Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Colegiul Central al Antrenorilor a propus suspendarea mai multor jucători pentru 4 luni de zile

Eduard Popa

Eduard Popa
01.08.2019

Colegiul Central al Antrenorilor a propus suspendarea mai multor jucători pentru 4 luni de zile

Florin Nini este președintele Comisiei Centrale a Antrenorilor

Pe data de 29 iulie 2019, la Oradea a avut loc ședința Comitetului Executiv al Federației Române de Baschet. Pe ordinea de zi s-a aflat și analiza situației unor sportivi ce nu s-ar fi prezentat la loturile naționale, iar Comitetul Executiv a decis soluționarea acestor situații de Comisia de Disciplină respectiv de Consiliul Director.

Conform informațiilor primite de către site-ul nostru, Comitetul Executiv al FRB ar fi fost sesizat de către Comisia Centrală a Antrenorilor, entitate care la rândul ei a fost sesizată de către antrenorul federal, Claudiu Fometescu. Componența Comisiei Centrale a Antrenorilor nu este făcută publică pe site-ul FRB, singurul aspect cunoscut fiind faptul că forul este prezidat de către antrenorul BCM U Pitești, Florin Nini.

Conform unui mail, pe care îl prezentăm în integralitate, Florin Nini ar fi convocat o ședință video și ar fi propus sancționarea tuturor sportivilor pentru o perioadă de 4 luni de zile, cu toate că unii membri au solicitat sancționarea sportivilor pentru o perioadă de un an de zile. Decizia ar fi fost luată în unanimitate de către cei prezenți la ședința, Marcel Țenter, Florin Nini, Cătălin Tănase, Claudiu Fometescu și Tudor Costescu, antrenorii Dan Calancea și Dan Dacian nefiind prezenți la această ședință. În mail-ul transmis Nini sugerează membrilor comisiei să rămână uniți "pentru a da credibilitate colegiului" și de "a susține antrenorii loturilor naționale". Interesant este faptul că Florin Nini l-a dorit pe Rolland Torok la BCM U Pitești în această vară, însă sportivul a ales în cele din urmă CSU Sibiu.

Conform statutului Federației Române de Baschet, "Colegiul Central al Antrenorilor este constituit de Consiliul Director al FRB și funcționează în baza unor regulamente proprii aprobate de către Consiliul Director" regulamente ce nu pot fi regăsite pe site-ul oficial al FRB nefiind publice.

20.1  Competente generale. Consiliul Director constituie comisii si colegii centrale cu caracter permanent sau temporar, in vederea indeplinirii atributiilor specifice ce revin FRB.
20.2  Comisiile si colegiile centrale sunt organe specializate pe principalele domenii de activitate ale FRB si functioneaza in baza unor regulamente proprii aprobate de catre Consiliul Director.
20.3  Componenta. Comisiile si colegiile centrale sunt compuse din 3‐11 membrii, cu urmatoarea structura: presedinte, vicepresedinte, secretar, membrii.
20.4  Consiliul Director aproba structura, atributiile si componenta nominala a comisiilor si colegiilor centrale ale FRB.
20.5  Presedintele FRB propune spre aprobarea Consiliului Director presedintii comisiilor si colegiilor, urmand ca presedintii astfel validati sa propuna spre aprobarea Consiliului Director, membrii acestor comisii.
20.6  Membrii comisiilor si colegiilor centrale sunt numiti pentru o perioada de 4(patru) ani, si pot fi revocati individual sau colectiv din aceste functii, in baza deciziei Consiliului Director.
20.7  Reguli generale de functionare. Comisiile si colegiile centrale se intrunesc cel putin o data pe luna. In sezonul competitional, comisiile sicolegiile centrale FRB se vor intruni ori de cate ori este nevoie. Sedintele comisiilor si colegiilor centrale nu sunt publice.
20.8  Comisiile si colegiile centrale se intrunesc statutar in prezenta a jumatate plus unu din numarul total de membrii.
20.9  Deciziile comisiilor si colegiilor centrale se adopta prin vot deschis, cu majoritate simpla. In situatii speciale, adopotarea deciziilor se poate face si prin vot secret.
20.10  In cazuri de urgenta sau exceptionale, sedintele comisiilor si colegiilor centrale FRB se vor putea desfasura telefonic sau online, via internet.
20.11  Desfasurarea sedintelor comisiilor si colegiilor centrale FRB vor fi consemnate intr‐un caiet de procese verbale si vor fi semnate de catre toti participantii la sedinta respectiva.
20.12  Comisiile si colegiile centrale FRB nu pot incheia angajamente financiare sau de orice alta natura in numele FRB.
20.13  Colegiile si comisiile centrale ale FRB sunt instante de apel pentru deciziile luate decolegiile si comisiile judetene si municipale. - extras din statutul FRB

