Stiri Juniori U17 Masculin

Alexandra Ionescu: „Visul meu e să joc în Euroligă”

totalbaschet.ro, Foto: Arhiva personală

totalbaschet.ro, Foto: Arhiva personală
14.03.2011

A început baschetul la 10 ani, alături de o altă jucătoare de prespectivă Cristina Bigică, pentru ca 8 ani mai târziu să-i fie acordată o bursă în SUA, mai exact la Minnesota University. Alexandra Ionescu, în vârstă de 18 ani, actualmente legitimată la CS Olimpia București, are deja în palmares multe performanțe, atât pe plan internațional, ocupând locul I la Campionatul European Divizia B (U18) de la Timișoara (2010), cât și pe plan național, fiind dublă campioană națională și dublă vice-campioană națională. Pe lângă aceste performanțe, sportiva ce măsoară 1.74m este o prezență obișnuită în angrenajul lotului național de vârsta ei, dar și în cele rezervate generațiilor cu un an sau chiar doi, mai în vârstă.

Totalbaschet.ro a stat de vorbă cu Alexandra, care în acest moment se află în convaleșcență după operația de la ligamentul încrucișat anterior, pe care și l-a rupt în partida din 23 februarie, dintre echipa sa și Rapid București, perioada de refacere fiind de aproximativ 5 luni. Tânăra sportivă a vorbit despre trecut, prezent și viitor, menționând faptul că visul ei este ca într-o bună zi să evolueze în Euroligă.

 

Când și cum ai avut primul contact cu baschetul? Ce te-a atras cel mai mult la acest sport?

Primul contact cu baschetul l-am avut când aveam 9 ani. Verișorul meu mergea la baschet și am fost și eu cu el, să ma uit. Antrenorul m-a văzut și m-a invitat să iau parte la antrenament, dar erau numai băieți, astfel nu aveam cum să fac parte din echipă.

Un an mai târziu, a venit la școală prima mea antrenoare, doamna Iordache, și a făcut o selecție pentru CSȘ Nr.5. Pe atunci stăteam în bancă cu Bigică Cristina și amândouă am fost selectate. Ne-a luat două zile să găsim sala de baschet, după mai multe peripeții.

Cum au trecut anii de juniorat pentru tine ? Care au fost cele mai frumoase momente din juniorat?

A fost una dintre cele mai frumoase perioade deoarece am avut norocul să cresc alături de o echipă specială! Am câștigat multe medalii alături de ele! Campionatul de minibaschet va avea mereu un loc special în inima mea! Colegele înca râd de mine în legatură cu obsesia mea legată de Coșul de Aur! Camp-ul din Slovenia, organizat de FIBA, a fost o experiență frumoasă!

Care a fost antrenorul care te-a ajutat să te dezvolti cel mai mult pe plan baschetbalistic?

Consider că de la toți antrenorii am avut ceva de învățat! Doamna Iordache și domnul Doru Neagu, de la clubul CSȘ Nr. 5, sunt cei care mi-au pus mingea de baschet în mână! Le mulțumesc pentru răbdarea avută la vremea respectivă și pentru faptul că m-au lăsat să mă dezvolt ca jucătoare și nu mi-au impus nicio regulă! Apoi urmează domnul Ștefan Săndulache și doamna Ibi, ajutași de domnul Dan Săndulache! Ei au aprofundat tot ce am învățat la CSȘ Nr. 5 și de asemenea ne-au oferit libertate în joc. Apoi la Sportul Studențesc l-am avut antrenor pe domnul Vasic. La echipa naționala i-am avut antrenori pe domnul Mandache și doamna Borș, care au pus bazele echipei cu care am reușit în vara aceasta să ne calificam în Divizia A! De asemenea, în vară, împreuna cu domnul Piperea am reușit să ne menținem în Divizia A, la U20! Iar în final, cel mai important rezultat al nostru l-am avut alături de domnul Fleșeriu, doamna Borș și doamna Albu! Pe doamna Borș și pe doamna Albu le privesc ca pe niște mame!

Ce ai simțit în momentul în care ai devenit campioană europeană cu naționala under 18 a Romaniei?

A fost cel mai fericit moment din viața mea! Nu am cuvinte!

Când ai aflat de bursa de la Minnesota University?

Cu o zi înainte de operație, înainte să o conduc pe antrenoarea Pam Borton înapoi la hotel. A venit în București să petreacă ceva timp cu mine, să ma cunoască.

Dacă ai putea să evoluezi la orice echipă din Europa, pe care ai alege-o și de ce?

Aș prefera să nu ma grăbesc cu alegerile și să iau fiecare etapă pas cu pas! Visul meu este să joc în Euroliga!

Cum ai vedea un duel între tine și Cristina Bigică, in SUA?

Bineînțels că echipa mea ar câștiga!(râde) Sper că ne vom întâlni la meciuri, depinde de conferința în care va evolua Cristina.

Ce părere ai de nivelul Diviziei A feminine de baschet ? Cât de mult te-a ajutat să evoluez pentru Sportul Studențesc și Olimpia București în Divizia A ?

Nu sunt în măsură să evaluez nivelul Diviziei A, dar evoluțiile mele la Sportul și Olimpia m-au ajutat să acumulez experiență, debutând în Divizia A la 15 ani. La Sportul am avut multe de învățat de la domnul Vasic, dar consider că mutarea la Olimpia m-a făcut să fiu mai puternică pe plan mental.

Ce planuri/obiective ai, dupa ce ajungi în SUA?

Pentru început trebuie să ma refac după accidentare! Apoi o să muncesc să îmi câștig locul în echipă și neaparat trebuie să lucrez în sala de forță!

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!