Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Asesoft controlează tabela de marcaj, dar nu poate să pună victoria la rece

Adrian Micinic

Adrian Micinic
08.01.2013

Foto: fortaviola.ro

Baschet Club Timișoara a depășit pe CSU Asesoft Ploiești, scor 103-91, în restanța din etapa a 11-a în Liga Națională de baschet masculin - ediția 2012/13. Meciul a avut loc la Sala Constantin Jude, în cursul serii de luni (07.01).

Formația pregătită de către Srdjan Jovanovic a primit un mic ajutor pe finalul timpului regulamentar tocmai de la cel mai rutinat jucător al adversarului. Cătălin Burlacu a ratat întâi o aruncare liberă, iar apoi a comis un fault asupra lui Zlatko Jovanovic, trimițându-l la linia de pedeapsă pe cel mai precis jucător la acest procedeu din întreg campionatul și în același timp a fost descalificat.

Practic fără Burlacu echipa lui Arnautovic s-a comportat sub orice critică. În primul rând pe ultima posesie din timpul regulamentar de joc, atunci când mingea i-a fost încredințată noului venit, Predrag Miletic, care însă a fost anihilat de către defensiva Timișoarei. Apoi, în prelungiri, când CSU Ploiești nu a avut nicio șansă, marcând un singur coș din acțiune timp de cinci minute. În repriza de prelungiri Timișoara a fost mai energică. Scăpată de Burlacu, respectiv de hotărârea lui Arnautovic de a-l scoate din teren pe Stănescu au dus meciul de la 94-91, cu 90 secunde rămase pe cea, la 103-91!

Ofensiv Stănescu nu a strălucit, însă cu Burlacu descalificat și cu ViSta pe bancă, CSU Ploiești a terminat meciul cu un singur om mare. Foarte probabil explicația lui Arnautovic ar fi că avea nevoie de jucători capabili să marcheze de la distanță.

Pe de altă parte, CSU Ploiești s-a comportat foarte bine din punct de vedere tactic. Prahovenii au stat foarte bine în teren. S-au descurcat bine împotriva defensivei om la om, unde trebuie notat faptul că Vlahovic a fost apărat de Gallimore, iar Szijarto de către Jovanovic. De fapt această împerechere s-a consemnat și la celălalt capăt al terenului. Cu o singură excepție, pe tot parcursul primei reprize CSU Ploiești a avut superioritate pe tabela de marcaj.

Timmermanis a marcat de trei ori de la distanță în primul sfert. În plus, la interior, CSU Ploiești și-a tocat adversarul în condițiile în care Delvon Johnson a comis trei greșeli personale din primul sfert. A intrat Popescu, dar și el a avut aceeași problemă. Ploieștiul culegea toate mingile. Astfel, la pauză campioana avea mai multe recuperări ofensive (10), decât totalul cumulat de întreaga echipă a Timișoarei la ambele panouri (9). Acest lucru a fost explicat extrem de bine de către antrenorul Asesoftului: Timișoara nu este o echipă care să facă blocajul defensiv foarte bine. Aici trebuie precizat faptul că la jumătatea meciului tridentul Gallimore - Archie - Johnson avea zero la capitolul recuperare! În plus anumiți jucători au o serioasă problemă de atitudine și se află foarte departe de prestațiile din sezonul precedent.

Timișoara a schimbat apărarea la pauză și s-a dispus într-o defensivă zonă, una cu care a jucat până spre sfârșitul jocului. Aceasta nu a împiedicat adversarul să înscrie, dovadă în acest sens fiind procentajele la finalizare. Echipa lui Srdjan Jovanovic i-a permis în destule rânduri lui Aleksandar Vlahovic să arunce, Gallimore fiind prins de multe ori în blocaj, iar atunci când omul mare nu a venit la pick, canadianul a lăsat cel puțin un metru adversarului direct. Astfel, Vlahovic a punctat.

Totuși, BC Timișoara a replicat în special prin o serie de aruncări de o precizie incredibilă. Nu mai puțin de șase jucători ai alb-violeților au punctat de la mare distanță. Pe lângă aruncările din spatele semicercului trebuie notat faptul că Jovanovic a intrat în combinație cu Johnson și Archie. De asemenea, l-a găsit în mai multe rânduri pe extremă, de regulă în zero grade, pe Gallimore.

Analizând statistica vom observa un număr foarte mare de aruncări de la distanță. De ambele părți. Totuși, procentajele au favorizat acest lucru, iar jucătorii celor două echipe nu s-au sfiit să-și etaleze calitățile de aruncători. 

Deși a fost dominată copios la recuperare, formația din Timișoara a pus presiune pe minge și a forțat adversarul să comită niște erori pe construcție. Astfel, CSU Ploiești a pierdut 13 mingi în vreme ce Timișoara a fost extrem de grijulie din acest punct de vedere având 6 posesii pierdute, permițând adversarului o singură intercepție în 45 minute de baschet! Mai mult, Leii din Banat au beneficiat de multe vizite la linia de pedeapsă și nu prea au dat greș de acolo.

Pe de altă parte, dispunerea în sistem zonă a avut darul de a echilibra cât de cât raportul de forțe la recuperare și în același timp de a încerca să destabilizeze jocul ofensiv al adversarului. Cel din urmă aspect nu a funcționat așa cum probabil și-ar fi dorit, însă Srdjan Jovanovic se poate declara mulțumit de rezultatul final.

Am început acest text cu faptul că Burlacu a făcut în câteva secunde niște cadouri pe care de obicei nu le face. Trebuie totuși să notăm faptul că el a fost iarăși cel mai bun jucător al echipei sale. Singurul aspect în care nu a strălucit sau pe care îl poate face mult mai bine este aruncarea de la distanță. Însă, absența unui astfel de jucător se simte foarte mult într-o repriză de prelungiri. A fost descalificat și la Cluj, dar acolo a înscris în prelungiri de două ori înainte să fie trimis definitiv pe bancă. Pe de altă parte, libera ratată și mai ales faultul făcut la Jovanovic e posibil să fi fost erori prea mari, pe care Asesoftul nu le-a putut gestiona mai bine de această dată.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!