Stiri Liga I Masculin

Interviu cu Alin Borșa, campion în Liga 1 alături de Cuza Sport Brăila

Eduard Popa

Eduard Popa
02.06.2018

alin borsa braila

Alin Borșa a avut parte de un sezon 2017/2018 foarte ciudat. El a început ca unul dintre românii de bază ai lui BC Mureș, formație cu pretenții în Liga Națională de Baschet Masculin. Treptat însă problemele financiare au prind din urmă formația mureșeană.

Chiar dacă cei din jurul său plecau, Alin Borșa a rămas la echipă până în momentul în care s-a decis desființarea formației. În total, românul a strâns 9,8 puncte și 7,9 recuperări, pentru +16,4 la eficiență, în 17 jocuri.

După ce a fost declarat liber de contract, Borșa a reușit să facă trecerea la Cuza Sport Brăila, alături de colegul său de la BC Mureș, David Engi. Alături de „Pirați”, cei doi ex-mureșeni au reușit să câștige turneul de promovare jucat pe teren propriu. Victoria în acest turneu este una fără folos pentru brăileni, după schimbarea formatului campionatului intern.

Despre experiențele din acest sezon, dar și noile reglementări FRB am stat de vorbă cu Alin Borșa într-un interviu pe care baschetbalistul l-a acordat  pentru totalbaschet:

Salut și felicitări, Alin, pentru câștigarea turneului de promovare alături de Cuza Sport Brăila. Cum ți s-a părut turneul? E mare diferența de valoare dintre Liga Națională și Liga 1?

Salut. Mulțumesc. A fost greu cu echipe bune, fiecare având jucători cu o experiență în prima ligă. În momentul actual diferența e mare fiindcă majoritatea echipelor de Liga 1 s-au bazat în mare parte pe jucători foarte tineri.

Cum a fost motivația pentru câștigarea acestui turneu în sânul echipei voastre, dacă ținem cont de faptul că cu câteva zile înainte s-a anunțat schimbarea sistemului competițional, astfel încât câștigarea titlului nu a mai însemnat chiar promovarea în Liga Națională?

Motivația a fost la fel ca înainte sau poate chiar mai mare ținând cont că am jucat acasă în fața propriilor suporteri. Chiar dacă miza nu a mai fost promovarea, câștigarea campionatului a fost un sentiment foarte plăcut.

Ești de aproape 3 luni la Cuza Sport. Cum ți se pare clubul de la Brăila? Credeți că ați fi făcut față în Liga Națională, dacă s-ar fi păstrat sistemul de acum?

Am găsit un grup unit cu jucatori cu care am mai fost colegi deci pot spune ca m-am integrat rapid. Oamenii deosebiți care au făcut echipa ne-au pus totul la dispoziție și organizarea turneului a fost ireproșabilă. Am fost o echipă foarte tânără, deci am fi făcut față cu greu ligii naționale fără investiții.

Ai început sezonul la BC Mureș, echipă care din păcate s-a desființat după prima fază a sezonului regulat. Practic am putea spune că ai retrogradat și ai promovat în același sezon. Cum ai descrie prima parte a actualei stagiuni, jucată în tricoul mureșenilor?

Da, din păcate echipa s-a desființat din cauza datoriilor acumulate în timp. Am început sezonul cu planuri mari, însă încet încet problemele echipei s-au afundat în fiecare zi, jucătorii începând să plece la alte echipe și nu s-au putut înlocui cu alții din cauza problemelor financiare extrem de grave care au adus la închiderea clubului.

alin borsa

Știu că au fost probleme mari din punct de vedere financiar la Mureș. Cum stai acum cu datoriile de acolo? Mai ai bani să îți iei de la ei?

Din păcate sezonul acesta a fost fără nici un ban în buzunar. Deci 9 luni restanțe. Chiar dacă am avut oferte în iarna am decis sa raman la echipă în aceste condiții să o ajut atât cât pot eu, cât și restul jucătorilor.

A fost un meci în care v-ați deplasat fără antrenor, în partida de la Dinamo. Tu și Bogdan Stăncuț ați fost singurii cu experiență din lot. Cum ți s-a părut acea partidă, pe care ai trăit-o dintr-o postură de antrenor/jucător, să spunem așa?

La Dinamo ne-am deplasat fără antrenor din cauza unei operații suferite de Barni. A fost o experiență puțin ciudată fiind nouă pentru mine și Bogdan însă din păcate am debutat ca "antrenori" cu o înfrângere după prelungiri. (râde)

Știu că tu ești originar din Târgu Mureș. Ai un mesaj pentru fanii din Junglă care, iată, au rămas fără echipă după problemele acestea financiare?

Fanii din „Junglă” sunt unii speciali care au venit meci de meci și ne-au încurajat și aplaudat indiferent de rezultat, mai ales acum la finalul campionatului. Însă se construiește o nouă echipă și sper să ajungă din nou în top, acolo unde îi este locul, pentru că suporterii mureșeni merită să vadă din nou baschet de calitate.

borsa braila

Chiar dacă ai doar 27 de ani împliniți, privind noul regulament cu privire la regula U23, ești considerat deja un veteran. Cum ți se pare faptul că echipele vor fi obligate să aibă un jucător de U23 pe parchet timp de jumătate de meci? Te simți oarecum discriminat din acest punct de vedere?

Nu mă simt deloc discriminat. Probabil noi, cei de peste 23 ani, vom juca mai puțin decât până acum, însă trebuie să ne facem treaba atât timp cât vom sta pe teren, indiferent de durata. E o regulă bună per total pentru că toate echipele trebuie să puna accent și să acorde atenție mult mai mare pe grupele de juniori decât până acum. Astfel, va crește și valoarea echipelor naționale.

Ce planuri ai pe viitor? Ai vreun angajament să continui la Brăila?

Momentan nu am nici un plan cu nici o echipă, însă probabil după terminarea campionatului actual voi analiza opțiunile pentru următorul sezon și o să o aleg pe cea mai convenabilă.

*foto: facebook Alin Borșa/ Zsoli Jeffwarder/Lucian Crestez

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!