În ceea ce-l privește pe antrenorul federal, conform statutului acesta are următoarele atribuții:

18.1 Antrenorul Federal are urmatoarele atributii:

18.1.1  coordoneaza activitatea departamentului tehnic din cadrul FRB avand ca obiectiv principal elaborarea si aplicarea conceptiei unitare deselectie, pregatire si joc, in vederea cresterii nivelului de performanta al sportivilor si antrenorilor;
18.1.2  este de drept vicepresedintele Colegiului Central de Antrenori;
18.1.3  colaboreaza cu Colegiului Central de Antrenori si formuleaza propuneri catre Consiliul Director, cu privire la:
- oportunitatea participarii la competitiile oficiale interntionale si stabilirea obiectivelor de performanta;
- nominalizarea componentilor loturilor nationale ale Romaniei; nominalizarea colectivelor tehnice al echipelor nationale;
- programul si planul de pregatire al loturilor nationale;
- evaluarea activitatii loturilor nationale si a colectivelor tehnice, la incheierea competitiilor sportive;
- probele si normele de control, cerinte si baremuri;
- organizarea cursurilor de perfectionare si licentiere ale antrenorilor; elaborarea si implementarea regulamentelor specifice ale fiecarei competitii
18.1.4 colaboreaza cu Colegiul Central al Antrenorilor si Departamentul/Comisia de Competitii si propune, spre aprobarea Consiliului Director, sistemele competitionale la diverse categorii de varsta precum si calendarul intern si international;18.1.5  participa la elaborarea proiectelor unor documente de baza ale activitatii de baschet, privind: strategia nationala de dezvoltare a jocului de baschet, bugetul federatiei, contractele cu MTS si COSR, clasificarea antrenorilor;
18.1.6  monitorizeaza, controleaza, ia masuri corective si raspunde in legatura cu activitatea echipelor nationale;
18.1.7  colaboreaza, controleaza, indruma si sprijina activitatea cluburilor cu sectii de baschet;
18.1.8  participa la actiunile de supraveghere si control organizate de FRB;

De-a lungul activității sale, Consiliul Director a mai sancționat un jucător de baschet. Este vorba de Bogdan Pogăcean, sportivul clujean fiind suspendat la vremea respectivă pentru o perioad de 6 luni de zile, pedeapsă ce i-a fost înjumătățită la 3 luni de zile, pentru că a ales să susțină examenul de admitere la o facultate din Cluj-Napoca în detrimentul prezentării în prima zi a reunirii lotului național. Deși era considerat un sportiv de perspectivă, Pogăcean a decis ulterior să renunțe la baschet și a început o carieră în domeniul IT, fiind cel care a realizat site-ul 24secunde.ro.

Vizați de suspendări sunt sportivii Rolland Torok, Nandor Kuti, Aurelian Gavriloaia, Rita Bartok, Irina Părău, Teodora Armanu, Teodora Manea și încă două sportive feminine.

Mai citiți și:

FRB: “Bogdan Pogăcean recunoaște că a făcut o greșeală în plan sportiv”

Bogdan Pogăcean a fost suspendat pe o perioadă de șase luni

FRB dorește să-l suspende pe Bogdan Pogăcean

32 comentarii la aceasta stire:
  • SCM "U" Craiova Tommy :

    Mini Nini
    Acest personaj pe zi ce trece seamănă tot mai mult cu partidul PSD ......hulit de toți dar rezistă la vârf!

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • FC Argeș Pitești Gabitzu01:

      ca tine
      Exact ca tine. Scrii foarte mult, comentarii nesimtite, esti un idiot, dar continui sa scrii !

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • SCM "U" Craiova sebi12:

      Eh
      Dar si tu prea esti fan nini :)

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu CountJustice :

    Tulai...
    Gavriloaia a mers sa isi dea BAC-ul. La cum scrie domnul Nini poate ar trebui sa faca si el la fel :)

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • SCM "U" Craiova sebi12:

      Re
      😂😂😂

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca u1919cj :

    Pfff
    Cum naiba sa ai un campionat competitiv cu asemenea "structuri"? Hai sa ne intoarcem la baschetul de CSS !

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Hai ca lucrurile prind contur
    Scopurl primordial este acela de a descuraja gesturi similare a unor sportivi de a refuza selectia la echipa nationala. Acesti sportivi trebuie dat ca un exemplu de asa nu...
    Acum e clar, cei care se afla in spatele acestor actiuni sunt Nini si Fometescu, care considera ca astfel apara "credibilitatea" si prestigiul colegiului antrenorilor. Citind corespondenta "micului om de stat" iti dai seama imediat de marea lui valoare morala si intelectuala.
    Felicitari lui Bogdan Pogacean pentru decizia luata, ca de altfel si pentru realizarea site-ului 24secunde.ro :))

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019) Raspunde
  • BC CSU Sibiu mihaitha :

    Interesant
    Numai mie mi se pare un conflict de interese ca Nini sa hotarasca ce jucatori din LNBM sunt suspendati?

