Gaz Metan Mediaș a avut o prestație radical diferită în manșa a doua din cadrul turului preliminar al FIBA EuroChallenge. Locul 3 în precedenta ediție de campionat național a marcat cu 30 de puncte mai mult la Ekaterinburg, la o distanță de doar o săptămână față de prestație modestă din punct de vedere ofensiv, consemnată la Sala Transilvania din Sibiu.
O dovadă cât se poate de evidentă că baschetul are multe necunoscute. Altfel e dificil de imaginat cum o echipă poate să arate atât de diferit împotriva aceluiași adversar la depărtare de doar șapte zile. La Sibiu, Gaz Metan nu a fost în stare să marcheze de la distanță motiv pentru care s-au ridicat mari semne de întrebare cu privire la capacitatea reală a acestei echipe de a fi periculoasă în mai multe aspecte ale jocului.
Meciul de la Ekaterinburg ne-a arătat cu vârf și îndesat că Gaz Metan are oameni capabili să tirmită mingea în coș și de la depărtate. Într-un meci decisiv, susținut în deplasare, adică fără ca jucătorii să fie familiarizați foarte bine cu coșurile și cu așa numitele 'sweet spots' mai greu de găsit într-o sală în care joci pentru prima și poate ultima dată în viața ta, Gaz Metan a avut 50% la aruncările din spatele semicercului. Iar numărul acestor reușite a fost de 12!
Jocul prestat de Gaz Metan în acest meci a evidențiat și alte elemente ce trebuiesc evidențiate. În primul rând Mediaș a avut doar trei posesii pierdute în primele 20 minute de joc efectiv! Un lucru extraordinar pentru o echipă complet nouă. Cu doi jucători recent transferați pe poziția 1 și cu trei fundași care s-au aflat la cel de-al doilea meciu oficial împreună. Ca să nu mai vorbim despre faptul că s-au ridicat semne de întrebare cu privire la utilitatea unuia dintre conducătorii de joc aduși în această vară.
Referitor la selecția aruncărilor în partide de la Ekaterinburg se impune să evidențiem faptul că Gaz Metan a aruncat la fel de precis indiferent de locul de unde a făcut-o: 18/36 la două puncte, respectiv 12/24 la trei puncte. Adică 50% la ambele.
Individual, la caterogia aruncări, se remarcă Paul Graham, cu 7/7 la aruncările de două puncte și un total de 26 puncte. Jucătorul venit din liga poloneză și-a revenit complet după problema de sănătate pentru care a fost spitalizat cu câteva zile înaintea jocului tur. El s-a revanșat cu vârf și îndesat de această dată.
În plus, Andrei Mandache a fost perfect la aruncările de la distanță: 4/4 la trei puncte și un total de 13 puncte. De asemenea, a distribuit mingea și a fost principalul pasator al echipei. Însă cel mai mult a contat faptul că Mandache nu a pierdut nicio posesie în cele 22 minute de joc.
Productiv a fost și tandemul Dundjerski - Ivanovic. Cei doi ex-iugoslavi au comtribuit cu 37 de puncte combinat. Fiecare a pierdut câte trei posesii, dar sunt doi dintre jucătorii de creație ai echipei și în aceste condiții e limpede că apar și inexactități pe faza de construcție în jocul acestora.
Deven Mitchell nu a mai strălucit la finalizare. Pe de altă parte a adăugat un double-double și a cules 5 recuperări ofensive împotriva unei formații extrem de puternice. De asemenea, numărul posesiilor pierdute de american a fost controlat și în vizibilă scădere față de meciul precedent. Însă cel mai important este aportul său din punct de vedere defensiv.
În schimb, Mediaș s-a calificat în pofida faptului că Aleksandar Mladenovic nu a fost în joc, cum se zice, deloc. El a avut mai mereu probleme cu greșelile personale, a terminat cu 0/5 la aruncări și nu a putut să se apere așa cum ar fi trebuit din cauza faptului că a fost în permanență sub influența problemelor cu greșelile personale.
Este un lucru îmbucurător să poți învinge în condițiile în care pivotul de bază nu marchează niciun punct, dar acest lucru nu dă bine deloc. Cu atât mai mult cu cât nici Titus Nicoară nu a fost productiv. El a petrecut 12 minute în teren și nu a punctat deloc, având o singură recuperare.
Notabil faptul că americanul Chris Monroe nu a mai fost lăsat să arunce de la distanță și acest lucru s-a văzut atât în joc cât și pe tabela de marcaj. Implicit și pe statistica jucătorului: 0/2 la trei puncte. Însă, experimentatul fundaș american a avut 8/9 la aruncările din interiorul semicercului și doar 5/9 la linia de pedeapsă. A fost principalul om de creație al echipei sale (patru pase decisive), dar a fost descalificat și nu a putut fi prezent pe parchet la finalul jocului.
La modul general, Gaz Metan a fost net superioară lui Ural Ekaterinburg la capitolul reușite de la distanță. A fost exact invers față de meciul tur. În plus, rușii au avut mai multe aruncări din acțiune, dar procentajul a fost de partea Mediașului în această confruntare.
De asemenea, Gaz Metan a pierdut mai puține mingi (11-13) în condițiile în care a finalizat mai multe acțiuni colective (14-8 la pase decisive) și a avut un mic plus la punctele înscrise pe atacuri rapide sau pe contraatac (16-14).
În schimb, Ural a fost mai bună din punct de vedere al preciziei la linia de pedeapsă cu 15 procente. Mediaș a irosit 12 aruncări libere și acest lucru a fost extremd e aproape să o coste calificarea. Mai ales că pe finalul partidei, mai exact în ultimele trei minute și 16 secunde, Gazul a ratat șapte aruncări libere!
Un alt aspect îngrijorător s-a consemnat în jocul lui Gaz Metan pe finalul partidei. După ce Ural a rămas fără principalii marcatori, Monroe și Nikolaev (au combinat pentru 43 de puncte) fiind descalificați, Ural a mai avut o singură gupă de foc. Anton Glazunov a jucat de unul singur pe faza ofensivă în finalul jocului și a înscris ultimele 11 puncte ale lui Ural! El a terminat cu 26 puncte având 60% la aruncările din acțiune, respectiv 100% la linia de pedeapsă.
Ural a câștigat duelul recuperărilor (36-33), a marcat mai multe puncte după o posesie pierdută de adversar (10-7) și s-a impus la puncte înscrise după recuperare ofensivă (18-13). În fine, rușii au fost puțin mai buni și la puncte înscrise din spațiul de trei secunde (38-35).
Calificarea lui Gaz Metan în grupele FIBA EuroChallenge este ceva îmbucurător. Un rezultat extraordinar pentru o echipă românească de club. Însă, la acest rezultat, mă refer la meciul de la Ekaterinburg, au contribuit Marcel Țenter, cu un aport colosal, respectiv Andrei Mandache. În afara acestora, în meciul cu Ural Ekaterinburg din Rusia au mai avut un rol Titus Nicoară și Adrian Guțoaia. Din păcate Tudor Dumitrescu nu a putut juca, fiind operat recent. Așadar destul de puține motive de satisfacție din punct de vedere pur românesc. Însă, chiar și așa, un rezultat de acest gen obținut de o echipă din România trebuie apreciat.
Foto: fibaeurope.com
1 comentariu la aceasta stire:
Da,
cu 12 ani în urmă (05.10.2012) RaspundeFelicitări, Marcel! Suntem mândri de tine! Haide U!
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!