Stiri Juniori U15 Masculin

Dusan Alimpijevic, despre dezvoltarea jucătorilor: „În Serbia, asta este aproape o crimă”

Dusan Alimpijevic, despre dezvoltarea jucătorilor: „În Serbia, asta este aproape o crimă”

Bursa este un oraș din Turcia, cu o populație de peste trei milioane de locuitori, și cu două echipe ce evoluează în EuroCup și Basketball Champions League. Frutti Extra Bursaspor joacă în cea de-a doua competiție europeană inter-cluburi și se află pe locul nouă în grupa B, în timp ce Tofas Bursa a câștigat primele două jocuri din faza Top 16 a BCL.

Bursaspor are unul dintre cei mai tineri tehnicieni din EuroCup. Este vorba de Dusan Alimpijevic care, până la vârsta de 35 de ani, le-a mai antrenat pe Vojvodina, Spartak Subotica, FMP Belgrad, Steaua Roșie Belgrad și Avtodor Saratov.

Acesta a fost invitat la un interviu de către publicația Eurohoops iar, printre subiectele abordate, s-a regăsit și cel al dezvoltării jucătorilor autohtoni. Alimpijevic a fost întrebat care sunt motivele pentru care Turcia nu produce atât de mulți baschetbaliști, cu toate că are o populație de peste 80 de milioane de locuitori. Iată ce a răspuns antrenorul lui Bursa:

Un singur cuvânt: caracter. Doar un singur cuvânt. În Serbia avem această expresie prin care spunem că doar câinii flămânzi merg la vânătoare. Cred că jucătorii turci nu sunt flămânzi pentru baschet. Într-o țară de 84 de milioane de oameni, cu siguranță trebuie să schimbi multe lucruri, din punct de vedere al dezvoltării jucătorilor. Pot să vorbesc despre asta zile și nopți. Am fost atât de șocat să văd că antrenorii preferă să facă blocaje pentru copiii care încă nici nu știu să dribleze sau să paseze mingea. În Serbia, asta este aproape o crimă. Poți să suni poliția baschetului să îl aresteze, dacă un antrenor cere un blocaj pentru un copil care nu știe cum să dribleze. La categoriile de juniori, avem o grămadă de antrenori buni în Serbia, o țară cu șapte milioane de locuitori. Acești antrenori acordă mare atenție dezvoltării. Îi învățăm pe copii lucrurile de bază. Nu ne gândim la blocaje, apărarea zonă sau la alte modalități de a trișa. Fiindcă, mai mult ca sigur, într-o zi vor plăti pentru asta. Avem atâtea antrenamente de dezvoltare, se depune atât de multă muncă și, sincer să fiu, când am spus caracter, m-am referit la faptul că îi împingem pe copii să muncească, să aibă atitudine și îi învățăm cum să se descurce în situațiile dificile. În cele mai multe cazuri, antrenorii din Serbia sunt duri. Mulțumită acestui lucru, situațiile dificile din meciuri nu sunt așa de grele pentru copii. Ei se vor descurca mai bine cu stresul dacă creezi situații stresante la antrenamente. Putem discuta despre asta zile și nopți, însă eu vorbesc acum doar despre lucrurile pe care le-am văzut în această perioadă. Jucătorii nu sunt flămânzi, sunt mulțumiți să stea pe bancă. Nu vor să vină să stea o oră, două înainte și după antrenament. Nu pot să înțeleg asta.

Această discuție este relevantă și pentru țara noastră, în care, cu toate că există regulamente care interzic utilizarea blocajelor sau a apărării zonă, acestea nu sunt respectate și nici nu se iau măsuri. În dorința de a obține rezultate rapide, antrenorii decid să sară etape în dezvoltarea juniorilor, iar aceste detalii se văd mai târziu.

Interviul cu Dusan Alimpijevic conține o mulțime de alte subiecte extrem de interesante, iar acesta poate fi citit la următorul LINK.

*foto: aba-liga.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!