Stiri Juniori U17 Masculin

Cum a fost la workshop-ul organizat în cadrul Sibiu Summer Camp 2022

Cum a fost la workshop-ul organizat în cadrul Sibiu Summer Camp 2022

Joi, 21 iulie, participanții la Sibiu Summer Camp au avut parte de o seară diferită față de precedentele. Aceștia au lăsat terenul de baschet pentru sala de cinema și au beneficiat de un workshop care i-a avut drept invitați pe Claudiu Streza, Fabiana Martinescu, Mirel Dragoste și Sebastian Ionescu.

Primul care a luat cuvântul a fost Claudiu Streza, care practică de la 19 ani culturism clasic. Acesta a accentuat importanța odihnei, a alimentației sănătoase și a imaginației. Odihna este esențială pentru că „orele pierdute nu se pot recupera”, alimentația trebuie luată în serios fiindcă afectează randamentul pe care îl dă corpul unui sportiv, iar imaginația sau vizualizarea îi pregătește pe jucători din punct de vedere psihic.

A urmat apoi Fabiana Martinescu, fostă arbitră internațională, cu un discurs despre arbitraj și despre relația între jucător și arbitru. Aceasta a explicat cum arbitrajul a devenit o meserie și cum s-a dezvoltat constant, mai ales într-un sport atât de dinamic precum baschetul în care „decizia se ia pe loc”. De exemplu, la nivel de FIBA, observatorii video decupează faze din meci în timp real, le trimit arbitrilor pentru a-și vedea prestația, iar aceștia au 48 de ore pentru a trimite înapoi o analiză a modului în care au fluierat.

Fabiana Martinescu i-a încurajat pe tinerii participanți la camp să fie onești și să se uite mai întâi la greșelile pe care le comit ei pe teren înainte de a aduce reproșuri la adresa oficialilor. În același timp, i-a sfătuit să fie atenți la arbitri, să observe modul în care fluieră și, pe baza stilului (permisiv sau rigid), să își adapteze jocul.

La final, Fabiana Martinescu a vorbit despre presiunea pe care o resimt arbitrii pe teren, afirmând că „arbitrii mari nu simt presiunea, ci îi motivează”. „Presiunea este cheia în arbitraj. Dacă nu ai sala plină, nu simți că trăiești. O sală cu 20.000 de oameni în care nu îți auzi gândurile este tot ce poate un arbitru să își dorească”, a declarat arbitra care a oficiat finale de campionate europene și de Euroligi feminine.

Fabiana Martinescu i-a predat „ștafeta” lui Mirel Dragoste, baschetbalist cu nouă sezoane în Liga Națională. Acesta a pornit un dialog cu juniorii prezenți în sală, întrebându-i dacă își doresc să devină jucători de baschet și ce sunt dispuși să facă pentru asta. De asemenea, Mirel i-a încurajat pe participanții la camp să citească: „Sper că o faceți zilnic. Pot să spun că cititul are un impact foarte mare asupra voastră, nu doar ca sportivi, ci și ca oameni”.

Jucătorul lui BC CSU Sibiu a răspuns și la câteva întrebări venite din sală, explicând cum s-a apucat de baschet, cum s-a dezvoltat în acest sport, cât de dificilă a fost trecerea la seniori sau cum se pregătește înainte de meciuri. În plus, Mirel a normalizat emoțiile pe care le resimt jucătorii înainte de a intra pe teren și a vorbit despre impactul pe care îl are publicul sibian asupra sa: „Cred că e normal să ai emoții. Emoțiile există la orice nivel. Fanii te ajută să te ridici și să treci peste. E un feeling incredibil”.

Ultimul care a luat cuvântul a fost Basti Ionescu, jucător ce va evolua la Sibiu din stagiunea 2022-2023. Acesta a prezentat cartea de dezvoltare personală pe care a scris-o, dând detalii despre poveste, dar și despre mesajul pe care își dorește să îl transmită. Basti a punctat elemente importante precum respirația, conștientizarea, disciplinarea, alimentația, meditația, relația cu părinții și profesorii și abordarea unei mentalități sănătoase.

Jucătorul în vârstă de 25 de ani a fost întrebat și despre relația între sport și școală și cum să se păstreze un echilibru între cele două. „Trebuie să ai niște elemente de bază bine structurate. Este dificil să aplici același interes și pentru școală, și pentru sport și să găsești echilibrul. Însă niciuna nu trebuie ignorată, trebuie să fie îmbinate. La școală învățăm anumite lucruri, iar la sport altele”.

Seara s-a încheiat cu vizionarea unui film însă nu înainte ca juniorii prezenți la workshop să își facă fotografii cu Mirel Dragoste și cu Basti Ionescu. Sibiu Summer Camp, organizat de BC CSU Sibiu în colaborare cu Porsche BBA Ludwigsburg, continuă astăzi, 22 iulie, cu noi antrenamente.

*foto: Facebook – BC CSU Sibiu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!