Final 1 2 3 4 T
U BT Cluj 26 22 20 21 89
Oradea 17 17 23 25 82
  • Liga Natională de Baschet Masculin
  • Faza I
  • Etapa 3
  • 26.10.2019
  • 18:30
  • TV: Digi Sport 4
  • Arbitru: Ciulin Marius
  • Arbitri secundari: Grigoraş Laurenţiu, Raşoga Şerban
  • Comisar: Oprea Marian
  • BT Arena
  • 2840 spectatori

U-BT Cluj-Napoca o învinge pe CSM CSU Oradea după un final foarte echilibrat

David Istrate
26.10.2019

Sâmbătă, 26 octombrie, U-BT Cluj-Napoca a primit vizita campioanei CSM CSU Oradea, într-un meci din cadrul etapei a 4-a a Ligii Naționale de Baschet Masculin. După un început bun al oaspeților, gazdele au preluat conducerea și au dominat cea mai mare parte a jocului. Totuși, pe final, elevii lui Cristian Achim s-au apropiat și au fost aproape de a produce o revenire excelentă. În  cele din urmă, U-BT Cluj-Napoca a câștigat la o diferență de șapte puncte: 89-82.

Mihai Silvășan a început confruntarea din BTarena cu Donatas Tarolis, Kerron Johnson, David Vida, Patrick Richard și Darko Planinic, în timp ce primul cinci al oaspeților a fost alcătuit din următorii jucători: Kris Richard, Tudor Fometescu, Aaron Broussard, Arturas Valeika și Dragan Zekovic.

Angajarea de la startul partidei a fost câștigată de Arturas Valeika, însă primele puncte au fost înscrise de Patrick Richard, de la mare distanță. Dragan Zekovic a răspuns rapid cu un slam-dunk, dar Donatas Tarolis a marcat încă trei puncte pentru clujeni. Au urmat două acțiuni finalizate cu succes de Valeika și scorul devenea 6-6. Bihorenii și-au continuat run-ul și s-au distanțat la șapte puncte (6-13), provocându-l pe Mihai Silvășan să ceară primul time-out al întâlnirii. După reluarea jocului, gazdele au reușit opt puncte consecutive și a fost rândul lui Cristian Achim să solicite un timp de odihnă. Acesta nu a avut efectul dorit de tehnicianul Leilor-Roșii, deoarece U-BT Cluj-Napoca a mai înscris încă zece puncte fără a încasa niciunul. În cele din urmă, primul sfert s-a încheiat cu scorul de 26-17 pentru formația gazdă, care a reușit un parțial de 20-4 în a doua parte a actului.

A doua secvență a început cu două libere transformate de Karlo Zganec, urmate de o triplă pe sirenă semnată de Giordan Watson. Sean Barnette a redus avantajul gazdelor la șase puncte, însă Zganec și Planinic au readus-o pe U-BT la o diferență formată din două cifre: 33-22. Oaspeții au răspuns cu trei aruncări de la linia de pedeapsă, dar coșul de la distanță înscris de Richard l-a făcut pe Achim să își folosească încă un time-out. Intrat pentru prima oară pe teren, Andrei Calnicenco s-a făcut imediat remarcat din afara semicercului și scorul devenea 43-25. De partea cealaltă, Kris Richard a evoluat foarte bine, constituind principala armă ofensivă a echipei campioane. Orădenii au mai redus din deficit și prima repriză s-a terminat cu scorul de 48-34 pentru U-BT Cluj-Napoca.

După revenirea de la vestiare, Patrick Richard a înscris de pe urma unei recuperări ofensive, însă, la celălalt panou, Giordan Watson a obținut trei libere și le-a marcat pe toate. Au urmat două acțiuni de pivot reușite de Darko Planinic și, în timpul celei de-a doua, Dragan Zekovic a suferit o accidentare serioasă la spate. Kris Richard a continuat să conducă atacul oaspeților și CSM CSU Oradea s-a apropiat la 13 puncte: 54-41. David Vida a ridicat publicul în picioare cu o triplă la finalul celor 24 de secunde, dar Richard a răspuns prin același procedeu. În partea a doua a sfertului trei, ardelenii au preluat din nou inițiativa și s-au distanțat la 17 puncte: 63-46. Campionii României nu au renunțat la luptă și au răspuns cu un run de 8-2, iar Silvășan a cerut un nou timp de odihnă. La finalul penultimului act, U-BT Cluj-Napoca mai avea un avantaj de 11 puncte: 68-57.

Gazdele au început bine ultimul sfert, grație acțiunilor individuale ale lui Kerron Johnson. La celălalt panou, Broussard și Watson au marcat fiecare câte o triplă și, cu șase minute rămase, scorul era 74-65. Johnson și-a continuat evoluția ofensivă excelentă, dar Valeika a menținut o diferență formată dintr-o singură cifră. Kris Richard a înscris patru puncte consecutive și avantajul gazdelor era redus la cinci puncte: 76-71. După time-out-ul cerut de Silvășan, Zganec a transformat două libere, însă același lucru l-a făcut și căpitanul „Leilor-Roșii”, Giordan Watson. Apoi, Planinic a finalizat un tip-in și Richard a marcat de la distanță, ducând-o pe U la 83-73. Broussard a oferit replica de la mare distanță și, după două libere înscrise de Kris Richard, diferența de cinci puncte a fost restabilită. Orădenii s-au apropiat la trei puncte, dar Johnson a marcat un lay-up și două libere, asigurând victoria echipei sale. U-BT Cluj-Napoca s-a impus cu 89-82 și a obținut prima victorie a sezonului împotriva lui CSM CSU Oradea.

Cei mai buni jucători ai gazdelor au fost: Patrick Richard (20 de puncte, 5 pase decisive, 3 recuperări, 3 intercepții, un capac), Kerron Johnson (17 puncte, 6 pase decisive, 3 recuperări) și Karlo Zganec (15 puncte, 8 recuperări, 3 pase decisive, o intercepție).

De partea cealaltă, s-au remarcat Kris Richard (23 de puncte, 3 intercepții, 2 pase decisive), Giordan Watson (18 puncte, 4 pase decisive, o recuperare) și Aaron Broussard (12 puncte, 3 pase decisive, o intercepție, o recuperare).

Datorită acestui rezultat, formația lui Mihai Silvășan rămâne neînvinsă în Liga Națională de Baschet Masculin. În schimb, CSM CSU Oradea încasează cea de-a doua înfrângere, după ce a pierdut în prima etapă, pe terenul Stelei București.

În următoarea etapă, U-BT Cluj-Napoca o întâlnește pe marea rivală BC CSU Sibiu, iar CSM CSU Oradea se deplasează pe terenul lui BCM U FC Argeș Pitești.