Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Cine va rata meciul cu liderul?

Adrian Micinic

Adrian Micinic
31.01.2013

Cine va juca alături de Jovanovic împotriva lui CSM Oradea?

Accidentarea lui Daniel Tudosă ar putea avea implicații mai importante în angrenajul lui BC Timișoara înaintea meciului cu CSM Oradea. Sportivul transferat în iarnă de la BC Mureș a fost adus ca și variantă de antrenament pentru poziția 1, respectiv pentru a-i oferi lui Zlatko Jovanovic momente de respiro în timpul jocurilor de campionat.

El a suferit o accidentare la inghinali, motiv pentru care ar putea să absenteze vineri (01.02), la jocul cu liderul la zi al Ligii Naționale. Dacă acest lucru se va întâmpla atunci Srdjan Jovanovic ar putea fi forțat să-l înscrie pe foaia oficială pe Ivan Jelenic. Desigur nu avem de unde să știm dacă l-ar fi preferat pe ex-iugoslav de bună voie în condițiile în care Oradea dispune de mai mulți jucători de pozițiile 1-2 extrem de potenți. Astfel, Timișoara ar putea opta, indiferent de situația lui Tudosă, pentru a juca cu Jelenic în detrimentul altui baschetbalist străin pentru a avea replică la eventualele reușite pe faza ofensivă ale bihorenilor.

Situația cu Jelenic este destul de simplă. E un jucător extraordinar de potent atunci când are mingea în mână. Nu este un jucător strălucitor pe parte de creație, însă poate fi letal la finalizare. Cei de la CSM Oradea au simțit acest lucru pe pielea lor în meciul tur. Însă, problema cea mare cu Jelenic este în defensivă. Pare să fie de departe cel mai modest jucător al alb-violeților în defensivă. Nu e vorba doar da calitatea de a se apăra (trebuie să fii înzestrat cu capacități intelectuale sau fizice, să ai o afinitate pentru a deveni un apărător de calitate), cât și despre faptul că pe acest jucător nici nu-l atrage foarte mult ideea de a depune efort pe faza defensivă. Astfel, Jelenic poate fi o armă cu două tăișuri. Este un permanent pericol pe faza ofensivă, deoarece poate marca și în același timp să țină la respect defensiva adversă în condițiile în care aceasta trebuie să se concentreze asupra sa în așa fel încât să nu uite de calitățile ofensive extraordinare ce formează grupul de la Timișoara. În schimb, defensiv poate să fie un minus pentru echipa sa.

În plus, trebuie notat că prin definiție Ivan Jelenic este un jucător de poziția 2. Un shooter clasic. Calitatea sa de bază este aruncarea, capacitatea de a marca. Cu el în poziția 1 jocul pare să fie mai complicat. Însă, pentru câteva minute, cât să se odihnească Jovanovic, se poate juca cu el. În plus, cu Jelenic pe foaie există mai multe variante pentru faza ofensivă a Timișoarei.

Nu am să vorbesc despre ambiție, dorință, implicare. Sunt lucruri pe care presupun că nu are rost să le expunem înaintea unui meci Timișoara - Oradea, între două echipe de top, într-o situație precum cea din clasament. Una care obligă Timișoara și jucătorii acestei echipe să moară în teren pentru victorie.

Însă, Jelenic are șanse foarte mari de a fi înscris pe foaia oficială a meciului de vineri. În mod deosebit dacă Tudosă nu poate juca. Pentru că într-o astfel de situația Timișoara rămâne cu doar doi fundași cu experiență: Jovanovic și Jelenic. Există și varianta Zoran Milencovici. Oricât de mult mi-aș dori să-l văd jucând într-un meci de asemenea nivel realist vorbind șansele ca Zoran să intre sunt destul de mici. Deși, Srdjan Jovanovic a subliniat că va apela la jucătorii tineri în acest meci întrucât este forțat de circumstanțe. Putem să speculăm în acest sens, dar până când nu-l vom vedea pe Milencovici în teren e greu să calculăm cu el înaintea unui astfel de meci.

Așadar, o parte din misterul selecției celor șase străini pentru meciul Timișoarei cu liderul campionatului are mari șanse de a fi lămurit. Întrebarea este dacă Jelenic intră pe foaia oficială la cine va renunța Srdjan Jovanovic pentru acest meci? E limpede că Zlatko Jovanovic nu intră în discuție.

Rămân Gallimore, Archie, Tuljkovic, Sarovic și Johnson. Dintre aceștia singurul care nu a fost lăsat în afara lotului în actualul sezon competițional este pivotul american Delvon Johnson. Bine, absența lui Sarovic s-a datorat unor probleme medicale.

În ianuarie au absentat în ordine următorii:

- Jelenic, la meciul cu CSU Ploiești, scor 103-91*
- Jelenic, la meciul cu BC Mureș, scor 67-77*
- Archie, la meciul cu CSM București, scor 72-87*
- Sarovic, la meciul cu Energia Rovinari, scor 94-87
- Jelenic, la meciul cu U Mobitelco Cluj, cor 84-95

* Marko Derasimovic era în lot, iar Mujo Tuljkovic nu fusese legitimat

Ținând cont de prestația din ultima etapă, Sarovic a fost de departe cel mai modest jucător al Timișoarei. Însă, accidentarea lui Căpușan pare să-l țină în echipă pe sârbo-german. Deși, uitându-ne la calitățile fizice ale lui Archie și Tuljkovic, Timișoara are suficiente variante și posibilități de a juca alte formule. E limpede că există o mulțime de variante pentru bănățeni la interior. De fapt oriunde în afara poziției 1.

Așadar, cine va rata meciul cu liderul campionatului din tabăra timișoreană?

Foto: Andor Marton

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!