Stiri Liga I Masculin

Știința București explică boicotul de la Turneul Final al Ligii 1

Știința București explică boicotul de la Turneul Final al Ligii 1

CSU Știința București nu a jucat în cadrul ultimei partide de la Târgu Mureș, la Turneul Final al Ligii 1 și a refuzat astfel promovarea în LNBM, unde a făcut pasul Laguna București în schimb. Clubul Știința București a venit cu un comunicat oficial în care s-au explicat motivele forfait-ului.

Știința București a aliniat un lot format doar din jucători români pentru Turneul Final al Ligii 1, cu excepția a trei baschetbaliști, toți ceilalți fiind nascuți după anul 2000. În lot nu s-au regăsit trei sportivi importanți pe parcursul sezonului, americanii Armin Cane și Jordan Taylor, respectiv un fost jucător de lot național și cu experiență în LNBM, Anton Diaconescu. În cazul americanilor, se pare că înțelegerile lor au fost parafate până în luna mai.

Motivul principal invocat, examenul de bacalaureat, putea duce însă la formarea unui lot disponibil să joace toate partidele de la Târgu Mureș, în condițiile în care Știința are numeroase grupe de juniori, unele cu sportivi cu potențial. Mai mult, calendarul anului școlar 2021-2022 era cunoscut încă din noiembrie anul trecut, iar calendarul examenului de bacalaureat a fost modificat cu o lună înaintea debutului sesiunii 2022, fiind astfel timp suficient pentru cei de la Știința să decidă exact ce doresc de la Turneul Final.

Redăm, în continuare, comunicatul în întregime emis pe pagina de Facebook a Științei București:

„Așa cum probabil știți sau nu, mâine începe examenul de Bacalaureat pentru absolvenții clasei a 12-a, promoția 2022. Șase dintre sportivii noștri U23, dintre care patru prezenți la Târgu Mureș, susțin mâine prima probă din acest examen. În urma solicitării reprogramării acestui turneu în luna Martie, toate echipele înscrise în acest sezon în Liga 1 și-au exprimat, în scris, acordul, cu excepția uneia, care nu are în lot niciun absolvent de clasa a 12-a sau pentru care acest examen nu reprezintă o prioritate. Cu toate că această reprogramare a fost ACCEPTATĂ, inițial, de către FRB în cursul lunii Aprilie, în urma contestării ei de către echipa care s-a opus, reprogramarea a fost considerată neregulamentară, deci nulă. Comunicarea deciziei comisiei de apel a fost făcută la începutul lunii Mai, cu mai puțin de patru săptămâni rămase până la termenul acceptat de 11 dintre echipele din Ligă.

FRB, având intenția onorabilă de a media rațional această situație, a propus, la începutul lunii Mai, o dată intermediară, în timpul săptămânii care se încheie azi, pentru desfășurarea turneului de promovare, acordând astfel câteva zile "libere" în plus sportivilor absolvenți. Din păcate, de data aceasta, o altă echipă s-a opus, urmărind probabil organizarea turneului final pe perioada weekendului, pentru a crea un eveniment memorabil și care să asigure o prezență cât mai numeroasă a fanilor în tribune, astfel contribuind și la creșterea popularității baschetului în respectiva comunitate. Ultimul "imbold" l-am primit după rugămintea adresată organizatorului de a programa ultimul nostru meci, cel de duminică, cât mai devreme, pentru a asigura întoarcerea la o oră decentă a echipei și implicit a celor care mâine susțin examenul. Se pare că și această rugăminte a fost de neacceptat, fiind practic obligați să ajungă acasă în jurul orei 3:00-4:00 dimineață (meciul era programat la ora 19:30), exact "la timp" pentru prezența la (probabil) cel mai important examen din viața lor de până acum.

Chiar dacă în acest sezon nu am reușit promovarea, ne vom concentra în continuare pe formarea tinerilor, atât pe plan sportiv, dar și pe plan uman sau educațional. Într-un sezon în care am participat la turneele finale cu TOATE echipele cu care ne-am înscris în campionatele naționale, U13, U14, U15 🥈(3x3), U16🏆, U17 (3x3), U18 🏅(incl. 3x3🥉), U20🥈, U23 🏆(3x3), Liga 1 🏅, dar și internaționale EYBL U16 🥈 și U17 🏅 (13 competiții și categorii diferite), am obținut clasări onorabile sau prestații memorabile la toate aceste categorii și, intern, îl considerăm un sezon reușit, extrem de greu, dar reușit. Suntem mereu deschiși pentru critici constructive, mai ales din partea celor care înțeleg și respiră baschet, care au experimentat măcar o dată în cariera lor ceva din cele enumerate mai sus.

Felicităm echipele care au obținut promovarea în LNBM și le urăm mult succes! Felicităm și mulțumim în același timp organizatorului turneului final pentru asigurarea condițiilor optime desfășurării acestui eveniment sportiv!

Sportul e al nostru, al tuturor celor care îl iubim!”

CSU Știința București a pierdut prin forfait meciul cu CSM Târgu Mureș și a încheiat pe ultimul joc turneul de promovare. În LNBM vor putea evolua în sezonul 2022/2023 formațiile CSM Târgu Mureș și Laguna București.

*foto: Facebook CSU Știința București

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    da, logic
    daca stii ca nu te vei putea baza pe cei de cls a 12 a, vii din start cu copii mai mici si onorezi competitia. nu te califici, dar joci meciurile. restul e can can.
    amenda sa le dea, s-o plateasca si la revedere.

    cu 1 an în urmă (06.06.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!