Stiri Juniori U17 Masculin

Tam Tam Basket – povestea echipei care a schimbat legea în Italia

Tam Tam Basket – povestea echipei care a schimbat legea în Italia

La mijlocul acestei săptămâni, pe parchetul sălii BTarena din Cluj-Napoca, în cadrul turneului EYBL, s-a aflat o echipă din Italia, numită Tam Tam Basket. Această formație de juniori are o poveste cu totul și cu totul specială, o poveste de film surprinsă într-un documentar publicat de celebrul canal internațional de știri Al Jazeera.

Dacă intri pe site-ul echipei, vei găsi următoarea descriere: „Tam Tam Basket este o poveste pe care mulți au încercat să o spună; este o poveste despre participare și pasiune, despre mobilitatea socială și mândrie. Tam Tam Basket este o idee izvorâtă din dorința de a avea un impact pozitiv asupra vieților atâtor copii care încă sunt marginalizați. Tam Tam Basket este o oportunitate, poate un vis, dar cu siguranță deja o realitate care a schimbat viețile multor oameni din Castel Volturno, Italia. Tam Tam Basket este despre eliberare socială, despre dragostea pentru sport și bucuria de a juca având valorile potrivite. Tam Tam Basket este în afara cutiei”.

Cum a început, însă, povestea Tam Tam Basket?

În 2016, Massimo Antonelli, un fost baschetbalist care evoluase în perioada 1973-1985 pentru Virtus Bologna, Basket Mestre și Napoli Basket, a decis, împreună cu alți patru prieteni, „în semn de recunoștință pentru ce le-a oferit baschetul”, să fondeze o echipă de baschet în Castel Volturno, un mic orășel situat la nord de Napoli. Această formație a fost dedicată copiilor de imigranți africani care se regăsesc într-un număr mare în acea parte a țării. Italia este una dintre țările europene cele mai atinse de fenomenul migrației, având în 2021 peste cinci milioane de cetățeni străini. Eșecul de a integra numărul mare de imigranți, din diverse motive, a dus la adoptarea unei atitudini negative față de aceștia în rândul italienilor.

Cu toate acestea, Antonelli a mers mai departe cu planul său, iar copiii din zona Castel Volturno au răspuns invitației sale și au început să vină la antrenamentele de baschet care se țineau inițial în sala unei școli. După ce conducerea școlii a decis începerea unui program de after school, Antonelli a trebuit să găsească rapid o altă locație unde să se antreneze. Au ajuns la un teren de sport părăsit, situat lângă plajă, l-au renovat rapid și au reînceput baschetul.

Copiii au continuat să vină la antrenamente, majoritatea făcând eforturi foarte mari. Lipsiți de transport și de resurse financiare, toți membrii echipei veneau pe jos la baschet. În ciuda acestor circumstanțe, copiii au început să iubească baschetul, să îl practice cu bucurie și să formeze o comunitate – comunitatea Tam Tam, nume inspirat de la celebrele tobe africane.

Antonelli s-a dedicat trup și suflet acestui proiect, a observat pasiunea și nevoile elevilor săi și s-a implicat în viețile lor, nu doar pe terenul de baschet, ci și în afara lui. A mers cu jucătorii săi la doctor, a petrecut timp suplimentar la ședințe de individualizare, i-a ajutat să își monteze coșuri de baschet în fața caselor și s-a jucat cu ei. Din aceste motive, copiii imigranților africani au început să îl considere ca un tată și să vadă baschetul drept o binecuvântare.

„Baschetul este un instrument care m-a ajutat să înțeleg multe aspecte legate de viață: spiritul de echipă, să nu renunț după greșeli și să mă întreb cum pot deveni mai bun?”

„Coach Massimo este ca un mentor pentru mine. Ne duce pe un drum care ne va face viitorul mai bun. Nu e interesat doar de baschet, ci și de familia noastră”

„Ador acest sport și nu știu cum să explic asta. Când joc baschet, mă simt foarte fericită fiindcă sunt cu prietenii mei”

În același timp, așa cum adesea se întâmplă în filme, chiar dacă există un happy end, au loc și evenimente care au potențialul de a distruge tot ce s-a construit. Pentru Tam Tam Basket, acest obstacol a venit sub forma unei legi prin care copiii imigranți nu erau considerați italieni, cu toate că s-au născut în Italia, și astfel nu puteau să joace în campionat, fiindcă regulamentul permite utilizarea a maxim doi străini.

