Mvp-ul etapei
Zsuzsanna Buzogany
Zsuzsanna Buzogany
Minute 45:00
Puncte 34
Pase decisive 3
Recuperari 14
Eficienta 42
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Juniori U17 Feminin

ANALIZĂ. Cluj-Napoca - Capitala baschetului la categoria U16

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
05.04.2011

Duminică, cu turneul final ce a avut loc în perioada 27.03 - 03.04 la Brașov, s-a încheiat sezonul competițional 2010/2011 rezervat sportivilor ce au evoluat la categoria U16 masculin și feminin. Orașul Cluj-Napoca a avut câștig de cauză, ambele echipe de la poalele Feleacului, ce au luat startul la eveniment, MC Sport(feminin) și CSȘ Viitorul ”U” Mobitelco(masculin) întorcându-se acasă cu medaliile de aur. La feminin, fetele antrenate de Tibi Iluțiu și Ionuț Craiu și-au apărat titlul câștigat acum doi ani(la juniori din doi în doi ani se are loc aceeași categorie de vârstă), la aceași categorie de vârstă, și de această dată în fața celor de la CSȘ Bega Timișoara. La masculin CSȘ Viitorul ”U” Mobitelco, grupare antrenată de Florin Covaciu și Răzvan Cenean, a învins în finală pe LPS Pitești, într-un joc foarte strâns. CSȘ Bega Timișoara, campioana en-titre, a fost surpriza neplăcută a turneului, bănățenii care s-au clasat pe prima poziție după turneul semifinal, au încheiat ultimul act pe poziția a 5-a. Trebuie menționat faptul că jucătorul lor de bază, Casian Todorov, nu a putut evolua la o capacitate maximă fiind accidentat. Chiar și așa, timișorenii au pierdut calificarea în primele patru echipe pe mâna lor. Mai exact în meciul decisiv din grupe, disputat cu CSU Brașov, atunci înaintea începerii prelungirilor, pivotul Nenad Popov fiind sancționat cu fault tehnic în urma unor gesturi obscene arătate băncii tehnice a brașovenilor. În urma acestui incident, timișorenii au început prelungirile fiind deja conduși cu 4-0.

Un lucru de remarcat este faptul că jucătorii MVP desemnați de către organizatori nu au venit de la formațiile învingătoare, ci de la cele învinse. La fete, Bianca Blanaru(Timișoara) a fost recompensată cu respectiva distincție, iar la băieți Mehmet Hortoglu(Pitești). Aceasta este dovada că echipele clujene au dispus de un lot mult mai numeros, fără jucători cheie, ca de exemplu în finala de la feminin unde MC Sport a jucat în 10 oameni în timp ce adversarele lor în doar 6, mizând pe omogenitate, un lucru esențial în baschetul de azi. Se cunoaște fenomenul echipelor de juniori din România unde  majoritatea echipelor(la categorii inferioare, exceptând U18 și U20 unde cunoștiințele sunt mai aprofundate) stau într-un singur jucător care înscrie, în medie, aproape jumătate, dacă nu chiar mai mult, din totalul punctelor marcate de toată echipa. Astfel, câștig de cauză a avut jocul organizat, în echipă, practicat de cele două echipe clujene. Trebuie precizat și faptul că la masculin, echipa CSȘ Viitorul ”U” Mobitelco este alcătuită din cei mai buni jucători din întreg Clujul, la categoria U16.

În cadrul jocurilor din finala mică, Phoenix Galați(feminin) și CSU Cuadripol Brașov(masculin) au cucerit medaliile de bronz. Ambele jocuri au fost extrem de echilibrate și de tensionate, același lucru rezultând privind cele două scoruri înregistrate, 70-75(masculin) și 57-54(feminin). La băieți au fost nevoie de două reprize de prelungiri pentru a se stabili învingătoarea, Paul Diaconescu fiind cel mai bun jucător de la brașoveni, înscriind 39 de puncte în 50 de minute petrecute pe teren(10/25x2, 1/2x3. 16/23x1) adăugând 14 recuperări și 3 pase decisive. De partea cealaltă, la feminin, Iulia Răileanu și-a îndrumat echipa spre victorie cu un double double-double, 20 de puncte și 20 de recuperări.

Ca și o concluzie, încet, dar sigur, Cluj-Napoca devine capitala baschetului juvenil, dovadă fiind și numărul foarte mare de jucători legitimați, aproximativ 2000 de copii, numărul întrecând astfel pe cel al juniorilor fotbaliști. Cei mai mulți jucători sunt înscriși la ”U” Mobitelco, în jur de 500, după cum se specifică într-un articol de pe site-ul citynews.ro. Vă prezentăm rezultatele finale înregistrate la Brașov, în perioada 27 martie - 03 aprilie:

# Clasament Final U16 feminin V/Î
Aur MC Sport Cluj Napoca 4/1
Argint CSȘ Bega Timișoara 4/1
Bronz Phoenix Galați 4/1
4. SCM U Craiova 2/3
5. CS Olimpia București 3/2
6. CSȘ Sibiu 2/3
7. CSȘ Râmnicu Vâlcea 1/4
8. BC Sirus Tg. Mureș 0/5
# Clasament Final U16 masculin V/Î
Aur CSȘ Viitorul ”U” Mobitelco 5/0
Argint LPS Pitești 4/1
Bronz CSU Cuadripol Brașov 3/2
4. Phoenix Galați 2/3
5. CSȘ Bega Timișoara 3/2
6. BC Mureș Târgu Mureș 2/3
7. Magic Champions 1/4
8. CSȘ Ploiești 0/5

 

Premii speciale feminin:

MVP: Bianca Blanaru(CSȘ Bega Timișoara)
Cea mai bună marcatoare: Bianca Blanaru(CSȘ Bega Timișoara)
Cea mai buna pasatoare: Geleriu Mădălina(CSȘ Sibiu)
Cea mai buna apăratoare: Maxim Mihaela(MC Sport Cluj-Napoca)
Cea mai bună recuperatoare: Răileanu Iulia(Phoenix Galați)
Best five: Irina Gavrila(SCM U Craiova), Răileanu Iulia(Phoenix Galați), Blanaru Bianca(CSȘ Bega Timișoara), Gheban Alina(CSȘ Bega Timișoara) și Lovasz Izabella(MC Sport Cluj Napoca)

Premii speciale masculin:

MVP: Mehmet Hotoglu(LPS Pitești)
Cel mai bun marcator: Mehmet Hotoglu
Best five: Mirel Dragoste(U Mobitelco Cluj), Robert Lander(LPS Pitești), Alex Chiriac(CSU Brașov), Mehmet Hotoglu(LPS Pitești), Bogdan Pogacean(U Mobitelco Cluj-Napoca)
Cel mai bun recuperator: Alex Chiriac(CSU Brașov)
Cel mai bun pasator: Stochici Ovidiu(CSU Brașov)

5 comentarii la aceasta stire:
  • hienacj :

    un sincer bravo
    din partea lui un sincer bravo si la cat mai multe medalii de acum incolo,astept ca juniori actuali sa fie in viitor jucator la "U".
    INCA ODATA BRAVO
    HAIDE "U"

    cu 12 ani în urmă (05.04.2011) Raspunde
  • bogdan13 :

    @ sabin
    m-ai facut sa rad cu concluzia ta. clujul e capitala baschetului juvenil de la inceputurile baschetului in romania . nici un alt oras din romania nu este nici macar aproape de numarul de medalii pe care le are clujul la juniori . inainte sa scrii ceva mai bine te informezi decat sa scrii astfel de prostii .

    cu 12 ani în urmă (05.04.2011) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Sabin Gherdan :

    @Bogdan
    Mi-ar face placere sa vorbim despre campioatul de juniori. Sa stii ca nu ai 100% dreptate in ceea ce afirimi, plus ca titlul s-a referit la aceasta categorie, in acest sezon. Am si eu cateva intrebari pentru tine, ce echipa a iesit campioana nationala, sezonul trecut la U20, U18 masculin ? :) Si cine a jucat finala mica la U16 feminin, editia trecuta la turneul de la Cluj din septembrie ? Dar la masculin (la acelasi turneu din septembrie) pe ce pozitie s-au clasat gazdele, CSS Viitorul U Mobitelco ? :)

    cu 12 ani în urmă (05.04.2011) Raspunde
  • bogdan13 :

    @ sabin
    eu m-am referit la concluzie si nu la titlu. acolo nu scrie in nici un caz U16 . vad ca faci referire doar la anul trecut care chiar a fost un dezastru pt cluj. dar ce ar fi sa luam de exemplu ultimii 5 ani sa vedem care orase din tara au mai multe tiluri sau medalii decat clujul. cand vorbesti de capitala baschetului juvenil nu te poti referi doar la un an ci la o perioada mult mai lunga .

    cu 12 ani în urmă (05.04.2011) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Sabin Gherdan :

    @bogdan13
    Iti dau dreptate, in legatura cu anumite aspecte. Am analizat mai bine titlul si da, s-a strecutat o greseala: Cluj-Napoca - Capitala baschetului juvenil la categoria U16, mai exact cuvantul „juvenil”. Intr-adevar, nu poate fi si baschetului juvenil(care se refera la general) si o anumita categorie(care se refera strict la o categorie) in acelasi enunt. Astfel am editat titlul in : „Capitala baschetului la categoria U16”. Acum cred ca vei vedea mai bine la ce am vrut sa ma refer 1. in titlu ( care e referitor la acest turneu) 2. in concluzie (care e generala / referitoare la viitor). Nu m-am referit in niciun moment la timpul trecut. Nu fac referile la cel mai dezastruos an pentru Cluj, am facut referire la anul trecut care mi-a ramas cel mai bine imprimat in minte. Hai sa discutam constructiv si chiar te invit sa iei ultimii 5 ani, sa faci o analiza, care orase din tara au mai multe titluri sau medalii decat Clujul si o pun cu CEA MAI MARE placere pe site :) Daca doresti, te si ajut.

    cu 12 ani în urmă (05.04.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!