Stiri Juniori U17 Masculin

Concurs totalbaschet.ro: Junioare III(U14) - Seria A - Rezumatul fazei semifinale

Șipoș Răzvan

Șipoș Răzvan
12.04.2011

Săptămâna trecută, site-ul totalbaschet.ro a lansat un concurs pentru cititori. Pentru a intra în posesia unui premiu pus la bătaie de site-ul nostru, aceștia trebuiau să trimită un mail pe adresa redacției care să conțină un subiect legat de turneele de juniori din acest sezon. Vă prezentăm cel de al doilea material premiat.

 Turneul semifinal I - Seria A - Junioare III(U14) feminin - Oradea


Totul a început în Oradea, în perioadă 11-13 martie 2011 când oraşul de pe malul Crişului, Oradea, găzduia primul turneu semifinal din cadrul campionatului naţional feminin U14, având în componenţa următoarele echipe: LPS Satu Mare, CSS Botoşani, CSU Cuadripol Braşov, MC Sport Cluj Napoca, CSS Al Ceusianu Reghin şi echipă care beneficia de avantajul arenei prorpii, CN M.Eminescu Oradea.

În ochii multor specialişti ai baschetului, echipă clujeană pornea favorită pe hârtie. MC Sport Cluj Napoca este un adevărat "aspirator" de baschetbaliste, toată cremă baschetului ajungând în echipă ardeleana. Lucrurile au început bine pentru echipă clujeană, câştigând primul meci fără mari probleme, neintrebuintandu-se prea mult, scorul final fiind de 81-14, Podar fiind principală marcatoare, cu 14 puncte. Apoi, a urmat un meci în care s-ar putea spune că MC-ul avut emoţii doar în primele 2 minute ale meciului, câştigând fără drept de apel din nou, cu scorul de 69-33, moldoveanu fiind principală marcatoare a meciului, cu 14 puncte. Apoi a urmat meciul împotrivă formaţiei antrenată de Suzana Onaca, CN M.Eminescu Oradea. Fiind susţinute de propriul public, orădencele şi-au impus jocul încă din startul partidei. Deşi MC s-a apropiat de câteva ori mai periculos de orădence, la finalul partidei orădencele au avut câştig de cauza în faţă clujencelor, scorul final fiind 65-51 în favoarea gazdelor.

A urmat apoi o bătălie împotrivă bravelor jucătoare din Reghin. Jucătoarele reghinence au surprins prin ambiţia lor de-a lungul timpului, depăşindu-şi tot timpul limitele printr-un grup fantastic condus de unul din cei mai buni antrenori ai ţării, Răzvan Moldovan. Scorul partidei a fost de 57-45 în favoarea clujencelor, însă echipă reghineana s-a ţinut tot timpul în plasă clujencelor, un fapt de lăudat având în vedere diferenţă dintre bugetele celor două echipe. Pentru MC a urmat un ultim meci uşor, un meci în care Botoşaniul a contat doar în atac, marcând 36 de puncte. Defensivă nu a funcţionat, scorul final fiind de 87-36, dându-i oportunitatea lui Moldoveanu de a se remarcă încă odată că fiind cea mai bună jucătoare a meciului, cu 25 de puncte.

Echipă orădeană a făcut probabil unul din cele mai bune turnee ale acestei generaţii, reuşind să ocupe locul 1 în grupă în pofida MC-ului din Cluj Napoca, izbutind să învingă toate echipele prezente la acest turneu. Au reuşit să învingă CSS Botoşani, cu scorul de 73-28, pe LPS Satu Mare, cu scorul de 69-45, reuşind să învingă şi pe CSS Al Ceusianu din Reghin, având un joc defensiv excelent, reuşind să primească doar 31 de puncte, marcând 52. Toţi antrenorii primelor trei clasate s-au declarat mulţumiţi şi urmau să se pregătească pentru ceea ce urmă să se întâmple la Reghin, în al II-lea turneu semifinal de calificare. 

Clasamentul final al primului turneu semifinal a fost: 

1. CN M. Eminescu Oradea
2. MC Sport Cluj-Napoca 
3. CSS Al. Ceusianu Reghin 
4. CSS Botoşani 
5. CSU Cuadripol Braşov 
6. LPS Satu Mare


 

Turneul semifinal I - Seria A - Junioare III(U14) feminin - Reghin

 
Cei care mizau pe o revenire a reghinencelor, aveau câştig de cauza. Multă lume vedea formaţia antrenată de Răzvan Moldovan că mare favorită datorită terenului propriu. După primul turneu disputat la Oradea, LPS Satu Mare nu s-a mai prezentat, pierzând fiecare meci al acestui turneu semifinal cu scorul de 20-0.

