Minute | 40:00 |
Puncte | 20 |
Pase decisive | 1 |
Recuperari | 14 |
Eficienta | 33 |
Foto: Andor Marton
Virgil Stănescu a realizat cea mai bună repriză a carierei sale în echipamentul lui CSU Ploiești în prima jumătate a meciului pe care prahovenii l-au câștigat la Cluj, scor 103-96.
În 16 minute petrecute pe parchet în primele două secvențe de joc, ViSta a totalizat 6/6 la aruncările din acțiune și 2/4 la linia de pedeapsă pentru un total de 14 puncte. De asemenea, a adăugat 3 recuperări și a pierdut o posesie, pentru un coeficient de 14 la eficiență.
Stănescu a controlat situația în spațiul de trei secunde, toate aparițiile sale pe faza ofensivă fiind imposibil de contracarat pentru formația adversă. Asta în condițiile în care Adrian Tudor, cel care a jucat mai mult pe poziția 1 în prima repriză, l-a găsit cu mingi foarte utile. Ceva ce nu s-a prea întâmplat în precedentele partide ale Asesoftului în acest debut de sezon.
Din păcate lucrurile nu au continuat în repriza a doua. Și până la urmă cine poate să-l conteste pe Arnautovic la capătul unui meci câștigat la Cluj?
Virgil a început repriza a doua în teren, pentru ca după doar două minute să fie înlocuit cu Tica. Nu a fost doar înlocuit ci a de-a dreptul îngropat pe bancă. Deoarece până la încheierea timpului regulamentar de joc a mai bifat doar două secunde de joc. De parcă ar fi vorba despre un junior.
Încă o dată o spun, Arnautovic nu poate fi contestat de nimeni. Asesoft a câștigat și a făcut-o într-o sală foarte dificilă, acolo unde îi este greu să câștige până și unei echipe precum cea a Ploieștiului. În plus, Tica, celălalt pivot al echipei, a avut 13 puncte, 4 recuperări și o intercepție în repriza a doua.
De asemenea, vă puteți întreba care e rostul acestui text din moment ce un jucător la 35 de ani a jucat 23 de minute. Ceea ce nu este puțin. Vă spun de ce. Mă alarmez pentru că Stănescu a cam fost uitat și la alte meciuri și nu e vorba despre faptul că ar fi jucat modest. De asemenea, când ești perfect și adversarul nu are răspuns pentru tine, propriul tău antrenor te scoate și te lasă pe bancă până în momentul în care un alt jucător este descalificat. Nu mi se pare un tratament corect față de un jucător cu un asemenea CV. Mai ales că vorbim despre o echipa care se ghidează după valoarea individuală a jucătorilor și stabilește ierarhii individuale în sistemul de joc al echipei pe baza acestui fapt.
În prelungiri, după eliminarea lui Burlacu, precum și pentru o perioadă în sfertul al 2-lea, CSU Ploiești a jucat cu Stănescu și Tica în același timp pe parchet. Dar acest lucru a cam fost pedepsit de adversar. Poate mai puțin în prelungiri, când U Mobitelco a rămas fără cei mai buni doi jucători și implicit fără oamenii de creație. Însă, văzând ce se întâmplă în acest debut de campionat nu pot să înțeleg de ce a insistat Asesoftul să-l legitimeze pe Virgil Stănescu.
Din punct de vedere al jocului CSU Ploiești are un stil care nu i se potrivește lui Virgil. Mi-am pus această întrebare imediat după vestea că a semnat cu prahovenii. Pe mine m-a interesat jocul echipei și modul în care poate fi folosit Stănescu în angrenajul Asesoftului. Iar începutul de sezon vine să confirme. El este productiv într-un joc bine pus la punct. În care există o circulație a mingii și scheme de joc prestabilite. Un sistem de joc în care Stănescu își cunoaște rolul, unul care este vizibil și conform cu valoarea acestui jucător. În schimb, la Asesoft există o apărare foarte agresivă, bine pusă la punct. Dar, jocul ofensiv nu este o capodoperă. Nu există un joc colectiv pus la punct, scheme de joc exersate și lucrate obsesiv pentru a putea fi puse în aplicare pe parcursul unui meci. Deloc. Asesoftul e departe de așa ceva. Întotdeauna a fost departe de acest lucru.
