Mvp-ul etapei
Zsuzsanna Buzogany
Zsuzsanna Buzogany
Minute 45:00
Puncte 34
Pase decisive 3
Recuperari 14
Eficienta 42
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Juniori U17 Feminin

U-BT Cluj și CSM Oradea își dispută trofeul Ligii Naționale pentru a treia oară în patru ani

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
08.05.2024

U-BT Cluj și CSM Oradea își dispută trofeul Ligii Naționale pentru a treia oară în patru ani

CSM Oradea a reușit să evite o revenire de la 0-2 a celor de la CSO Voluntari în semifinalele Ligii Naționale de Baschet Masculin. Leii Roșii s-au impus cu 93-66 în meciul decisiv și au avansat spre reeditarea finalei din ediția anterioară de campionat.

Leii Roșii vor da piept în ultimul act cu campioana en-titre, U-BT Cluj-Napoca. Cele două echipe s-au mai întâlnit de trei ori în acest sezon. Studenții au câștigat toate meciurile (87-67 în primul tur al Cupei României, 85-84 în LNBM pe terenul Oradiei, 77-73 după prelungiri în LNBM pe terenul Clujului).

Formația pregătită de Mihai Silvășan are un parcurs perfect până la momentul actual, în Liga Națională. U-BT a bifat victorii pe linie în sezonul regulat, în Top 10 și apoi în seriile de play-off cu Dinamo București și FC Argeș Basketball.

De partea cealaltă, orădenii au suferit eșecuri cu CSM Târgu Mureș și CSU Sibiu în sezonul regulat, de două ori cu U-BT Cluj în Top 10, precum și alte două înfrângeri în seria cu CSO Voluntari din semifinale.

În finala din sezonul precedent, CSM Oradea a avut o șansă foarte bună de a întrerupe hegemonia rivalilor, după ce a condus cu 2-0 la general. Adversarii lor au câștigat patru meciuri consecutive pentru a obține al treilea titlu consecutiv.

O singură dată s-au mai întâlnit cele două echipe în ultimul act, în stagiunea 2020/21. Atunci, seria s-a disputat pe sistemul „Best of 5”. Avantajul pe teren propriu a fost de partea alb-negrilor, care și-au câștigat primele două meciuri, dar au fost egalați la deplasarea pe Crișul Repede. În cele din urmă, titlul a ajuns la Cluj, după o evoluție de zile mari ale lui Donatas Tarolis, actualmente component al lotului lui Cristian Achim.

U-BT Cluj și CSM Oradea s-au întâlnit în play-off în total de șapte ori, istoricul confruntărilor directe fiind următorul:

Sferturi de finală 2012/13: CSM Oradea vs. U-BT Cluj 3-1

Semifinale 2015/16: CSM Oradea vs. U-BT Cluj 3-1

Semifinale 2016/17: U-BT Cluj vs. CSM Oradea 3-2

Semifinale 2018/19: CSM Oradea vs. U-BT Cluj 3-1

Finala 2020/21: U-BT Cluj vs. CSM Oradea 3-2

Finala 2022/23: U-BT Cluj vs. CSM Oradea 4-2

Finala Ligii Naționale de Baschet Masculin debutează duminică, 12 mai în BTarena. Programul următoarelor meciuri este următorul:

  • Meciul 2 (Cluj-Napoca): 14 mai
  • Meciul 3 (Oradea): 18 mai
  • Meciul 4 (Oradea): 20 mai
  • Meciul 5, dacă este necesar (Cluj-Napoca): 23 mai
  • Meciul 6, dacă este necesar (Oradea): 26 mai
  • Meciul 7, dacă este necesar (Cluj-Napoca): 29 mai

*foto: u-bt.basketball

7 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    Are you contributing to the solution or adding to the problem?
    Papa CoAch H'Akeem the Dream a ajuns exact unde și-a propus: aparent joacă finala din postura de underdogs, dar de fapt leii sînt răniți și implicit mult mai periculoși! Se ciocnesc în finala asta cele două principale strategii din ligă: "smash them hard with coconuts", cum a procedat Silvă pînă acum, cu "at the end of a day, a man gotta shake his balls", cum a procedat Papa CoAch. Care va fi rezultatul? Tarotul lui H'Akeem the Dream a vorbit deja...

    cu 1 săptămână în urmă (08.05.2024) Raspunde
  • pipzn :

    Ca
    alti suporteri ai lui "U", m-am intrebat ce adversar mi-as dori in finala (dintre Oradea si Voluntari).
    Concluzia este ca oricare dintre ele ar fi fost adversar redutabil. Un Voluntari mai odihniti si cu lotul complet refacut mi se parea ca ar fi fost mai greu de batut decat Oradea fara Neal.

