Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

ACS Sepsi SIC a demarat procedura de memoriu împotriva CSM Constanța

Baschet .ro

Baschet .ro
16.02.2024

ACS Sepsi SIC a demarat procedura de memoriu împotriva CSM Constanța

CSM Constanța și ACS Sepsi SIC s-au întâlnit joi, 16 februarie, la Sala Sporturilor din Constanța după ce partida inițială fusese programată a se desfășura pe 23 decembrie 2023. Constănțenii au justificat amânarea meciului din cauza unui concert Tzanca Urganu, în timp ce gruparea covăsneană susține că partida se putea desfășura în decembrie la Sfântu Gheorghe sau la București, iar amânarea s-a datorat unor probleme medicale existente în lotul echipei de la malul mării, teză susținută de fostul director DJS Constanța, Emil Nichita.

În cele din urmă, câștig de cauză a avut CSM Constanța care s-a impus cu scorul de 94-84 și a trecut pe primul loc în Liga Națională de Baschet feminin cu un bilanț de 12 victorii și nicio înfrângere.

La finalul partidei, ACS Sepsi SIC a demarat procedura de protest și memoriu împotriva CSM Constanța. Conform documentelor depuse la Comisia Centrală de Competiții și Omologări, reprezentanții ACS Sepsi SIC susțin că gruparea constănțeană nu are dreptul de a legitima jucătoare străine și solicită constatarea acestui aspect și sancționarea grupării cu pierderea meciului (20-0), fără punct în clasament.

Argumentele grupării din Covasna se întemeiază pe regulamentul specific al LNBF din sezonul precedent ce nu permit legitimarea de sportive străine, în sezonul următor, echipelor care nu au înscris echipă proprie în campionatul U13/U14 ediția 2022/2023, aspect neîndeplinit de CSM Constanța. 

Conform art. 5.3. din Regulamentul Specific Liga Națională de Baschet Feminin și Cupa României de Baschet feminin sezonul 2022/2023, aprobat de Consiliul Director al Federației Române de Baschet în data de 12.08.2022 "fiecare structură sportivă cu echipa înscrisă în LNBF are obligația de a participa cu o echipă de junioare proprie înscrisă în Campionatul Național U13/ U14, ediția 2023 - 2024"

Potrivit art. 5.5. “Neînscrierea sau neparticiparea la aceste competiții, menționate la art. 5.3 si art 5.4, se sancționează prin interzicerea transferurilor jucătorilor străini pentru sezonul următor în LNBF și CRBF”.

Clubul Sportiv Municipal Constanța nu a respectat prevederile menționate supra la art. 5.3, aceasta neavând înscrisă o echipă de juniori proprie înscrisă la Campionatul Național U13/U14, ediția 2022/2023, iar prin urmare, coroborând prevederile menționate anterior cu cele de la art. 5.5, CSM Constanța nu avea dreptul de a transfera jucători străini pentru sezonul 2023-2024 LNBF și CRBF.

Cu toate acestea, CSM Constanța are legitimate la echipa de baschet feminin la acest moment patru jucătoare străine conform datelor regăsite pe website-ul Federației Române de Baschet, anume Keyona Lavette Hayes, Kristina Jasmine Higgins, Sigrid Koizar și Dragana Zivkovic. Dintre aceste jucătoare, la meciul din data de 15.02.2024, ora 19:00, au făcut parte din formația constănțeană ca titulari jucătoarele Kristina Jasmine Higgins și Dragana Zivkovic, iar ca rezervă jucătoarea Sigrid Koizar.

Având în vedere cele menționate anterior solicităm, conform Regulamentului, CCLTO  a FRB să constate faptul că CSM Constanța nu avea dreptul de a legitima jucătoare străine și să constate că acestea au fost folosite în partida ce a avut loc în data de 15.02.2024 ora 19:00 împotriva ACS Sepsi SIC, fiind astfel încălcate regulile de eligibilitate a sportivilor.

Remediul pentru folosirea jucătorilor fără drept de joc este prevăzut la art. 23.30 din Regulamentul General de Organizare al Competițiilor de Baschet în România unde se arată că “în conformitate cu ROJB Art. 7.2. antrenorul principal confirmă acordul sau referitor la datele inscrise in foaia oficială de joc prin semnarea acesteia si lui îi revine întreaga responsabilitate pentru orice infractiune. Din acest motiv, folosirea unui jucator/jucatoare fara drept de joc este considerata substituire de persoana si se sanctioneaza conform prevederilor ROJB cu pierderea jocului prin neprezentare (20 - 0) fara punct in clasament”. - se arată în memoriul depus de ACS Sepsi SIC

Memoriul va fi analizat și soluționat în două zile de către președintele CCCO, Ștefan Sandulache (foto sus stânga), cel care printr-o postare publică l-a numit pe Andrei Talpeș (foto sus dreapta), președintele CSM Constanța, drept "unul din cei mai buni manageri ai baschetului actual".

Cele două echipe urmează să se întâlnească la Sfântu Gheorghe în ultima etapă a LNBF programată la începutul lunii martie.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!