CSU Ploiești a mizat întotdeauna pe valoarea individuală extraordinară a jucătorilor. Pe inteligența acestora, experiența acumulată și capacitatea acestora de a implica în joc anumiți colegi. De a pune în valoare talentul pur. Prahovenii mereu înving având o ierarhie prestabilită în ceea ce privește posesiile, chiar aruncările la coș. Doar nu v-ați imaginat că Szijarto a devenit întâmplător un as al defensivei. Lui nu i-a prea venit rândul să arunce la coș. Să i se facă loc pe faza ofensivă. Acesta este adevărul. Însă acest stil de joc a adus opt titluri naționale în nouă ani, participări de succes în cupele europene și așa mai departe. Iar atunci când ceva merge atât de bine nu e nevoie de schimbare. Tocmai de aceea nu înțeleg de ce s-a insistat cu Stănescu.
Nu vreau să fiu înțeles greșit. Nu insinuez că prahovenii ar juca haotic. Deloc. Dar există un sistem de joc în care valoarea individuală, talentul și experiența unor jucători, obișnuiți să joace pe acest stil, primează. Astfel a câștigat CSU Ploiești câteva titluri. L-a avut pe Hargrove în cea mai bună formă a carierei în 2010. A avut în Cepulis o mașinărie de marcat coșuri de trei puncte la patru dintre titlurile câștigate. A avut un Bojan Obradovic colosal din punct de vedere al valorii individuale pure. Și o mulțime de alți jucători de certă valoare. Unii au confirmat în acest stil de joc, alții nu prea. Dar niciodată nu a avut un pivot care să exceleze (mă refer la un 5 clasic). Nici măcar Rashard Griffith. Un pivot, oricum să se numească. Unul care să aibă un rol activ în faza ofensivă. Nici măcar Tica nu este jucat la capacitatea sa maximă. Dar avantajul sârbului este că are câteva luni în plus în care s-a familiarizat cu lucrurile de la Asesoft și pare să se potrivească mai bine acestui stil de joc.
Ceea ce s-a întâmplat în repriza a doua cu Stănescu e trist. A fost tratat de parcă ar fi o rezervă. Ca un jucător ce nu contează.
Sunt de principiul că baschetul este un sport de echipă și că rezultatul acesteia e mai important decât orice. Însă, în același timp sunt un cetățean român, care își dorește să-și vadă semenii jucând în campionatul intern. Iar Virgil Stănescu este cel mai bun și important jucător român al ultimului deceniu. Nu e un necunoscut. E un baschetbalist cu o carieră pe care niciun alt baschetbalist român în activitate nu a avut-o. Prin experiența acumulată, valoarea care îl caracterizează și posibilitățile pe care le poate oferi unei echipe ca Asesoft, Virgil Stănescu merită în primul rând mai multă atenție, mai mult respect. Cu precădere din partea antrenorului său. Extra-baschetbalistic sunt convins că îi oferă respect. Dar, poate, ar trebui să îi ofere acest lucru și din punct de vedere baschetbalistic.
10 comentarii la aceasta stire:
...
cu 12 ani în urmă (29.10.2012) Raspundepoate cele 2 antrenamente/saptamana la care participa au un cuvant de spus....
ViSta
cu 12 ani în urmă (29.10.2012) RaspundeSalut Adrian,
Cred ca raspunsul la intrebarea ta : de ce nu joaca Virgil mai mult vine ca urmare a evolutiei oscilante de pana acum.
Ai vazut meciul ploiestiului de acasa cu energia rovinari ?
virgil a avut cel putin 4 faze in care a fost pus in valoare cu pase ideale si nu a reusit sa marcheze ( de sub cos ( marea lor majoritate ).
Nu te intreba de ce virgil nu joaca ci intreaba-te ce-i cu el de nu poate...
