Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Ambrus József: „FR Baschet și-a încălcat propriul regulament în nenumărate rânduri”

Baschet .ro

Baschet .ro
10.02.2024

Ambrus József: „FR Baschet și-a încălcat propriul regulament în nenumărate rânduri”

Campioana en-titre a României la baschet feminin ACS Sepsi SIC a organizat o conferință de presă vineri, 9 februarie 2024, la sediul primăriei din Sfântu Gheorghe prin intermediul căreia a criticat conduita Federației Române de Baschet de a-și nerespecta propriile regulamente. La întrunirea cu presa a participat președintele clubului și consilier local în cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, Ambrus József, directorul executiv al clubului, Rusz Istvan, team-managerul echipei, Pasztori Istvan respectiv antrenorul principal Zoran Mikes.

Ambrus József a fost prima persoană care a luat cuvântul exprimându-și dezamăgirea cu privire la conduita Federației Române de Baschet care, în opinia sa, a comis mai multe greșeli care îi dau de gândit.

Președintele ACS Sepsi SIC consideră că FRB a permis în mod nelegal legitimarea de jucătoare străine la CSM Constanța, amânarea meciului din decembrie dintre cele două formații, atribuirea Cupei României într-o sală care nu îndeplinește caietul de sarcini respectiv existența unor probleme cu plata taxei de atribuire a Final Eight-ului. 

Am observat că Federația Română de Baschet începe să facă greșeli. Eu deocamdată așa le numesc, greșeli. În momentul în care a 3-a, a 4-a, a 5-a greșeală este făcută în aceeași direcție, deja am semne de întrebare. Mai întâi și-au încălcat propriul regulament și au permis legitimarea jucătoarelor străine la CSM Constanța. Mai apoi, au amânat meciul cu CSM Constanța. Ori avem un regulament care spune că la momentul în care se amână meciul trebuie să știm data la care se va juca meciul, ori nu se respectă regulamentul, căci acum nu știm când vom juca. Din punctul meu de vedere, toată suflarea baschetului știe că nu Uraganu a fost principalul motiv al amânării ci că fetele de la CSM Constanța au fost accidentate. Din nou s-a încălcat un regulament, în principiu. În al 3-lea rând, ce s-a întâmplat cu Cupa României. Nu noi am cerut ca această Cupă a României să se organizeze în condiții speciale. Federația a întocmit un caiet de sarcini și a menționat că trebuie să îndeplinești anumite condiții, să ai locuri VIP, să ai sală de conferințe și așa mai departe. Din punctul meu de vedere sala din Constanța astăzi nu îndeplinește aceste facilități. La plata sumei licitate de către CSM Constanța, iar sunt niște chichițe cu facturarea, dar eu cred că FRB ar trebui să fie garanția unui campionat cinstit, onest, plin de fair-play și nu contra. Eu deocamdată spun că sunt greșeli, dar sunt 4-5 greșeli și deja încep să am semne de întrebare. Nu sunt specialist, probabil tribunalul, judecătoria va decide - a declarat președintele ACS Sepsi SIC care dă de înțeles că se vor adresa curând instanțelor competente.

Mai apoi a luat cuvântul pe acest subiect Rusz Istvan, directorul executiv al clubului, care a subliniat faptul că FRB nu răspunde solicitărilor transmise de aceștia cu privire la amânarea meciului ce trebuia disputat la Constanța,

Regulamentul specific este foarte clar, CSM Constanța nu a respectat regula privind participarea cu propria echipă de 13-14 ani în campionatul de juniori și nu are dreptul de a transfera jucătoare străine în sezonul 2023/2024 în LNBF. Prin urmare CSM Constanța trebuie să piardă toate meciurile cu 20-0 pentru că nu a respectat regulamentul, fapt care atrage după sine descalificarea din campionat căci la două meciuri de 20-0, aceasta este sancțiunea. Mai apoi este problema cu amânarea meciului, noi am oferit soluții, dar nu s-a dorit să se dispute meciul. Noi eram pregătiți să facem deplasarea la Constanța, dar joi seara înaintea meciului programat sâmbătă, după orele 10-11 seara, am primit două mail-uri de la federație și ne-au comunicat că meciul se amână pentru o dată ulterioară. Orice amânare a unui meci este posibilă doar cu acordul părților și cu stabilirea datei când se va desfășura. Noi nu am fost de acord și nici nu se cunoaște data când se va desfășura meciul. Noi am trimis mai multe solicitări către FRB pe 17 decembrie, pe 27 decembrie, la nicio solicitare nu am primit niciun răspuns și e clar că nu vor să ne răspundă. Nu știe nimeni ce se va întâmpla cu acest meci.

Cât privește Cupa României, Rusz susține cu dovezi că CSM Constanța a achitat taxa de atribuire în afara timpului regulamentar și nu ar mai deține dreptul de a organiza evenimentul.

Cupa României se organizează în fiecare an conform unui caiet de sarcini. În acest an doar noi și CSM Constanța ne-am exprimat intenția să organizăm acest eveniment. Pe 22 ianuarie a avut loc licitația care a început de la 10.000 lei. Caietul de sarcini prevede că entitatea care a câștigat licitația trebuie să facă dovada plății în 10 zile de la atribuire. Conform codului de procedură civilă român, termenul curge din a doua zi și se împlinește în a 10-a. Pe 2 februarie s-a împlinit termenul și am solicitat de la FRB să ne comunice dacă s-a respectat termenul și s-a plătit această taxă. Am primit răspunsul de la Dan Berceanu unde se menționează că s-a plătit taxa pe 6 februarie, după împlinirea termenului de 10 zile. Au acceptat această plată peste termen deoarece CSM Constanța susținea că nu a primit E-Factura de la FRB ci doar o factură de mână. Mai apoi se menționează că nu se poate lua o decizie cu privire la această situație deoarece "comisia de competiții nu se poate exprima din punct de vedere juridic referitor la așteptarea încărcării facturii în sistemul național e-factura comunicată de CSM Constanța - ținând de cele spuse FRB va analiza cazul și va decide cu celeritate". Regulamentul din caietul de sarcini este clar, dacă nu se face plata în 10 zile, organizarea revine următoarei echipe care a licitat cel mai mult, adică nouă și CSM Constanța trebuie să plătească jumătate din taxă. Așteptăm Consiliul Director de luni când se va decide, unde eu nu am primit nicio invitație. 

Federația Română de Baschet nu a făcut niciun comentariu cu privire la acest subiect.

1 comentariu la aceasta stire:

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!