRB. Daca domnul de la Oradea doreste sa ramana cu o sala moderna dupa turneu, sa nu astepte sprijin material de la institutiile mai sus mentionate, ci mai degraba pe plan local.

    cu 12 ani în urmă (09.06.2011) Raspunde
  • pop :

    era cazul
    Panourile din acea sala au fost proiectate acum 50 de ani dupa cum s-a laudat d-nul Serban de la Medias fost antrenor de lot national la juniori. S-au facut multe cantonamente la acea sala si sportivii romani obisnuiti cu acele panouri, cand au dat de normalitatea europeana a anilor 2000 au cam dat-o in balarii. Se poate si asa, campion national la sarituri in apa antrenat in groapa de bureti. O natie talentata.

    cu 12 ani în urmă (09.06.2011) Raspunde
  • pistabacsy :

    Intrebari
    1)Daca FRB a solicitat organizarea,tot ea ar fi trebuit sa prevada si cheltuielile aferente in bugetul pe 2011.
    2)Orice proiect de investitii porneste din momentul in care exista surse de finantare.Daca acestea nu exista si in cazul acesta nu puteau sa existe din moment ce nici nu au fost prevazute,orice discutie in continuare nu-si mai are rostul.
    3)Proiectul solicitat in numeroase randuri de catre FRB, Liceului cu Program Sportiv din Oradea,face parte integranta din investitie si la randul ei presupune cheltuieli.Neexistand finantare ……
    4)Cred ca inainte de a se angaja la organizarea acestor evenimente, FRB ar trebui sa se consulte si cu factorii locali, daca singura nu este in stare sa suporte cheltuielile aferente.

    cu 12 ani în urmă (10.06.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!