@cione
cu 12 ani în urmă (29.10.2012) Raspundelegat de meciurile precedente ai dreptate. dar cand ai o repriza ca asta nu e oare normal sa ti se acorde mai mult credit?
articol degeaba
cu 12 ani în urmă (29.10.2012) RaspundeEste o echipa cu o rotatie de 10 jucatori. Stanescu a fost foarte util cat a fost in teren, dar este un jucator de forta greoi. Rolul lui a fost sa macine adversarul cand Tica nu a putut, dar Clujul s-a mentinut in avantaj in tot timpul acesta. In a doua repriza era nevoie de joc in viteza, capitol la care Tica este mai bun (si mai tanar, as adauga). Asa ca acesta este un articol scris degeaba, mai ales cand e vorba de o echipa care a functionat bine, a facut rotatia cum trebuie si a castigat partida. Sau domnul Micinic este nemultumit ca Asesoftul nu a pierdut ?
Ignacio de Loyola
cu 12 ani în urmă (29.10.2012) RaspundeDupă fiecare victorie indigestă a Asesoftului asupra echipelor de suflet, domnul Micinic şi compania, dar mai ales dânsul, mai cu un articol, mai cu un filmuleţ în care vreun mingicar i-o dă printre picioare unui ploieştean(de preferinţă Burlacu), mai cu o poză în care Dado îşi controlează fermoarul, orchestrează câte un atac ce se vrea subtil la adresa ereticilor.
Descoperim astfel că Asesoftul se bazează în atac doar pe valoarea individuală a jucătorilor şi nu pe scheme repetate obsesiv la antrenamente. Cu totul altfel stau lucrurile la celelalte echipe, cum ar fi, de exemplu U Cluj sau C.S.M. Bucureşti unde Wright sau, mai ales, Martinic practică un joc foarte elaborat şi cu scheme repetate obsesiv la antrenamente, din a căror execuţie ajung să înscrie tot ei, prin pătrunderi sau execuţii individuale, 17 respectiv 27 puncte pe meci.
Să admitem însă faptul că d-l Micinic are dreptate 100 % şi să ne întoarcem la Virgil Stănescu. Printr-o coincidenţă bizară d-l AM se sesizează din oficiu în legătură cu uitarea pe bancă a lui ViSta. Dacă ne uităm la statisticile ultimilor ani, vedem că Virgil a jucat ăn medie 26 – 29 minute/meci în echipe în care nu prea existau alternative (Steaua, Tg Mureş) aşa că cele 19 minute cât a înregistrat în acest sezon la Asesoft, într-un lot mult mai bine garnisit, mi se par cât se poate de logice. De unde ştie d-l Micinic că Virgil, la 36 ani, ar fi putut juca la acelaşi nivel 40 minute într-un meci în care mult mai tinerii Wright, Nikolov şi Silvăşan au obosit şi ei în partea a doua? N-a fost mai util, aşa uitat pe bancă, în minutele de prelungiri?
Am încercat în cele de mai sus să vă sugerez că Virgil Stănescu e mulţumit (sau ar trebui să fie) de modul cum e tratat la Asesoft şi să vă alung îngrijorarea pentru faptul că aducerea lui la Ploieşti i-ar fi dăunat.
Cât despre joc în sine, cuprins de admiraţie şi îngrijorare faţă de tratamentul la care e supus ViSta, aţi uitat probabil de cele două mingi pierdute în chiar debutul jocului şi de procentajul de 50 % la libere, deloc onorabile pentru „cel mai bun jucător al ultimului deceniu”. Astea adunate au însemnat şase puncte în plus ptr U, pe greşeli cât se poate de personale.
