Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

ACS Sepsi SIC și Universitatea Cluj încheie etapa a 10-a din Grupa Roșie a LNBF

Andreea Vlase

Andreea Vlase
20.02.2019

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe primește astăzi, de la ora 19:00, vizita Universității Cluj. 11 puncte sunt între cele două echipe în clasamentul primei grupe valorice din Liga Națională de Baschet Feminin. Campioana este pe locul secund, în timp ce clujencele pe 6. Ambele echipe au câte o jucătoare nouă în lot față de ultima rundă.

Kristina Topuzovic și Tierra Henderson sunt noutățile celor două echipe. Sârboaica a jucat la Steaua Roșie Belgrad în prima parte a sezonului și s-a alăturat campioanei ACS Sepsi SIC în cursul săptămânii trecute, după meciul câștigat de alb-verzi la Constanța. Americanca este a 3-a sportivă de peste ocean din lotul Universității Cluj și a mai evoluat în acest sezon la Atenienses de Manati din Puerto Rico.

Cele două echipe care se întâlnesc astăzi la Sepsi Arena sunt despărțite de 11 puncte în clasamentul primei grupe valorice. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe este pe locul doi cu 31 de puncte, având un bilanț 16 victorii și o înfrângere. Alb-verzile sunt la un punct în spatele liderului CSM Satu Mare, dar au un meci mai puțin. Universitatea Cluj este pe 6, cu 20 de puncte după 3 succese și 14 eșecuri.

Deținătoarea titlului a jucat partida din etapa precedentă miercuri, în 13 februarie, iar clujencele au avut mai puțin timp de refacere după ce au jucat în 17 februarie. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe s-a impus cu 81-41 la Constanța în ultima rundă, trecând peste eșecul cu 51-76 de la Satu Mare, suferit la începutul lunii. Elevele lui Zoran Mikes s-au impus în toate cele 8 meciuri jucate acasă în această ediție de campionat, 3 succese fiind obținute în faza a doua a sezonului regulat.

Universitatea Cluj va fi la al 3-lea meci la rând în deplasare, dintr-o serie de patru. În precedentele două partide jucate pe terenuri străine, clujencele au cedat la aceeași diferență de 16 puncte atât la Târgoviște (71-87), cât și la Brașov (72-88). Alb-negrele au pierdut toate cele 8 meciuri jucate în deplasare în acest sezon, trei în faza a doua.

Din 2012 până acum, cele două echipe s-au întâlnit de 26 de ori în meciuri din competițiile interne, inclusiv în finala campionatului din 2017. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe s-a impus în 23 dintre aceste dueluri, cu clujencele având 3 succese. Alb-verzile au 7 victorii la rând în fața alb-negrelor. Printre acestea se numără și cele trei confruntări din acest sezon.

Prima dintre acestea a avut loc în 28 octombrie, la sala Horia Demian din Cluj. Atunci ACS Sepsi SIC s-a impus cu 97-65, având 33 de puncte înscrise pe contraatac. Arlesia Morse a fost coșghetera acelui meci cu 24 de puncte pentru gazde, la care Irina Părău a terminat cu 12 puncte și 8 recuperări. Kristina Higgins a fost cea mai bună marcatoare a  campioanei cu 23 de puncte, plus 8 recuperări. Alte patru alb-verzi au fost în double-digits: Peyton Whitted 16 puncte, Ioana Ghizilă 15 puncte (6 pase decisive), Jovana Pasic 11 puncte (8 recuperări) și Angelika Slamova (10 puncte).

Returul din prima fază a campionatului s-a disputat în 9 decembrie la Sepsi Arena și alb-verzile s-au impus cu 77-56. Atunci covăsnencele erau înaintea ultimului meci din EuroCup și au preferat să nu-și forțeze unele jucătoare cu accidentări ușoare, astfel că au jucat doar cu 3 straniere. Kristina Higgins a fost coșghetera acelui meci cu 18 puncte, în double-double cu 12 recuperări. La gazde au mai fost în double-digits: Ioana Ghizilă (15 puncte), Peyton Whitted 12 puncte (6 recuperări) și Renata Kovacs (11 puncte). Arlesia Morse a fost cea mai bună marcatoare a oaspetelor cu 17 puncte, urmată de Rishonda Napier cu 13 puncte și Irina Părău cu 11 puncte și 8 recuperări.

A treia partidă dintre cele două echipe s-a jucat la Cluj-Napoca, în 5 ianuarie. ACS Sepsi SIC câștiga cu 96-54 după ce a condus și la 50 de puncte. Aceeași Kristina Higgins a fost cea mai eficientă jucătoare de pe teren, cu 23 de puncte și 15 recuperări. La campioană au urmat-o: Angelika Slamova (18 puncte), Marina Solopova (17 puncte, 7 recuperări) și Ioana Ghizilă (16 puncte). Două clujence au fost în double-digits, Rishonda Napier cu 12 puncte și Irina Părău cu 11.

Deținătoarea ultimelor 3 titluri are medii mult mai bune atât în atac (83,2 puncte înscrise pe meci față de 63,6), cât și în apărare (59,7 față de 80,6). Alb-verzile stau mai bine și la recuperări (42,6 pe meci față de 37,6), pase decisive (22,3 la 11,6), intercepții (10,6 la 8), capace (1,7 la 1,5) și mingi pierdute (15,2 la 18,7), în timp ce la faulturi este egalitate, cu 16,9 în dreptul ambelor echipe. Alb-verzile au procentaje mai bune la șuturile din acțiune, cu 56,4% la două puncte și 32,6% de la distanță, față de 41,3% și 27%. Clujencele stau mai bine de la linia de fault (75,3% față de 73,7%).

Kristina Higgins este liderul lui Sepsi SIC și al Grupei Roșii la puncte înscrise (313 în total, medie de 18,4) și recuperări (11,8 pe meci), iar Annemarie Godri-Părău este lidera campionatului la assist-uri pe partidă, 6,6. La Universitatea Cluj, Arlesia Morse are 18,8 puncte pe meci, Aleksandra Begenisic are 8,3 recuperări pe meci, iar Rishonda Napier, 4 pase decisive. Dacă Sepsi are în lot atât jucătoare autohtone experimentate, cât și tinere, Carmin Popa are doar românce sub 23 de ani.

După ultimele transferuri, deținătoarea titlului are momentan 6 straniere în lot, iar „U”, 5. Reamintim că 5 este limita maximă permisă pe foaia de joc, dintre care cel mult 2 non-europence. Zoran Mikes va trebui să aleagă pe cine lasă în afara lotului pentru meci. Jovana Pasic a revenit pe foaia de joc la alb-verzi în runda precedentă, după accidentarea din finalul lunii noiembrie. Universitatea a ajuns la 5 straniere după ce le-a luat în această lună pe Ivana Vujovic și Tierra Henderson. La alb-negre una dintre americance va trebui să rămână în afara lotului.

Partida dintre ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și CS Universitatea Cluj se joacă astăzi, de la ora 19:00, la Sepsi Arena. Meciul contează pentru etapa a 10-a din Grupa Roșie a Ligii Naționale de Baschet Feminin.

*foto: Henning János / 3szek.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!