Lotul reghinencelor pentru aceste meciuri a fost compus din următoarele jucătoare : Pop Alină, Luca Andrada , Vultur Florina, Frandes Ana Măria, Moisean Georgiană, Pop Giorgiana, Ivacson Zsuzsana, Botos Diana, Matei Iuliana, Florea Simona, Dietrich Denişa, Feises Andreea. Deşi nu beneficiază de o sală mare, reghinencele au fost susţinute pe parcursul întregului turneu de o gălăgioasă galerie de aproximativ 20 de persoane, care însoţeau atacul echipei adverse într-o gălăgie care a făcut de multe ori să fie decisivă în momentele cheie împotrivă unor formaţii precum Oradea sau MC Sport Cluj Napoca.

În prima zi de turneu, Reghinul nu a avut probleme în a se impune cu Cuadriopol Braşov, reuşind să înscrie 66 de puncte, primind doar 33. Nici meciul cu Botoşaniul nu a fost un obstacol în faţă reghinencelor, reuşind să înscrie 75 de puncte, primind 50. Totuşi, a urmat apoi testul decisiv împotrivă mult mai titratei sale adversare, MC Sport Cluj Napoca. Peste 250 de oameni s-au adunat în micuţă sală din Reghin pentru a le susţine pe reghinence.

Oamenii iubitori de baschet s-au aşezat până şi pe micile coşuri de gunoi prezente în sală pentru a urmări echipă favorită. Un început în forţă a reghinencelor a făcut că echipă din Cluj să nu aibă replică. După aruncări reuşite de la trei puncte ale Andradei Luca din echipă reghineana, totul a mers perfect pentru echipă gazdă. Totodată, Andrada Luca a fost MVP-ul partidei, având procentaj de 75% de la trei puncte, 3/4, reuşind 5 coşuri din acţiune, având un procentaj de 100% la libere, 4/4. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără luptă de sub panou a Alinei Pop sau aruncările precise ale Denisei Dietrich. Un rol important în victoria reghinencelor l-a avut şi Vultur Florina, o excelentă păsătoare şi aruncătoare de la distanţă şi semidistanta, reuşind peste extrem de multe assisturi în meciul cu Clujul.

Deşi dominate la capitolul înălţime, putem spune că adevăratele jucătoare care au fost la "înălţime" în acest meci, au fost cele din Reghin. Fericirea a fost atât de mare după meciul cu Clujul, încât mulţi se temeau că în meciul de duminică cu Oradea, feţele să fie deconcentrate. Oră matinală la care s-a jucat meciul, 11:00, a făcut că meciul să fie la discreţia reghinencelor. Din nou un meci în care reghinencele sunt dominate la capitolul înălţime, însă ardoarea cu care au luptat Dietrich Denisa şi Alina Pop sub panou, au făcut că Reghinul să domine acest meci cap-coadă. Arbitrajul a fost acuzat de unele jucătoare ale gazdelor, care au ieşit cu multe vânătăi după acest meci, acuzând faptul că a lăsat jocul mult prea liber pentru acest nivel. MVP-ul partidei din MVP-ul partidei din meciul cu Cluj, Andrada Luca a ieşit precum după un meci de lupte libere, vânătăile fiind prezente pe mai tot corpul. Vultur Florina, Alină Pop şi Dietrich Denişa au fost unele din cele mai bune jucătoare ale reghinencelor în acest meci. De fapt, grupul a fost elementul decisiv în aceste meciuri pentru reghinence. Deşi poate nu beneficiază de un buget precum al celor de la MC sau de un avantaj al înălţimii care îl au orădencele, reghinencele au demonstrat pe parcursul acestui turneu că un grup poate face mai mult decât orice individualitate a adversarelor.

