Stiri Juniori U17 Masculin

Tiberiu Iluţiu: "Ne permitem să visăm la Divizia A"

totalbaschet.ro, Adrian Micinic

totalbaschet.ro, Adrian Micinic
09.06.2011

La sfârşitul săptămânii trecute, MC Sport Cluj-Napoca a devenit campioană naţională la categoria U17 feminin, performanţă obţinută la Sala Sporturilor Trivale din Piteşti. Această realizare vine în completarea titlurilor naţionale pe care clubul de pe Someş le-a câştigat în sezonul competiţional 2010/11 la categoriile de vârstă U14, U15 respectiv U16.

Aşadar, MC Sport Cluj-Napoca, antrenată de Tiberiu Iluţiu şi Ionuţ Craiu, deţine titlurile naţionale în baschetul juvenil feminin la patru din cele şase categorii de vârstă (nu includem aici mini şi babybaschet) în care s-a organizat Campionatul Naţional în acest sezon. De asemenea, acelaşi club a disputat finala la categori U13, unde a fost depăşită de către CST CSŞ Teleorman Alexandria în finala competiţiei. Cert este că vorbim despre o premieră în baschetul românesc: un club este campion naţional la patru categorii diferite de vârstă.

TotalBaschet a stat de vorbă cu Tiberiu Iluţiu, antrenorul principal al celei mai noi campioane a României, în încercarea de a afla care au fost secretele sau cel puţin motivele care au condus la un astfel de deznodământ pentru baschetul juvenil feminin în sezonul 2010/11.

Toate fetele, mă refer de la U14 până la U17, sunt un produs al clubului MC Sport Cluj-Napoca ?

În mare parte sunt produsul nostru, însă au venit şi patru fete din ţară. Este vorba de Antonia Leahu (1995 născută), Grigor Iulia (1996) şi Moldoveanu Diana (1997 născută) care sunt din Satu Mare, respectiv Anett Karsai (1997 născută) pe care am adus-o din Gheorgheni. În rest toate au început baschetul la MC Sport.

La ce vârstă au început să practice baschetul ?

Practic noi am început proiectul în 2005, atunci a început munca, iar în 2007 ne-am înscris la categoriile de vârstă mai micuţe. Asta înseamnă că de aproximativ patru ani.

Unde vă desfăşuraţi activitatea în Cluj-Napoca ? 

Antrenamentele au loc la Liceul Ion Agârbiceanu şi la Şcoala de Arte şi Meserii Samus, toate grupele au făcut aici pregătirea. Sala de la Agârbiceanu este a şcolii, iar noi avem o colaborare cu directoarea şcolii. La Samus sala dispune de parchet parchet, iar la Agârbiceanul e doar cauciuc. Tocmai de aceea insist să facem antrenamente la Samus, chiar dacă sala e puţin mai mică, căci acolo avem parchet. Însă şi la Agârbiceanu s-a făcut un proiect de modernizare a sălii şi sperăm că se va pune şi parchet.

V-aţi aşteptat la un sezon aşa de bun ? Putem spune că MC Sport Cluj-Napoca a intrat în istorie cu 4 medalii de aur cucerite într-un singur an ...

Nu vreau să par modest, dar nu mă înteresează acest aspect. Noi ştim că este de muncit, muncim din greu cu fiecare grupă de vârstă şi atunci rezultatele vin. Acum dacă noi am ieşit campioane nu înseamnă că toate echipele au fost sub noi. A fost o competiţie dificilă la fiecare categorie de vârstă şi toate echipele au fost bune. Noi am avut şansă în finală în cât să ne mobilizăm să ne motivăm în aşa fel încât să fim noi învingători. Doresc să le urez succes celorlalte echipe şi ne vedem la anul.

Ce a făcut în diferenţa la Piteşti, în finala câştigată cu scorul de 68-66 în faţa formaţiei Phoenix Galaţi ?

Cred că sportivele au fost mai puternice din punct de vedere psihic şi au reuşit să revină după un prim sfert mai slab şi să se impună. Galaţiul e o echipă foarte frumoasă şi foarte puternică, cu jucătoare de senzaţie care sunt la loturile naţionale, dar şi un antrenor foarte bun de lot naţional, însă fetele noastre au reuşit să se motiveze şi e posibil, putem spune că şi-au dorit mai mult victoria.

Care partidă, din întregul sezon, vi s-a părut cea mai grea ?

Meciurile în care revi în joc după ce ai fost condus sunt cele mai grele. Însă toate meciurile au fost tari, grele. Numai dacă te gândeşti din punct de vedere al presiunii psihologice asupra copiilor, căci la urma urmei sunt încă copii şi de la ei nu ştii la ce să te aştepţi deoarece au emoţii. Per total absolut toate meciurile au fost grele într-un fel sau altul, deoarece trebuie să reuşeşti să îţi montezi echipa şi să fie aptă pentru o finală.

Vor fi răsplătite jucătoarele pentru performaţele lor ?

Evident. Dorim să le ducem într-un cantonament asigurat de club şi ne mai gândim şi la alte surprize pentru ele.

Să înţeleg că va urma o perioadă de relaxare pentru ele ...

Având în vedere că foarte multe dintre sportive sunt la loturile naţionale nu ştiu cât de multă relaxare va fi pentru ele. De asemenea eu nu mă voi opri cu antrenamentele deoarece fetele sunt într-o formă sportivă maximă şi nu trebuie să rămână aşa, trebuie să le scot pentru a nu apărea accidentările sau alte probleme. Bineînţeles vor fi nişte antrenamente mai uşoare, să se relaxeze să se distreze. Vor avea parte de sporturi complementare, înot, tennis, fotbal, vom vedea.

Ce planuri de viitor aveţi ?

Să ajungem cât mai sus în general, ne permitem să visăm la o Divizie B sau chiar Divizia A. Intenţionăm să înscriem în campionatul intern feminin, cu siguranţă de la anul vom fi angrenaţi în Divizia B, cel puţin. 

Foto 1: Bucureşti (U16 feminin)
Foto 2: Piteşti (U17 feminin)
Foto 3: Arhivă
Foto 4: Târgu Mureş (U15 feminin)
Foto 5: Cluj-Napoca (U14 feminin)

2 comentarii la aceasta stire:
  • pop :

    Felicitari!!!
    Felictari Clubului MC Sport Cluj-Napoca, Felicitari Domnule Antrenor !

    cu 12 ani în urmă (09.06.2011) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    respect !!!
    iata un club privat care "da peste nas" multor cluburi consacrate care au traditie, renume, sprijin material superior sau relatii la federatie. felicitari si la mai mare!

    cu 12 ani în urmă (09.06.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!