Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Baschet.ro reminder: Participarea naționalei feminine de 3X3 la Jocurile Olimpice

Baschet.ro reminder: Participarea naționalei feminine de 3X3 la Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice din Tokyo au însemnat un moment special pentru baschetul românesc. Asta pentru că naționala feminină de 3X3 a României a reușit să se califice la prima ediție în care acest sport a fost introdus ca disciplină olimpică.

Baschetul 3X3 a început să se dezvolte în țara noastră din 2005, când Sport Arena a demarat organizarea de turnee în România. Treptat, această disciplină a devenit din ce în ce mai populară, evenimentele s-au organizat la un nivel tot mai înalt iar România a început să aibă rezultate notabile.

În 2014, naționala masculină de 3X3 a României a cucerit aurul european și, în 2016, națională feminină a luat argintul. Încet, încet, în mintea tricolorelor a luat naștere un vis – calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„A fost cumva o nebunie a noastră, a fetelor, care am hotărât: hai să mergem la drum, dacă există o șansă să nu o ratăm. Ne-am strâns odată, când eram în cantonament la 5 la 5 cu echipa națională, și atunci am vorbit, am hotărât că vrem să atacăm această posibilitate pe care o avem și care practic era doar un vis. Cumva doar noi credeam în el și cam atât”, ne-a povestit Ancuța Stoenescu.

Eforturile au dat roade: România la JO

Naționala României a participat la tot mai multe turnee, a acumulat puncte și experiență, a călătorit în toată lumea și, în cele din urmă, și-a atins obiectivul: s-a calificat la Jocurile Olimpice.

Însă, în martie 2020, infecția de Covid-19 s-a răspândit în întreaga lume, iar Organizația Mondială a Sănătății a declarat-o drept pandemie. Peste noapte, totul s-a închis, evenimentele s-au anulat și campionatele s-au suspendat. Acesta a fost și cazul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care au fost amânate pe anul 2021.

Cu siguranță, această schimbare a avut un efect asupra tricolorelor, însă acestea au continuat să muncească și să se pregătească pentru obiectivul pe care l-au visat. Un an mai târziu, în vara anului 2021, Claudia Cuic, Gabriela Mărginean, Ancuța Stoenescu și Sonia Ursu s-au deplasat în Japonia, pentru a înfrunta cele mai bune echipe ale lumii.

Din păcate, România nu a avut rezultatele pe care și le-a dorit, reușind să obțină o singură victorie în șapte meciuri. Reprezentantele noastre au pierdut în prima zi în fața Chinei (10-21) și Japoniei (8-20), apoi au fost învinse în a doua zi de Italia (14-22) și de Statele Unite ale Americii (11-22). În a treia zi, Stoenescu și compania au început cu un succes împotriva Mongoliei (22-14), dar a urmat eșecul în fața Comitetului Olimpic Rus (12-21). În ultima zi, România a cedat în fața Franței (12-22), astfel că a terminat turneul pe poziția a șaptea.

Amintiri frumoase legate de un început promițător

Chiar dacă, pe moment, înfrângerile au durut, Ancuța Stoenescu își amintește cu drag de experiența din Tokyo:

Sincer, m-a impresionat cam totul. Având în vedere că stai acolo lângă, să spun așa, „crema sportului mondial”. E un sentiment aparte și, chiar dacă nu am putut să mergem să ne mai uităm și la alte discipline, faptul că eram acolo, că ne întâlneam la masă, că ne întâlneam la plimbări, te făcea să te simți exact așa cum fiecare sportiv ar trebui să își pună ca obiectiv. Ar trebui să fie un scop pe care să îl urmeze toată viața.

Naționala României nu s-a întors din Japonia cu vreo medalie, însă lidera tricolorelor este de părere că participarea lor la Tokyo a avut un impact asupra dezvoltării 3X3 în țara noastră:

Eu cred că am deschis o poartă prin care toți copiii și toți sportivii să creadă că se poate ajunge din nou la Jocurile Olimpice. Pe partea de 3 la 3, suntem încă acolo și ne batem cu cele mai bune țări, atât la 5 la 5 cât și la 3 la 3. Cumva ținem steagul sus.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!