Stiri Juniori U17 Masculin

Un procent de 30% din banii publici alocați pentru sport va ajunge la secțiile de copii și juniori

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
05.10.2022

Un procent de 30% din banii publici alocați pentru sport va ajunge la secțiile de copii și juniori

Tudor Pop, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie, a anunțat oficial că factorii locali ce intenționează să aloce bani pentru sporturi vor fi obligați prin lege să aloce un procent de 30% din aceste sume pentru susținerea secțiilor de copii și juniori.

Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților, cu 274 de voturi pentru, iar acum merge spre promulgare. Practic, pentru fiecare 100 de lei pe care autoritățile le investesc în susținerea sportivă a seniorilor, trebuie puși deoparte 30 de lei pentru segmentul de vârstă 5-18 ani.

„Astăzi am făcut un pas uriaș înainte pentru dezvoltarea sportului românesc, respectiv pentru consolidarea bazei de selecție pentru sportul de înalta performanță dar și pentru încurajarea sportului amator.

Astfel, autoritățile locale care decid să aloce bani pentru sport vor fi obligate prin lege să aloce 30% din suma respectivă și către susținerea financiară a secțiilor de copii și juniori.

Cu alte cuvinte, odată promulgată legea, la fiecare 100 de lei bugetați pentru a susține activitatea sportivă a seniorilor trebuie puși deoparte 30 de lei și pentru segmentul de vârstă 5-18 ani.

Este o lege care a devenit necesară în urma solicitărilor pe care le-am făcut pe legea 544 din care am aflat că, în medie, mai puțin de 4% din totalul bugetelor locale alocate sportului sunt cheltuite cu activitatea sportivă a copiilor și a juniorilor, deși per total cheltuiala publică a autorităților locale pe sport se ridică la peste 500 de milioane de lei. 

Înțelegeți acum de ce sportul românesc nu produce în mod integrat performanță, ci mai degrabă ”accidente” fericite?

Astăzi, suportul colegilor parlamentari a fost covârșitor. Cu 274 de voturi pentru, proiectul de lege a trecut de Cameră și merge acum spre promulgare. De altfel, toată lumea înțelege că nu ne mai putem fura căciula singuri, lipsind cel mai important segment de investiții: copiii și juniorii. 

În intervenția din plen explic cum funcționează mecanismul de alocare și ce schimbări aduce în ecosistemul sportiv.

N.B.

În România, rata celor care nu practică nicio formă de sport sau mişcare în segmentul de vârstă 5-14 ani este de 47%. Cifra creşte aproape de 79% în segmentul 15-24 ani. USR și-a propus să schimbe această realitate și va continua să lupte în Parlament, fie că este vorba de liberul acces pe terenurile de sport din curtea școlilor, fie de promovarea și dezvoltarea sportului.

Următorul pas după promulgarea legii va fi să ne asigurăm că la nivel de implementare cei 30% alocați chiar se vor duce către susținerea activității sportive a copiilor și juniorilor.

Vom face asta prin consultări pe normele de aplicare cu Ministerul Sportului alături de Asociația Municipiilor și a directorilor de cluburi de drept public și privat, asociații sportive.

Evident, va trebui să "pilotăm" puțin proiectul în primii ani, pentru a ne asigura că banii chiar ajung la copii  și juniori, pentru a vedea cum sunt cheltuiți și, mai ales, cu ce impact. Adică vom merge și în "teritoriu" să vedem cum se aplică.

Altfel, reacțiile și susținerea primite "la cald" din lumea sportului îmi confirmă faptul că suntem pe direcția cea bună și că suntem foarte mulți cei care ne dorim să schimbăm modul în care se cheltuie banul public în sport prin orientarea lui către copii și juniori.”

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților a fost apreciat și de Ministrul Sportului, Eduard Novak. Acesta intenționează să vină cu o completare a acestuia prin Strategia Națională pentru Sport.

„Mă bucur că a fost adoptată această lege, pentru că, dacă e să ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani cu cluburile municipale, vedem că primarii s-au grăbit să înfiinţeze cluburile acestea pentru a putea concura în liga I sau liga a II-a, dar, neavând cunoştinţă în domeniul sportului, nu au investit bani deloc în copii şi juniori.

Aveau echipa de seniori şi absolut nimic la nivel de copii şi juniori, nu au creat secţii speciale. Odată cu această regulă de acordare a 30% din suma pe care o alocă sportului către copii şi juniori primăriile vor fi obligate să investească şi la nivel de copii şi juniori”, a declarat Novak, conform prosport.ro.

Foto: Alina Cojocaru

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!