Stiri Juniori U17 Masculin

Georgian Păun: "Am avut parte de o experienţă neplăcută în State"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
13.06.2011

A început baschetul la vârsta de 9 ani în oraşul natal, Calafat, datorită profesorului de sport, iar la 17 ani a devenit MVP-ul turneului final din cadrul categoriei de vârstă din care face parte, 1994.

Măsurând 2.02m Georgian Păun, unul dintre tinerii sportivi de perspectivă ai României, a avut medii de 16 puncte, 12 recuperări şi 2 pase decisive în aproximativ 35 de minute petrecute pe teren la Turneul Final U17 ce s-a desfăşurat la Piteşti acum două săptămâni.

De-a lungul timpului, stângaciul Păun a mai evoluat pentru şcoala din Calafat şi pentru grupele de juniori ale Craiovei, ajungând la Piteşti în 2009 atunci când i s-a oferit şansa de a evolua la echipa U18, el având 16 ani. De asemenea, tânărul sportiv a debutat în Divizia A la BCM U Piteşti pe 26 ianuarie 2011, Tudor Costescu introducându-l două minute pe teren în partida câştigată de echipa sa în faţa Craiovei, scor 89-72.

Într-un interviu acordat site-ului totalbaschet.ro, Georgian Păun vorbeşte cititorilor despre trecut, prezent, viitor, dar şi despre experienţa petrecută la începutul sezonului 2010/2011 în SUA.

Unde şi când ai început baschetul ?

Baschetul l-am început la vârsta de 9 ani. Am ajuns la baschet datorită profesorului de educaţie fizică din Calafat, Adrian Popa. M-a văzut mai înalt şi m-a introdus în echipa şcolii, aşa a început totul.

Cum ai ajuns să evoluezi pentru Piteşti ?

În anul 2009 am ajuns la echipa din Piteşti. Până atunci am evoluat şi la echipele de juniori din Craiova, însă odată ajuns în liceu mi-am dorit să plec la Piteşti.

Care a fost cel mai greu meci la Turneul Final U17 ?

Toate meciurile au fost grele în felul lor, însă cel mai greu mi s-a părut semifinala împotriva Colegiului Naţional Aurel Vlaicu. I-am subestimat, ne-am aşteptat la un meci uşor însă nu a fost aşa. Ne-am făcut singuri viaţa grea însă pana la urma ne-am impus şi am ajuns în finală.

Cum ai caracteriza finala câştigată în faţa Iaşiului ?

Am făcut un meci foarte bun împotriva Iaşiului. Am dat dovadă de faptul că suntem cea mai buna echipă la categoria U17 şi merităm să ne impunem. De asemenea, ne-am luat revanşa după finala de la U16 disputată anul trecut la Cluj-Napoca, atunci când ei ne-au bătut.

Cum te-ai simiţit când ai pus mâna pe titlul de MVP ? Te-ai aşteptat ?

Sincer nu m-am gândit la titlul de MVP. Mi-am făcut jocul, am încercat să-mi fac treaba cât mai bine pe teren. Principalul obiectiv a fost să ieşim campioni, nu m-am gândit la premiile speciale, dar am făcut o treabă bună. 

Din câte am înţeles, la începutul sezonului 2010/2011, Federaţia Română de Baschet v-a acordat o bursă în SUA prin intermediul unei agenţii. Ce s-a întâmplat de aţi revenit în România ?

Condiţiile au fost foarte urâte. Nu aveam asigurat ceea ce trebuia să avem asigurat şi am fost nevoiţi să ne întoarcem înapoi şi să continuăm la echipele de club. Ne-au promis că vom sta la o familie dar ne-au dus într-o casă din Orlando, Florida, la periferie, cu încă 7 colegi de echipă de culoare. Bursele au fost date din partea unor agenţii, iar noi a trebuit să ne plătim drumul dus şi întors.

Nu aţi încercat să luaţi legătura cu respectiva agenţie sau cu Federaţia Română de Baschet pentru lămurirea situaţiei ?

Nu i-am mai contactat pentru că semnasem deja un contract cu ei dar acesta nu avea nicio valoare în România. Ei nu au respectat contractul aşa că nici noi nu am mai făcut-o. Nu am vrut să ajungem la procese sau alte chestii de genul. Am venit acasă şi totul e ok.
Federaţia nu a avut nicio legătură cu contractul acesta. Ea doar a ales jucătorii deoarece firma aceasta de impresariat, din Bulgaria, nu ştia cui să acorde bursele.

Cât timp aţi stat în SUA şi cum ţi s-au părut antrenamentele de acolo ?

Am stat în SUA în jur de o săptămână, Am apucat să facem antrenamente acolo şi pot spune că e altă şcoală acolo. Nu se axează pe jocul în echipă ca în Europa ci mai mult pe relaţia 1 la 1. Cred că şcoala europeană e mai bună decât cea din SUA de la nivel de liceu.

În ciuda acestei experienţe, ţi-ai mai dori să revii în State ?

Mi-ar plăcea să revin în State dar la colegiu, nu la liceu.

Având în vedere faptul că sezonul recent încheiat a fost unul foarte bun pentru tine, ai fost contactat de alte echipe din ţară sau străinătate ?

Da, am primit oferte de la alte echipe însă deocamdată doresc să mă concentrez la lotul naţional U18 la care sunt convocat în vederea participării la Campionatul European din Varna, Bulgaria ce va avea loc la finele lunii iulie.