    Nu vreau sa ma angajez in polemici legate de antrenori dar senzatia cu care am ramas dupa acest sezon exceptional (ma refer acum exclusiv pe plan intern) este ca "U" s-a impus prin valoarea individuala superioara si la nivel de banca. Iar adversarii nu au putut sa faca fata decat maxim 3/4 din meci pentru ca altfel, la nivel de scheme de joc (si eficienta ofensiva) am vazut sferturi remarcabile facute de Dinamo, Pitesti, Oradea, Voluntari... in acest campionat si cupa.
    Si cam la asa ceva ma astept si pentru meciurile finalei.

    Si inca ceva. Incepand cu acest sezon (cu regula de 2 romani obligatoriu pe toata durata jocului) Oradea are totusi un dezavantaj iar forma lui K. Richard s-ar putea sa fie esentiala pentru ei.

    cu 1 săptămână în urmă (08.05.2024)
    • varu silvois:

      Pentru un meci decisiv
      Metropolitanii s-au prezentat lamentabil. De remarcat și apărarea bihorenilor, una extrem de arțăgoasă, dar totuși, deplasarea la Oradea a fost un nonsens.

      cu 1 săptămână în urmă (08.05.2024)
    • pipzn:

      Re
      Nu contest ca s-au prezentat foarte rau in ultimul meci al seriei.
      Din pacate pentru ei si-au cam terminat benzina dupa multele meciuri intense avute in ultimul timp. Si asta a fost vizibil atat pe partea de aparare cat si pe partea de atac in care prea multe aruncari au fost nepregatite si "fortate" in speranta de a obtine puncte cu efortul cel mai mic posibil.

      cu 1 săptămână în urmă (08.05.2024)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      Romani
      Fata de anul trecut, si la romanii de la Oradea se vede o crestere (chiar si la Richard, desi prima impresie zicea altceva. Mai putin la Gheorghe si la Nastrut. In schimb Richard pare utilizat destul de mult - spre 30 min in meciurile din top10 + playoff - s-ar putea sa il coste.
      In schimb la romanii Clujului se vede o crestere mai mare (da, influentata si de parcursul din campionat).

      Per total primii 5 romani ai Clujului joaca cu 2 min mai mult, dar dau cu 10 pct mai mult (41 vs 31), au cu 5 recuperari mai mult si sunt mai eficienti (52.9 vs 37.5). Iar aceste diferente au crescut fata de anul trecut.
      In concluzie ambele echipe stau bine la capitolul romani, cu un plus pt U. Iar la staini ...

      cu 1 săptămână în urmă (08.05.2024)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe coconero :

    Clujul
    A cam omorat competitia interna sexonul asta, sigur e f posibil sa isi piarda invincibilitatea, insa cam atat.
    Cat despre valoarea la nivel de banca, cred ca e dificil sa apreciem corect, noi suporterii, pana la urma rezultatele spun sec si e mai bine sa le lasam pe ele sa vorbeasca.
    Oradea nu cred ca are nici un dezavantaj din cauza regulii cu 2 romani, fata de nici o alta echioa, tinand cont ca are naturalizatul cel mai vioi. Eu consider ca Bobe si Baciu sunt la fel de competitivi in comparatie cu Cațe si Maciuca

    cu 1 săptămână în urmă (08.05.2024)
    • U BT Cluj-Napoca Delekon:

      Teoretic
      Romanii de la U sunt mai buni, inclusiv cei mici, dar depinde si de arbitraj si de forma defensiva de ambele parti.

      Practic, situația e mai complicata ca anul trecut. Clujul nu mai depinde atat de tare de paint, trage semnificativ mai bine de la distanta. Principalul avantaj pentru Oradea e idiotenia noastra autoimpusa in a termina fara infrangere, care ne face vulnerabili psihologic si ne limiteaza optiunile tactice.

      cu 1 săptămână în urmă (08.05.2024)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!