Massimo Antonelli nu s-a dat bătut, ci a început să își promoveze cauza, s-a folosit de social media și de presă pentru a vorbi despre dreptul imigranților de a juca baschet și, în cele din urmă, a ajuns la Michele Anzaldi, membru în Parlamentul Italiei. Acesta a fost impresionat de povestea echipei Tam Tam și a avut numeroase discuții cu restul colegilor săi, prin care a încercat să îi convingă de necesitatea schimbării respectivei legi.

Eforturile sale au dat roade, iar Parlamentul a adoptat legea „Salva Tam Tam Basket” („Salvăm Tam Tam Basket”), prin care copiii imigranților care au dovedit că își doresc integrarea în societatea italiană, prin participarea la școală, primeau dreptul de a participa în campionatul de baschet.

„A juca baschet e o bucurie pură pentru ei. Poate că uneori greșesc, însă evoluează cu bucurie și cu zâmbetul pe buze. Nu era posibil să reduci bucuria pe care jocul le-o aduce acestor copii. Social media a fost tam-tam-ul de care am avut nevoie pentru a ne face vocile auzite. Această lege ne face să ne simțim mândri, fiindcă poartă numele echipei noastre. E plăcut să auzim părinți, unchi, bunici care spun cu afecțiune: Datorită vouă, nepotul, copilul, fratele meu poate juca. Frumusețea este că această bătălie care a fost menită să susțină cazul Tam Tam a fost utilă pentru toată Italia și i-a făcut pe oameni conștienți de structura societății italiene”, a spus Antonelli.

Așadar, după mai bine de 16 luni, Tam Tam Basket a revenit pe teren și a reușit să câștige primul meci, în deplasare, cu scorul de 72 la 63. La final, Antonelli le-a adresat întrebarea care descrie esența, scopul acestui club: „Spuneți-mi, băieți, v-ați bucurat de joc?”.

„Viețile lor s-au schimbat total de când au început să joace baschet. Toți aveau nevoie de ceva, de un vis. Și-au găsit visul în baschet și nu l-au lăsat să scape”, a concluzionat antrenorul lui Tam Tam Basket. Și nu au schimbat doar viețile lor prin acest sport, ci au devenit o inspirație pentru toți cei ce le află povestea. Fiindcă dacă ne uităm la numele jucătorilor care au contribuit la primul succes al Tam Tam Basket, vom regăsi o simbolistică mult mai profundă, datorată importanței pe care africanii o acordă numelor: Destiny (destin), Blessing (binecuvântare), King (rege), Merakolo (miracol), Honesty (onestitate), Karim (generos), Jeffry (plin de pace), Star (stea).

Săptămâna aceasta au jucat la Cluj-Napoca, în România, într-o țară în care adesea ne plângem, pe bună dreptate, de condițiile pe care le avem și de infrastructură. În același timp, de multe ori, în goana noastră după performanță, uităm esența sportului. Obsesia destinației ne orbește și ne fură bucuria călătoriei. Băieții de la Tam Tam Basket ne învață că sportul poate în continuare să schimbe vieți, poate să clădească prietenii, să formeze comunități și să inspire. Și nu e nevoie de foarte multe. Pasiune, bucurie, dorința de a ajuta. Nu e mare tam-tam.

*foto: Manases Sandor/European Youth Basketball League

2 comentarii la aceasta stire:
  • FC Argeș Pitești Dan N :

    Wow!
    Foarte frumoasa povestea incluziunii sociale prin baschet. Mi-as dori sa se intample ceva asemanator si in unele comunitati de la noi.

    cu 1 an în urmă (12.11.2022) Raspunde
  • Benjamin :


    O poveste ce merita cunoscuta. Felicitari pentru articol!

    cu 1 an în urmă (13.11.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!