Ce urmează pentru Georgian Păun ? Ai timp de puţină relaxare ?

Nu, din păcate nu am timp de relaxare. Pe 11 iunie trebuie să fiu prezent la Târgu Secuiesc, acolo unde am fost convocat alături de lotul U18 masculin pentru a participa la Campionatul European din vară.

*Contactat de către totalbaschet.ro, Vlad Popovici nu a dorit să comenteze experianţa trăită în SUA. 

Declaraţiile tatăului său, Nicolae Păun, pentru gsp.ro

- "Geo a fost selecţionat încă din şcoală în echipa de baschet. La primul antrenament a dat trei coşuri şi era foarte încîntat cînd a venit acasă. Era tot numai un zîmbet"

- "În clasa a 7-a, a mers la liceul Independenţa, unde antrenorul i-a promis că îl bagă să joace într-un turneu amical. Cînd a început însă meciul, el a primit un tricou diferit faţă de al celorlalţi. De copil de mingi. S-a enervat atît de tare, încît a mers cu un prieten la CS Craiova. Se întîmpla într-o vineri. Duminică a jucat pentru echipa de acolo şi a fost cel mai bun de pe teren."

- "În fiecare vară vine şi înoată cît e ziua de lungă în Dunăre. Poate de aceea s-a şi dezvoltat atît de mult şi atît de armonios".

Foto: Arhivă personală

4 comentarii la aceasta stire:
  • Mireval :

    Bravo Geo !
    Esti un adevarat campion. Iti doresc tot binele din lume, sa iti dea Dumnezeu sanatate, minte limpede si putere de munca ca sa poti reprezenta Romania la cel mai inalt nivel. Mult succes !!!

    P.S...un sfat mi-as permite sa iti dau, ramai cu picioarele pe pamant si fii modest in tot ceea ce faci, doar asa vei castiga dragostea si aprecierea tuturor...Bafta copile!

    cu 12 ani în urmă (13.06.2011) Raspunde
  • Jordan23 :

    Bravo!
    "Nu se axează pe jocul în echipă ca în Europa ci mai mult pe relaţia 1 la 1. Cred că şcoala europeană e mai bună decât cea din SUA de la nivel de liceu." Felicitari! Cu asa mentalitate viitorul tau e urmatorul: Pana la 26 de ani stai pe banca si esti rezerva rezervei la Pitesti. Apoi, de la 27 incepi sa prinzi 5 minute pe meci dar iti tremura coaiele ca la gutan cand vede pisica pentru ca tu, deh, nu esti in stare sa joci 1 la 1 pentru ca iti place jocul de echipa. La 30 ai ceva incredere insa te lasa stixurile ca esti batram. Cum sa zici ca faptul ca aia pun accent pe 1 la 1 e un lucru rau? Cum or ajunge unii sa aiba burse in State cand creierul lor nu e in stare sa evadeze din mentalitatea pur romaneasca de turma nu inteleg. Mult succes!

    cu 12 ani în urmă (14.06.2011) Raspunde
  • Jordan23 :

    Si inca ceva
    Si cum crezi tu ca ai putea sa te intorci la colegiu cand tu nu ai facut fata la liceu? Voi chiar credeti asa ceva? Ce universitate din NCAA si-ar irosi banii de bursa intr-un jucator care atunci cand a jucat la un nivel net inferior s-a intors acasa si s-a plans ca aia vor sa joci 1 la 1 si asta nu e bine, doar pentru ca nu a facut fata?

    cu 12 ani în urmă (14.06.2011) Raspunde
  • Malagamba :

    Punct de vedere
    In doua saptamini nu poti sa iti dai seama ce se intimpla intr-o tara straina, nestapinind limba si neintelegind ce se intimpla in jurul tau, fiind plecat (probabil) pentru prima data de acasa. Nu este vina nimanui, in nici un caz a lui Georgian.
    Scoala americana de baschet este diferita de cea europeana, asta e clar. Cam asta e motivul pentru care multi aleg sa joace in State. Nu pentru comparatii. Relatia 1 la 1 de care se vorbeste in interviu se refera, cred , la aparare, unde se joaca mult om la om. Marea majoritate a echipelor de liceu joaca in sistem de pase si rareori incurajeaza jocul individual. Ma indoiesc ca Georgian a nimerit intr-o “zona de exceptie”. Nu l-am vazut pe Georgian jucind, insa banuiesc ca, dupa evaluare, l-au pus sa joace mult om la om, pentru a-si completa tehnica individuala. Dar a fost alegerea sa sa se intoarca. Ce inteleg eu din ce spune el in interviu cu respectatul sau ne-respectatul unui contract suna a “tragere de teapa” romaneasca.
    Atentie, cei care joaca in divizii ca cea romaneasca si primesc bani, nu vor avea dreptul sa joace in NCAA. Sau vor fi suspendati o perioada de timp, cum a fost cazul lui Catalin Baciu.
    Interviul creaza confuzie. Se intelege ca jucatorii semneaza déjà cu agenti profesionisti, ceea ce nu este adevarat. Ca sa nu mai spun de incercarea de a baga si federatia in oala asta, “ca si asa nu ii inghite nimeni”.

    cu 12 ani în urmă (14.06.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!