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • FC Argeș Pitești Gabitzu01:

      gresit
      Ai inteles gresit, nu Nini hotaraste cine e suspendat. Nici macar nu propune, e comisie a antrenorilor care propune , din care fac parte mai multi antrenori.

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      normal ca e conflict
      de interese atata timp cat el este seful comisiei si in acelasi timp antrenor in lnbm
      chiar daca nu propune sau nu voteaza el, tot ii conflict. dar presupun ca si poate propune si poate vota

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe nothx :

    Regulament
    Atâta timp cât există un regulament trebuie respectat. Fiecare jucător are o responsabilitate cum și federația are față de ei. Cum la noi se interpretează în fel și chip este greșala jucătorului că nu sa acoperit cu acest regulament. Astfel a rămas loc de interpretări ale unui regulament și așa ciudat. Așa este la noi fiecare se descurca cum poate. Nu cred că sunt antrenorii chiar așa absurzi s-ar putea să fi supărat și în alte feluri plus Costescu este foarte riguros și îi place să se impună.

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      greseala
      in loc de gresala
      s-a in loc de sa
      ce pana corbului rosu responsabilitate are federatia romana de baschet fata de jucatori? sunt tare curios

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    Raspunde
  • FC Argeș Pitești Gabitzu01 :

    Nu Nini
    Eu inteleg ca echipa condusa de Nini ( in care este si Marcel Tenter , care a votat pentru ) doar propune, nu sanctioneaza pe nimeni. Decizia de sanctionare o ia comitetul executiv.

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe nothx:

      Și Pitești
      A fost depunctată 2 victorii că nu a avut pe cine trimite la Iași. Aia e avem reguli.

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    Raspunde
  • Nustiu :

    Dictatura
    Nu mi se pare normal sa obligi copii de 16-17 ani care au scoala si au si ei o viata sa-ti vina tie la lot, mai ales cand conditile sunt patetice. Nu tu mancare decenta, nu tu cazare buna, nu-i platesc (cum fac toate echipele care se respecta), antrenorii se schimba de la an la an, nu is seriosi, trag de ei foarte tare cu 2-3 antrenamente lungi pe zi etc. Copiii au scoala, au si ei prieteni si familie, poate vor sa stea cu ei, sa se bucure de vara nu sa mearga stiu eu prin ce tara si sa i-a bataie la 20 de pct, multi dintre ei fara sa joace vreun singur minut la unele meciuri.
    La fel si cu seniorii...ei au 10 luni pe an campeonat cu 1 sau 2 meciuri saptamanale, multi dintre ei stau departe de familie si de copii chiar , isi forjeaza corpul doar ca vara sa fie nevoiti sa mearga la lot, dinnou, in conditii patetice, neplatiti si batjocoriti, in fiecare an cu un nou antrenor si un nou staff tehnic.
    Nu zic sa nu mergi la lot, mergi daca simti ca vrei sa faci ceva pentru tara si pentru culorile alea si/sau daca vrei sa mai joci meciuri tari in timpul verii, poate joci bine si prinzi un contract mai bun la anu, dar daca vrei sa stai cu familia, sa te recuperezi dupa un sezon lung si greu sau poate din contra, vrei sa muncesti pe ceea ce simti tu ca ai nevoie (sut, forta, dribbling etc.) ar trebui sa ai tot dreptul din lume de a refuza lotul national fara nici o consecinta (inafara poate de a nu mai fi chemat in viitor).
    Eu eram foarte mic cand mai era partidul comunist la putere, insa sunt sigur ca regula asta din timpul lui Ceausescu vine.

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine:

      pai da!!!
      tocmai asta este!! Daca nu vrei, stai acasa...cu ce te deranjeaza suspendarea??Stii cati jucatori si jucatoare '97 or dat BAC-ul ,l-or luat cu note MARI (Kelemen cu peste 9,5, daca mai tin bine minte, Nicolescu cu peste 9, Iliescu la fel si altii,s-or fost si la loturi si la campionate europene si 3x3 mondiale si pregatiri cu echipele de club..samd. Deci se poate...cand vrei..Mai iei si bataie('97 s or clasat si ei pe locul 18, si apoi or castigat CE divizia B). Toate fac parte din...sport!

