Stiri Juniori U15 Masculin

Cum a reușit CSO Voluntari să egaleze situația în semifinala cu CSM Oradea

Cum a reușit CSO Voluntari să egaleze situația în semifinala cu CSM Oradea

Aflată într-o situație dificilă în urma înfrângerilor de la Oradea, din primele meciuri ale semifinalei, CSO Voluntari a arătat o altă față pe teren propriu și a putut să egaleze situația la general împotriva vicecampioanei în exercițiu.

„Troublemakers” vor evolua într-un meci decisiv în a doua serie consecutivă, după cea împotriva lui CSU Sibiu din sferturile campionatului. Alb-albaștrii au ajuns în acest moment după o serie de ajustări împotriva lui CSM Oradea.

„Go hard or go home”

Ilfovenii s-au aflat cu sabia deasupra capului în meciul 3, moment pe care l-au absolvit cu bine printr-un debut în forță, cu un run de 10-1. Deși au cedat apoi un avantaj de 12 puncte, cei de la CSO Voluntari s-au redresat pe parcursul sfertului decisiv și au limitat cât de mult s-a putut ofensiva orădeană.

Parțialul a fost aproape identic și în startul meciului 4, acolo unde alb-albaștrii au debutat cu 11-2. Diferența s-a văzut însă pe parcursul acestei întâlniri și, deși a avut din nou câteva momente mai puțin reușite, Voluntari a reacționat pe măsură și n-a permis vizitatorilor să se ducă vreodată la conducere.

Punctul forte al orădenilor, limitat la Voluntari

Confruntările de la Oradea au oferit un avantaj important elevilor lui Cristian Achim în privința unui aspect: points in the paint. Practic, acest detaliu a dus la o luptă total lipsită de echilibru, deși scorul primei partide n-a reflectat în totalitate asta (79-73). „Leii Roșii” au mers la Voluntari cu o medie de 46 de puncte din acea zonă a terenului, dar căderea care a urmat a fost cât se poate de evidentă.

Pe lângă faptul că au găsit soluții împotriva acestui aspect, ilfovenii chiar au câștigat lupta în paint pe parcursul meciului 3 (30-28). Ulterior, CSM Oradea și-a mai revenit cu ocazia meciului 4, dar nu suficient de mult și s-a aflat mult sub media reușită în partidele de acasă.

Abordarea defensivă a Voluntariului, prin multiple împerecheri nepotrivite pentru Oradea și contracararea pick-and-roll-urilor, precum și ratările în situații bune la aruncările de două puncte au înclinat balanța în favoarea ilfovenilor, după ce în partidele din fieful multiplei campioane jucătorii lui Ainars Bagatskis au fost dominați la nivelul punctelor din paint.

Fără schimbări în primul 5

Vorba potrivit căreia echipa câștigătoare nu se schimbă s-a repetat și în cazul lui CSO Voluntari. Dacă în primele două meciuri ale seriei Ainars Bagatskis a operat de fiecare dată modificări la nivelul titularilor, victoria din a treia partidă a dus la continuitate.

Primul 5 în care s-au regăsit Tohătan, Justice, Allen, Nicoară și Feazell a fost păstrat și pentru meciul 4. Iar alegerea s-a dovedit a fi precisă. Pe parcursul primului joc de la Voluntari titularii gazdelor au fost mult mai eficienți decât cei ai Oradiei (56 puncte și +66 eficiență vs. 43 puncte și +48 eficiență), deși au stat mai puțin pe parchet, iar în următorul duel situația s-a echilibrat, dar tot ilfovenii au arătat mai bine (64 puncte și +67 eficiență vs. 53 puncte și +50 eficiență).

Pearson, luat în vizor

Conducătorul de joc titular al orădenilor a suferit la nivelul mingilor pierdute pe parcursul seriei. După ce a debutat cu un singur turnover în semifinală, pe parcursul următoarelor trei confruntări Nijal Pearson a ajuns la o medie de 4 mingi pierdute, apogeul fiind atins în meciul 3 (5 turnovers, dar a totalizat 20 de puncte).

Dublajele ilfovenilor, alături de câteva matchup-uri nefavorabile l-au dus pe american în situația de a alege deciziile mai puțin norocoase în destule moment. Astfel, CSM Oradea a fost la -8 cu Pearson pe teren în meciul 3, și apoi la -9 pe parcursul celui de-al patrulea joc.