Un meci destul de interesant a fost şi cel dintre Braşov şi Botoşani, meci decisiv pentru calificarea mai departe la turneul final. Braşovencele aveau nevoie de o victorie la peste 10 puncte pentru a se califica, însă arbitrajul total defavorabil a făcut că echipă moldoveană să se califice mai departe. Cu doar câteva minute înainte de final, avantajul braşovencelor era de 9 puncte. Un run de 4-0 al jucătoarelor moldave a făcut că diferenţă să scadă. Punctul cheie al partidei a fost în momentul în care înainte cu câteva zeci de secunde de final, braşovencele pătrundeau şi înscriau, arbitrul dictând un fault de atac absolut inexistent în pofida aruncării libere suplimentare alături de coşul valabil al braşovencelor. Asta a făcut că botosenencele să se califice mai departe la turneul final de la Cluj. Pe lângă aceste două echipe, s-au mai calificat Oradea şi MC Sport Cluj Napoca. Echipă clujeană a câştigat toate partidele în afară de partidă cu Reghin, partidă în care reghinencele au câştigat la 15 puncte diferenţă într-o partidă dominată totalitar de reghinence. Nici meciul cu Oradea nu a fost tocmai unul uşor, clujencele câştigând cu scorul de 52-50, Băiaş fiind cea mai bună jucătoare a clujencelor, cu 20 de puncte înscrise. Oradea, antrenată de Suzana Onaca a suferit două înfrângeri; una cu MC Sport Cluj Napoca menţionată mai sus şi cea cu Reghin din ultima zi a turneului. În urmă acestor rezultate, echipele calificate la turneul final de la Cluj Napoca din perioadă 18-22 aprilie sunt: MC Sport Cluj Napoca, CSS Botoşani, CSS Al Ceusianu Reghin, CN M.Eminescu Oradea. Pe lângă acestea, calificate la turneul final mai sunt şi echipele din Alexandria, Ploieşti, Craiova şi Bucureşti ( Olimpia Bucureşti ).  

Totuşi, s-ar părea că prezenţa Botosaniului la turneul final este pusă sub semnul întrebării după ce braşovencele au depus un memoriu la FRB pentru a se rejuca meciul. Principalul motiv ar fi acela că Botoşaniul s-a prezentat la turneul final cu o altă generaţie decât cea obligatorie, deşi categoria respectivă (97) există în Botoşani. Mai precis, s-ar părea că o jucătoare a Botosaniului care a jucat în meciul cu Braşov a fost a fost mai mare decât limită impusă de organizatori.

Notă „În urma memoriului echipei CSU Cuadripol Brasov, echipa CSȘ Botoșani s-a retras din competitie, ca urmare dreptul de participare la turneul final al CN U14 feminin revine echipei din Brașov. Cazul echipei CSȘ Botoșani va fi analizat de comisiile competente - (FRB)”

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe bob :

    corect
    am avut ocazia sa fiu si eu prezent la reghin, in ultima zi a turneului... pot spune ca cel/cea care a scris articolul a punctat corect mai toate aspectele, in ideea in care pe 4 locuri s-au batut 5 echipe. 3 se cunosteau deja, mc, oradea si reghin. problema intervine aici. inca din faza preliminara a campionatului echipa din botosani a inscris pe in lot 1-2 jucatoare nascute 96 la aceasta competitie. toata lumea stia dar nimeni nu a zis nimic. pana si fetele de la echipele mai sus mentionate aveau cunostinta de acest lucru... dar din pacate se practica. brasovul se pare ca a avut curaj sa ia initiativa, si din cate stiu a depus un memoriu beton in care arata cu probe video, declaratii notariale etc cum cel putin o jucatoare moldoveana joaca pe fals !!! este vorba de nr 14 / nr 9, fata care joaca pe o legitimatie culmea, cu fotografia ei, si cu un CNP si un nume fals !!! eliberata de federatie... ACUM SA VEDEM CE SE VA INTAMPLA!!! "echipa CSȘ Botoșani s-a retras din competitie"... hai sa fim seriosi domnilor... i-a prins cu mata-n sac!!! sunt foarte curios ce decizii se vor lua in aceasta speta... pot ghici de pe acum: suspendare 6 luni pt css botosani, adica pana la inceperea campionatului viitor, mustrare pt antrenorii moldoveni, si atat... adica NIMIC!!! in cazul celui care a eliberat legitimatia FRB, pun pariu ca nu se va lua nicio decizie... si povestea continua... "am inteles" ca brasovul mai fabrica un dosar de fals in aceasta competitie si o sa-l prezinte la cluj, chiar la turneul final!!! bravo lor!!! poate ca ardelenii au tras un serios semnal de alarma, hai sa nu ne mai furam caciula domnilor!!! in rest, toate bune !!!

    cu 12 ani în urmă (12.04.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!