Stiri Juniori U17 Masculin

Olah: "Îmi este bine în SUA, interesul dinspre BC Timişoara a venit cam târziu"

totalbaschet.ro, Foto: arhivă personală

totalbaschet.ro, Foto: arhivă personală
04.05.2011

Plecat la sfârşitul verii în Statele Unite ale Americii pentru a juca baschet, Alexandru Olah a trecut cu brio de primul hop şi se pregăteşte de a se muta la noua sa echipă, cu care a stabilit o înţelegere verbală, Northwestern Wildcats. Olah, care s-a născut pe 15 octombrie 1993 la Timişoara, a evoluat în primul sezon la echipa Liceului Creştin Traders Point, formaţie cu care a câştigat cupa statului Indiana. Prima sa echipă de peste Ocean se clasează pe locul 7658 în clasamentul general al echipelor de liceu şi colegii în SUA, în timp ce în statul Indiana aceasta ocupă locul 234. De asemenea pivotul român de 2.08 metri se poziţionează, în acest moment, pe locul 40 în ierarhia generală a jucătorilor născuţi în anul 1993(din Europa), conform site-ului eurohopes.com.

Într-un amplu interviu acordat site-ului totalbaschet.ro, Alexandru Olah vorbeşte despre experienţa pe care o trăieşte în SUA, despre cum s-a acomodat, antrenamente, antrenori şi nu în ultimul rând, despre România. Olah a afirmat faptul că în viitorul apropiat nu va dori să evolueze în ţara natală decât pentru echipa naţională, spunând că interesul din partea echipei prim-divizionare, BC Timişoara, a sosit cam târziu. Întregul interviu vi-l redăm în cele ce urmează:

~Am început baschetul prin a juca în curtea şcolii~

Cum ai ajuns să practici baschetul?

Jucam baschet în curtea şcolii, iar apoi profesoara mea de educaţie fizică, doamna Posteucă, m-a văzut şi m-a introdus în echipa de baschet gimnaziu, pe când eram clasa a 8-a. Am jucat contra altor echipe din oraş, ne-am calificat mai departe pentru ca apoi să mergem la Arad unde am ocupat locul 2. La acel turneu am primit premiul de cel mai bun recuperator. După aceea, Mogoşanu Ovidiu, care juca la CSŞ Bega a vorbit cu antrenorul său, domnul Mircea Albu, care a venit personal la mine la şcoală şi m-a chemat la antrenamente. Primele mele meciuri au fost cu generaţia 1993(Juniori 3 cred) la un turneu semifinal de la Sfântu Gheorghe. După aceea, în vara anului 2007 am luat prima medalie cu generaţia 1991, la turneul final de la Craiova(medalie de bronz).

Cum te-ai adaptat în SUA?

Nu mi-a fost foarte greu. M-am adaptat chiar din prima săptămână!

Care e nivelul în conferinţa în care ai jucat? Crezi că echipa de vârsta ta din Timişoara, ar bate echipa la care evoluezi tu în State ?

Nivelul conferinţei nu e foarte ridicat. Unele echipe nu sunt puternice, dar anuş acesta am jucat contra echipelor clasate în primele 30 din statul Indiana
E foarte dificil de spus! Eu zic că momentan, cu echipa de acum, am face faţă, pentru că avem pivoţi şi conducătorii de joc buni. Daca am fi putut juca în campionat, ne puteam bate la medalia de aur cu talia şi apărarea noastră. Şi nu uita, este o echipa de liceu, nu de club ca în România.

Din informaţiile pe care le avem eşti reprezentat de agenţia Court-Side. Cât de benefic crezi ca iti este acest contract cu o agentie ?

Am avut ceva legături cu Court-Side, dar nu am semnat nimic cu sau pentru ei!

~Putem obţine o medalie la Europenele din vară~

România a fost repartizată în Grupa C alături de Belarus, Olanda şi Muntenegru. Ce şanse crezi că avem la acest CE U18 de la Varna ? Daca vei fi selecţionat de către antrenorul Nini, vei putea participa la CE ?

Eu sunt de părere că avem şanse foarte mari! Îmi doresc foarte mult să revenim cu o medalie de la aceste Europene! Simt că am progresat foarte mult şi din câte am văzut si colegii mei din România au progresat! Daca domnul Nini mă va convoaca eu aş putea să vin fără probleme. Chiar înainte de a face comiterea verbala cu Northwestern le-am spus că eu vreau ca în fiecare vara, timp de 4 ani să pot să merg la lotul naţional. Este o condiţie pusă de mine la care ei au spus că nu este nici o problemă.

