Gaz Metan Mediaș a realizat o nouă victorie excepțională în cupele europene. Sub comanda lui Marcel Țenter, formația de pe Târnava Mare a înregistrat cea de-a 4-a victorie consecutivă în FIBA EuroChallenge.
Dacă propoziția anterioară nu vă impresionează atunci ar trebui să faceți un mic exercițiu și să rememorați rezultatele obținute de echipele românești în ultimii ani pe plan internațional. Însă, dacă cumva nu aveți răbdare să căutați în arhive va trebui să mă credeți pe cuvânt când vă spun că ultima echipă românească ce a obținut patru victorii în Europa pe parcursul unui sezon a fost CSU Ploiești. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2008, la singura participare românească în EuroCup (la acea vreme Cupa ULEB). Atunci, prahovenii au pierdut de șase ori și au ratat la limită accesul în faza următoare a competiției. Dar, patru victorii consecutive este ceva rarisim.
Am să vă las pe dumneavoastră să trageți concluzia cu privire la al cui este meritul acestui parcurs. Referitor, concret, la meciul cu ucrainienii de la Khimik Yuzhny ar fi de spus următoarele:
Khimik părea să joace extrem de inspirat și a executat aproape spre perfecție aruncarea de la semidistanță și distanță. Mai mulți dintre jucătorii formației ex-sovietice au marcat nestingherit oprindu-se pe tranziție ofensivă la 3-4-5 metri de coș și au aruncat, contestat sau nu, cu deosebită precizie. Astfel, Yuzhny s-a desprins la 15 puncte pe tabela de marcaj undeva în prima parte din sfertul al doilea.
Reacția a venit relativ repede. Gaz Metan s-a apărat foarte agresiv și cu multă presiune exercitată asupra omului cu mingea. Au fost situații în care ucrainienii au dus faza la bun sfârșit folosind multe secunde din timpul de atac, lucru convenabil oaspeților în acest momente, uneori acțiunile terminându-se cu coș. Însă, apărarea agresivă în pressing pe tot terenul a dat roade, Gaz Metan apropiindu-se la trei puncte până la încheierea primei reprize.
Cu alte cuvinte, jucătorii lui Gaz Metan au avut posibilitatea de a începe repriza a doua pe picior de egalitate cu adversarul. Să te afli în urma oponentului la o singură posesie la jumătatea meciului nu e un lucru rău. Dar, atunci când recuperezi de la minus 15 ai un plus din punct de vedere moral, respectiv un eventual plus (câteodată poate fi un minus) din punct de vedere al faptului că Gaz Metan a jucat acasă, beneficia de aportul publicului și era echipa mai inspirată.
Sfertul al 3-lea a scos la rampă tandemul Mandache - Nicoară. Primul excelent pe faza de apărare, a arătat încă o dată că în pofida anumitor probleme (pe care nu le vom detalia acum) este românul cu cel mai bun fizic pe pozițiile 1-2. Acesta îl ajută enorm de mult în defensivă și chiar pe fondul unui joc avântat. În schimb, Nicoară a fost senzațional la finalizare. El a fost găsit cu mingi deosebit de utile de către colegii săi, în special Dundjerski și nu a ratat nimic. Titus a bifat 13 puncte în acest interval de joc și a ajutat-o pe Gaz Metan să dicteze ritmul.
Sfertul decisiv a început exact cum nu se putea mai prost. Din punct de vedere ofensiv Mediaș nu a produs nimic, iar acest lucru s-a văzut și pe tabela de marcaj. Totuși, nivelul de intensitate din joc și apărarea foarte eficientă au permis lui Gaz Metan să rămână în joc, chiar dacă a cedat inițiativa adversarului. Apoi, Deven Mitchell a adus un plus pe faza ofensivă. El a marcat atât de la linia de pedeapsă, cât și prin slam dunk, iar apoi din afara semicercului pentru a ne arăta cât de diversificat arsenal ofensiv are la dispoziție. Pe de altă parte, Ivan Ivanovic a adus și el două reușite din acțiune pe fondul unui joc în care și-a asumat rolul de lider al echipei, în vreme ce Andrei Mandache a îngropat o aruncare de trei puncte care a adus-o la conducere definitiv pe Gaz Metan.
Pe finalul meciului jucătorii echipei din Mediaș s-au jucat cu nervii publicului și ai antrenorilor irosind nu mai puțin de trei aruncări libere prin Ivanovic și Graham, dar și adversarul a irosit tot atâtea, incluzând două cu șapte secunde înainte de final, care ar fi trimis meciul în prelungiri.
Trebuiesc notate următoarele fapte:
- Gaz Metan Mediaș a obținut a 4-a victorie consecutivă în EuroChallenge pe final de meci.
- Este al 3-lea meci consecutiv în grupe încheiat la diferență minimă.
- În acest ultim succes, ardelenii au revenit de la -15 pentru a câștiga.
- Având probleme la aruncări (0/7 la trei puncte în prima repriză), Mediaș a revenit în joc grație punctelor marcate din spațiul de trei secunde.
- Deși a marcat foarte mult din spațiul de trei secunde trebuie notat că Gaz Metan a jucat câte 10 minute cu Mladenovic și St John în acest meci.
- În schimb, Gazul a jucat foarte mult cu cei doi fundași în același timp pe parchet - Mandache și Dundjerski, respectiv cu tandemul Ivanovic - Nicoară.
Remarcabilă este dăruirea jucătorilor, ambiția de a lupta în pofida faptului că adversarul a fost deosebit de inspirat pe parcursul primei părți a jocului și inspirația în ambele faze ale jocului nu a fost la cel mai înalt nivel pentru Gaz Metan. De asemenea, modul în care a reacționat echipa după ce s-a văzut condusă la o diferență mare de puncte, denotă mult sânge rece și capacitate de a reacționa în condiții de adversitate. Lucru pentru care staff-ul tehnic merită apreciere.
Ținând cont de problemele ce au existat până de curând la Gaz Metan Mediaș, doresc să subliniez inspirația cu care grupul american din lotul echipei - Mitchell, Graham și St. John a ales numele paginii de facebook pe care aceștia o gestionează: Nobaniboyz TeamUnited.
Foto: fibaeurope.com
3 comentarii la aceasta stire:
:)
cu 12 ani în urmă (21.11.2012) RaspundeLa un asa articol excelent, nu putea lipsi un mic can-can la sfarsit.
...
cu 12 ani în urmă (21.11.2012) Raspunde...si daca tot suntem la capitolul asta, priviti o mostra de civilizatie. Spargem seminte, ca pe stadion, dar venim cu bolul de acasa, nu arunca cojile aiurea:
http://i.imgur.com/MPSbA.jpg
ne place! :)
cu 12 ani în urmă (21.11.2012) Raspunde...can-can-ul si french-ul :) domnul din poza este ravisant, are bolul in ton cu bandana, deci da!
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!