Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Belgia, noua campioană europeană, a avut în componență o jucătoare de la Sepsi Sfântu Gheorghe

Belgia, noua campioană europeană, a avut în componență o jucătoare de la Sepsi Sfântu Gheorghe

Duminică, 25 iunie, Belgia a finalizat un turneu de excepție și a câștigat Campionatul European de Baschet, impunându-se în fața Spaniei în ultimul act: 64-58. Aceasta a fost prima medalie de aur cucerită de echipa feminină a Belgiei, care luase bronzul la precedentele două ediții.

Printre campioanele europene se regăsește și Bethy Mununga, jucătoare care și-a început cariera profesionistă în România, la Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, ajutând-o pe trupa din Covasna să câștige un nou titlu în stagiunea 2022-2023.

În campionat, Mununga a adunat medii de 10.0 puncte, 9.7 recuperări și 2.3 pase decisive iar, în EuroCup, a contabilizat 13.7 puncte și 12.8 recuperări, fiind a patra cea mai bună recuperatoare a competiției.

Sportiva în vârstă de 25 de ani s-a născut în Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, însă a copilărit în Belgia, acolo unde a început să practice baschetul. Între 2012 și 2016, Mununga s-a pregătit la Centrul de Formare din Wallonie Bruxelles (comunitatea franceză din Belgia).

În 2016, pentru tânăra baschetbalistă urma transferul la Castors Braine, de șapte ori campioană a Belgiei, însă o ruptură a tendonului ahilian a împiedicat această mutare. Într-un interviu publicat pe Fox 13, Mununga a vorbit despre cât de dificil a fost acel moment, mărturisind că a fost aproape să se retragă.

În cele din urmă, datorită sprijinului primit din partea familiei, nu s-a retras și, un an mai târziu, a plecat în Statele Unite, la Northeastern Oklahoma A&M. După două sezoane petrecute în NJCAA, Mununga a făcut pasul spre NCAA și a început studiile la University of South Florida.

În trei ani, baschetbalista cu dublă cetățenie a adunat 84 de partide, având medii de 9.9 puncte și 11.3 recuperări. Mununga a absolvit Facultatea de Științe Medicale, specializarea Asistență Medicală.

„Intenționez să îmi continui studiile fiindcă este singurul lucru care îmi poate da o anumită siguranță cu privire la viitor. Totuși, nu vreau să renunț încă la baschet. Am făcut multe sacrificii așa că ar fi o pierdere să îmi închei cariera. Baschetul m-a făcut să experimentez multe lucruri și mi-a deschis multe uși”, declara Mununga într-un interviu pentru liege-and-basketball.be.

După cele trei sezoane petrecute la USF, jucătoarea de 1.83 metri a venit în România, la Sepsi Sfântu Gheorghe. Prestațiile bune în maioul campioanei României i-au adus lui Mununga convocarea la lotul național și, câteva săptămâni mai târziu, aceasta a devenit campioană europeană.

În cele șase meciuri disputate, Bethy Mununga a avut medii de 1.7 puncte, 5.7 recuperări și 1.7 pase decisive, pentru un indice al eficienței de +7.5. În semifinala cu Franța, jucătoarea lui Sepsi a izbutit 5 recuperări ofensive și 4 defensive, iar Belgia s-a impus cu 67 la 63.

Citiți și:

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!