Ce părere ai despre nivelul campionatului U18 de baschet din România ? Cine crezi că porneşte ca şi favorită la turneul final ce va debuta miercuri la Iasi ?(Nr. interviul a fost realizat înaintea începerii turneului care a fost câştigat de către Galaţi)

Eu zic că Pheonix Galaţi are prima şansa. Este o echipa foarte bine pregătita şi are jucători talentaţi, dar Iaşiul şi Oradea pot produce surpriza.

După 5 luni petrecute în State ţi s-a schimbat percepţia asupra baschetului ? Cum se vede baschetul din SUA?

Baschetul în SUA este foarte diferit. Meciurile se joaca la o viteza mult mai mare iar aici tot timpul este o competiţie între jucători, chiar şi la antrenamente! Chiar dacă eşti cel mai bun la clubul tău asta nu înseamnă ca eşti bun în ţară. La licee mai mari sunt peste 40-50 de copii care vor să joace baschet pentru liceul lor şi de aceea este aceasta competiţie între jucători. Nu dai randament la antrenamente, oricând antrenorul te poate înlocui cu altcineva care îşi doreşte şi munceşte mai mult ca şi tine!

~În timpul antrenamentelor, la fiecare minge pierdută, alergăm dintr-un capăt în altul al terenului de 9 ori contra timp, de atâtea ori până când toată lumea reuşeşte~

Cum ţi se par antrenamentele din SUA ? Dar antrenorii ?

Antrenamentele sunt foarte bune. Antrenamentele mele în timpul sezonului se bazează pe multe exerciţii de 1vs1, 2vs2, 3vs3 iar la fiecare minge pierdută oprim antrenamentul şi alergăm dintr-un capăt în altul de 9 ori contra timp (55 de secunde) iar dacă unul din echipă nu reuşeşte, încercam din nou până toata lumea reuşeşte! La fiecare antrenament antrenorul ştie ce face şi cum sa ne facă să progresam repede şi eficient! Este şi mai bine când antrenorul se antrenează cu tine! Coach Jamerson a jucat în NBA şi cunoaşte foarte multe despre baschetul profesionist. El mi-a spus că fără muncă nu reuşeşti nimic. El m-a invitat ca după fiecare antrenament să mai stau câteva minute si să fac aruncări sau alte exerciţii. Un alt lucru important, în timpul antrenamentului, nu te menaja deloc, dă tot ce poţi, doar aşa vei putea deveni mai bun.

Cum decurge o zi obişnuita pentru tine ?

O zi obişnuita începe cu şcoala la 8:10 şi se termina la 3:30. (Acesta e programul meu de înainte de sezon). După aceea am antrenament la sala de fitness timp de o ora şi jumătate, apoi ajung acasă şi îmi fac temele. Aici daca nu ai media peste 6.00 la fiecare materie nu poţi juca baschet sau să te antrenezi cu echipa. La finalul zilei am un pic timp de distracţie, pentru ca a 2-a zi să o iau de la capăt..

~Visul meu este să joc în NBA~

Din informaţiile parvenite, conducerea echipei BC Timişoara te-ar dori foarte mult să revi la Timişoara, să evoluezi în Divizia A. Ai renunţa la SUA daca ai ştii ca ai juca minute bune pentru BC Timişoara ?

Am aflat de interesul lor de la tatăl meu. Am fost foarte impresionat de interesul lor, dar este un pic cam prea târziu. Îmi este foarte bine aici, mă simt excelent iar eu nu m-as întoarce prea curând să joc în România,. Ma întorc doar pentru naţionala! Sunt şanse foarte mici să mă răzgândesc.

Care e jucătorul tău preferat(idol) din baschet ?

Este foarte dificil! Sunt foarte mulţi jucători talentaţi în NBA, dar cel mai mult îmi place Derrick Rose de la Chicago Bulls.

Ce planuri ai pe viitor?

Planul meu momentan este de a juca la college, să absolvez iar după aceea, cea mai mare dorinţa a mea este de a juca în NBA. Dacă nu se poate, am să joc undeva în Europa în Euroligă!

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!