Mai mult echilibru în rândul rezervelor

Eficiența jucătorilor care au început de pe bancă a reprezentat o problemă pentru alb-albaștrii în confruntările de la Oradea. Deși în debutul semifinalei au stat ceva mai bine la acest capitol, cei de la CSO Voluntari n-au reușit să facă diferența, iar în a doua partidă situația a arătat mult mai rău. Cu un index al eficienței de doar 16 unități din partea rezervelor, elevii lui Ainars Bagatskis n-au putut emite pretenții și au pierdut într-o manieră clară în Arena Antonio Alexe.

Meciurile din Sala Sporturilor „Gabriela Szabo” au adus prestații mult mai echilibrate și jucătorii veniți de pe bancă au avut cifre extra în partida din 1 mai. Șapte aruncări precise din spatele arcului de cerc, pentru un procentaj de 50%, alături de cifre aproape identice la două puncte plus 5/5 la libere au ajutat Voluntariul să răspundă în această serie.

Defensiva și intensitatea alb-albaștrilor au fost la alt nivel

„Troublemakers” s-au întors acasă după ce au încasat 96 de puncte în Arena Antonio Alexe și o schimbare era necesară în defensivă. Lucrul acesta s-a simțit încă din debutul meciului 3 și drept dovadă CSO Voluntari a primit 78 de puncte. Mai mult, prestația a fost dublată de 77 de puncte încasate în meciul 4.

Switch-urile defensive au creat probleme în rândul formației lui Cristian Achim și nu de puține ori CSM Oradea n-a putut profita de un eventual avantaj al vitezei în fața pivoților care se apărau la fundași. Mai mult, Voluntari a limitat numărul recuperărilor ofensive ale adversarilor în meciul 3, zonă în care a întâmpinat serioase probleme la Oradea, dar „Leii Roșii” au găsit antidotul și și-au revenit în meciul 4, dar rezultatul final nu le-a fost nici așa favorabil, deși au avut 11 posesii în plus.

Oamenii mari ai Voluntariului și-au îmbunătățit mult cifrele pe teren propriu, după ce la Oradea au fost dominați într-o notă destul de clară de Lennard Freeman și Cătălin Baciu. În continuare pivoții bihorenilor sunt mai eficienți în cazul recuperărilor, dar situația la puncte s-a echilibrat vizibil în urma meciurilor din Ilfov.

Triplele, „joker-ul” pe care s-au bazat gazdele în meciurile 3 și 4

Pe parcursul sezonului, formația din sudul țării a arătat în multiple rânduri că se descurcă foarte bine la nivelul triplelor. Acum, argumentul a fost dublat de prestațiile lui Trevon Allen și Kodi Justice, primul fiind cu 7/11 de la distanță în meciurile de acasă, iar cel din urmă cu 3/6.

CSO Voluntari a terminat meciul 3 cu un procentaj de 54% din spatele arcului de cerc (14/26), după coșurile lui Allen (4), Mitchell (3), Polyak, Olah, Justice (toți câte 2) și Feazell (1). Următoarea confruntare a adus un procentaj de 36% (10/28), din nou Allen fiind în capul listei (3 aruncări precise), urmat de Tohătan, Olah (ambii cu 2), Feazell, Shumate și Justice (toți câte 1).

Rămâne de văzut cum va arăta jocul decisiv al semifinalei, programat pentru marți, 7 mai, și cum vor putea răspunde bihorenii după două prestații ofensive sub media obișnuită. Duelul din Oradea Arena va debuta la ora 19.00 și va putea fi urmărit pe Digisport 4, Prima Sport și FRB TV.

*foto: Cătălin Soare / Facebook CSO Voluntari - Baschet

1 comentariu la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    The cat is out of the bag...
    Pentru toți cunoscătorii fenomenului, numărătorii foulelor și a trei secundelor... A apărut explicit pe netflix filmul în care vezi versiunea albitrului prins că trișa în NBA (singurul, conform NBA!), din care aflăm că federația voia serii lungi cu maxim de jocuri în play off, motivul fiind unul evident: banii! Acuma coroborînd informația asta și celelalte din filmul cu Tim arbitrul-pasăre rară care trișează și din alte filme cu subiect sportiv, cu lucrul bine știut că noi sîntem în urma lor cu 20 de ani, trebuie să ne așteptăm imediat să apară și la noi în fenomen primul albitru trișor, că serii la maxim de jocuri ca azi la Oradea, avem de ceva vreme. Despre fenomenul Dinamo din cupă, urmează un film tot pe netflix...

    cu 1 săptămână în urmă (07.05.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!