Stiri Juniori U17 Masculin

Alexandru Olah va evolua la Northwestern Wildcats

Adrian Micinic

Adrian Micinic
15.04.2011

Alexandru Olah, pivotul român de 2.08 metri care evoluează în baschetul american la nivel de liceu, a stabilit o înţelegere verbală cu universitatea Northwestern. Născut la Timişoara, pe 15 octombrie 1993, românul devine eligibil pentru a evolua în liga universitară nord-americană (NCAA) în anul 2012. Totalbaschet.ro l-a contactat pe Alexandru Olah, timișoreanul vorbind despre decizia de a evolua în Ilinois, Chicago, dar și despre primul an petrecut în SUA.

Sunt de părere că această mutare la Northwestern este cea mai bună decizie deoarece programul baschetbalistic este unul foarte bun, competiția în care jucăm e foarte bună, iar din punct de vedere academic, Northwestern este printre cele mai bune colegii din state!
Mi-au oferit o bursă full-ride de 55.000$/an urmând ca să mă mut în campus-ul universității. Totul se petrece în campus. Acolo am asigurată cazare, masă, echipament sportiv, încălțări, absolut tot!

În vârstă de 17 ani, Olah a câştigat în acest an, alături de echipa de baschet a Liceului Creştin Traders Point, cupa statului Indiana. Compatriotul nostru a fost declarat MVP al finalei, pe care Traders Point a câştigat-o cu scorul de 72-62, asupra liceului Clinton Christian. El a avut 20 puncte, 13 recuperări şi 3 pase decisive în acea confruntare.

Primul an a fost unul de succes. Am cucerit un titlu de MVP, iar după aceea am câștigat cupa pe statul Indiana. Competiția se numește ICST(Indiana Christian Schools Tournament) în care, după spusele antrenorului meu, am fost declarat MVP și acolo.

Potrivit surselor media din Statele Unite ale Americii, Olah a atras atenţia altor colegii precum Notre Dame, Marquette sau Boston College înainte de a ajunge la un acord verbal cu Northwestern Wildcats. Presa americană îl compară pe Olah cu actualul pivot de la Northwestern, un alt est-european - Luka Mirkovic, considerându-l pe român mai bun decât era ex-iugoslavul la vârsta lui Olah. Acesta este caracterizat drept un jucător cu o tehnică foarte bună în situaţii când se află cu spatele la coş, face parte din categoria pivoţilor mobili şi ca fiind posesor al unei aruncări precise la semidistanţă.

Echipa de baschet masculin a universităţii Northwestern este pregătită de către Bill Carmody, tehnician aflat la al 11-lea sezon în funcţie. Wildcats participă în NCAA din sezonul 1904/05 şi a câşigat titlul naţional o singură dată, în anul 1931, înaintea introducerii actualului sistem competiţional. Northwestern evoluează în conferinţa Big Ten, una dintre cele mai redutabile din NCAA, dar deţine un bilanţ extrem de modest, fiind considerată una dintre echipele tradiţional modeste în această divizie. Mai exact, Northwestern Wildcats nu au participat niciodată la turneul NCAA (cele mai bune 64 de universităţi ale unui sezon competiţional) şi nu a terminat între primele patru echipe ale Big Ten nici măcar o dată din 1968 şi până în prezent.

În sezonul competiţional 2010/11, Northwestern Wildcats au avut 18 victorii şi 13 înfrângeri la general, dar au terminat de abia pe locul 7 în Big Ten, cu 7 victorii şi 11 înfrângeri. Câştigătoarea acestei conferinţe a fost Ohio State Buckeyes, formaţie care a devenit cap de serie numărul 1 pentru turneul NCAA.

De asemenea, Northwestern a susţinut opt meciuri în compania unor echipe cotate de către Associated Press între cele mai bune 25 de universităţi din Statele Unite ale Americii din punct de vedere baschetbalistic, pierzându-le pe toate.

Cei de la Northwestern m-au văzut, prin antrenorul lor second, la Campionatul European U18 din Israel, iar după aceea m-au contactat și m-au întrebat dacă doresc să joc în America. Când am auzit acest lucru am fost extrem de fericit, nicio clipă nu am visat că voi ajunge să joc în America!
Acum, după ce am acceptat oferta, m-am gândit de unde am plecat și unde am ajuns. Doresc, pe această cale, să le mulțumesc antrenorilor din România, domnului Bolcu și mult regretatul domn Mircea Albu, cei care mi-au pus minge de baschet în mână!

Olah a participat alături de echipa naţională U18 a României la Campionatul European din anul 2010, unde în şapte meciuri jucate a avut medii de 21.3 minute, 8.6 puncte (55% la aruncări din acţiune, 42% la libere), 5.1 recuperări, 1.0 pase decisive, 1.4 capace, 0.7 mingi câştigate cu 1.1 posesii pierdute. Tricolorii au pierdut toate meciurile clasându-se pe ultimul loc (20) la evenimentul ce a avut loc în Israel.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!