Cât despre titlul intervenţiei mele, d-l AM este prea inteligent şi informat ca să fie nevoie să-l comentăm…
@Don Ramon
cu 12 ani în urmă (29.10.2012) RaspundeRemarcile cu privire la adresa lui Virgil (număr de minute, erori, ratări etc) sunt foarte corecte și le respect. Niciodată nu am considerat că aș avea dreptate. Pur și simplu de la începutul sezonului mi se pare că Stănescu nu e tratat conform cu CV-ul lui. E o opinie proprie și personală (posibil să fie greșită). Patru libere ratate și trei posesii pierdute de Tica nu i-au adus acestuia retragerea pe bancă. E vorba despre ratări sau greșeli pe care le comite fiecare jucător. Părerile dumneavoastră potrivit cărora sunt anti-Asesoft nu le comentez în niciun fel. Săptămâna trecută am fost întrebat de un alt cititor (pe motiv că scrisesem foarte puțin în decurs de 5 minute de la înfrângerea Asesoftului pe mâna lui BC Mureș) dacă sunt deranjat de înfrângerea Ploieștiului. Insinua că aș fi suporter al echipei cu care simpatizați dvs. E bine că există un echilibru în ceea ce privește feedback-ul. În schimb, îmi pare rău că mă luați la mișto. Nu prea obișnuiesc să scriu la mișto (mă refer la mine personal aici, respect prea mult jucătorii, antrenorii despre care scriu pentru a-i lua la mișto - dacă ei înțeleg că și atunci când e un text mai critic se dorește a fi ceva constructiv cu atât mai bine - și de aceea am făcut această remarcă. Eu unul nu pun filmulețe, poze, texte de care insinuați dvs. E mai simplu pt dvs să generalizați. Dar, aveți dreptul la o opinie (nu trebuie să fim toți la fel, probabil merit să fiu luat la mișto - oricum nu e prima oară și sigur nici ultima când o faceți), pe care o respect (atunci când scrieți despre baschet). Chiar dacă sunteți extrem de subiectiv în aprecieri întotdeauna, aveți intervenții foarte pertinente (cele care au legătură directă cu baschetul, nu cele în care vă contrați cu alți cititori, încercând cu tot dinadinsul să fiți mai miștocar decât interlocutorul).
Mişto sau ironie ?
cu 12 ani în urmă (29.10.2012) RaspundeDomnule Micinic, recunosc faptul că îmi place polemica şi că, printre mijloacele ce-mi stau la-ndemână este şi ironia, nu miştoul. Atunci când faci mişto îţi dispreţuieşti oponentul. Departe de mine o aşa atitudine în ce vă priveşte şi când spun asta, vorbesc foarte serios. Dacă vi se pare că generalizez este pentru că eu vă percep ca pe un lider al echipei ce a creeat acest remarcabil forum. Dacă percepţia mea nu e tocmai corectă şi nu există nicio coordonare redacţională, am să încerc pe viitor să tratez lucrurile ca atare.
Incontestabil forumul iniţiat de dvs şi colegii este foarte bun. Nu cred că intervenţiile mele ironice sunt mai nocive decât sentinţele jignitoare ale altor forumişti, ba chiar cred că aduc o necesară notă de diversitate într-un cadru dominat de frustrare şi intoleranţă (vorbesc aici de cei care-şi exprimă părerea pe marginea articolelor şi a evenimentelor).
Închei insistând pe faptul că vă apreciez foarte mult articolele şi forumul în ansamblul lui şi vă rog să consideraţi ironiile mele ca ceea ce sunt, adică nişte constatări mai mult sau mai puţin subiective. Dacă totuşi, în sistemul dumneavoastră de valori sunt percepute ca mişto, vă rog să-mi acceptaţi scuzele şi vă promit că pe viitor, în ceea ce vă priveşte, am să încerc să mă cenzurez.
???
cu 12 ani în urmă (29.10.2012) RaspundeEu am vazut un alt meci ? De unde 6 din 6 ? Am impresia ca ceva nu-i deloc in regula cu acest articol.
@urzeala
cu 12 ani în urmă (29.10.2012) RaspundeStănescu a avut 6/6 la aruncările din acțiune după 20 minute de joc (cum de altfel a avut și la finalul meciului). Salvez statistica la fiecare meci, după fiecare sfert. Dacă vrei dovada lasă-mi te rog o adresă de e-mail și îți trimit.
pt shaq...
cu 12 ani în urmă (04.11.2012) RaspundeOarecum tardiv raspunsul la acest post, dar cu siguranta Virgil NU face 2 antrenamente pe saptamana. Poate 2 pe zi, la fel ca toata echipa, chiar daca se intoarce la Bucuresti intre ele. Cat despre ...putinta, la 35 ( implineste 36 abia pe 9 ianuarie 2013), ma indoiesc ca se pune problema. Si cred ca singurul care poate raspunde la intrebare este chiar Dado Arnautovic, antrenorul echipei. Dar ce s-a intamplat la Cluj s-a repetat, aproape identic si in meciul pierdut la Brazi cu CSM Oradea.
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!