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      say again
      Cum adica "cu ce te deranjeaza suspendarea??". Pai te deranjeaza ca nu poti pune paine pe masa... 4 luni de suspendare inseamna ca ei pot reveni cel mai devreme in februarie, adica la inceputul top 6. Crezi ca vor fi platiti de cluburi pentru a sta pe bara, sanatosi fiind?
      Solutia in cazuri de genul asta e discutiile,intelegerea motivelor din spate si a vedea ce poti face tu ca federatie sa nu mai ai probleme de genul asta. Dar la noi exista mentalitatea asta ca rezolvi totul prin pedeapsa...
      In fine, daca vor pedeapsa, sa nu ii mai convoace la lot, e suficient, am spus asta si anul trecut cand Torok sau Moldoveanu erau jucatorii Clujului, iar Sibiul nu avea nici o treaba in ecuatia asta.

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      erata
      Nu am mai corectat si predicatul.. sunt discutiile...

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    Raspunde
  • Nustiu :

    pai nu
    Se poate, insa nu ar trebui sa fie asa, nu ar trebui sa mergi la lot doar din frica sa nu fi suspendat, cum merg multi. Nu toti sunt dispusi sa faca acest sacrificiu, si mi se pare normal.

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe andrac :

    FRB
    Existand un regulament, nu vad o problema in cazul suspendarilor. Sunt fan Pitesti iar in urma cu 4 sezoane am inceput campionatul cu -3 (!)... si asta pentru ca asa scrie in regulament (nu stiu exact ce nu a indeplinit echipa satelit). Aici vad doar cuvinte urate adresate lui Nini, nu ii iau apararea chiar daca este antrenorul de aici. El e director in Comitet si trebuie sa fie corect. Asa vad eu si sunt sigur ca multi sunt de acord cu mine (mai putin clujenii, ca acolo e Kuti, si sibienii... uitasem de craioveni). Regulamentul e regulament.

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      daca o lege e stramba
      o respectam pt ca e lege sau o discutam si combatem pana se schimba si devine dreapta, justa?

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea unguru1432 :

    deci...
    1. cei doi sunt la a doua abatere
    2. pedeapsa propusa de Nini, este minimul stipulat, adica 4 luni
    3. atunci cand lucrezi intr-o anumita institutie (in cazul de fata LNBM) e normal sa respecti regulaamentul in vigoare

    Asa ca nu il mai infierati pe Nini, pentru ca propus minimul pedepsei pentru doi recidivisti...

    PS: cui nu-i place sa activeze sub egida FRB e liber sa isi gaseasca angajement in alta parte (asta bineinteles daca sunt in stare sa o faca... :D)

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Proprietatea termenilor
      Atentie:
      1. LNBM nu este o institutie.
      2. Jucatorii nu "lucreaza" pentru LNBM, ei sunt "angajati" ai cluburilor.
      3. Nu cred ca este corect/legal ca pentru neprezentare la echipa nationala, sa fi suspendat din campionat, ca sa nu mai zic de alta competitii.
      4. Sunt multe alte dedesubturi, nu e totul alb negru. Exemplu: puteam si eu sa zic ca Nini a vrut sa se razbune pe Torok ca l-a refuzat. In plus, el e doar unealta, cel care a pornit toata chestia e Fometescu.

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • CSM CSU Oradea unguru1432:

      adevarat...
      intr-adevar, jucatorii sunt angajati ai cluburilor, care activeaza in LNBM sub patronajul FRB (care este o institutie), asa ca orice ai zice, ei trebuie sa respecte regulamentele. Daca nu vor sa o faca, sunt liberi sa activeze in alta parte, insa valoarea lor nu prea le-o permite... asta ca sa fim sinceri!
      Daca ar fi fost o razbunare, probabil ca s-ar fi propus maximul pedepsei...

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    Raspunde
  • Nosemasomenos :

    Pana una alta
    Am fi castigat turneul din Italia cu Torok, Kuti si Nini antrenor. Sa plateasca cei care ne-au sabotat sansele.

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita :

    ...
    Nini mai bine ar ține un curs, doar e boss-ul comisiei de antrenori, despre cum a reușit să piardă finala LNBF din 2013 cu CSM Târgoviște după ce la un moment dat conducea cu 18-0! Atunci o să devină credibil! Cap prea mare la un spirit mic!

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019) Raspunde
  • BC CSU Sibiu underCat :

    Exact ce am spus
    si zilele trecute. CSU(printre altele), cam e facuta din pix.
    Daca nu avem oameni care se ne protejeze de astfel de faulturi, n-avem sanse la titlu. Situatia de fata e exact ca bancul, "ba iepurasule, tu iar n-ai caciula"

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita :

    🤔
    https://kmkz.ro/de-ras/gabi-tamas-fost-convocat-la-selectionata-under-40-de-grade
    Hai să mai descrețim frunțile!

    cu 4 ani în urmă (01.08.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe ucj :

    Mesaje
    Aceste mesaje au aparut cu acordul persoanelor ? Intreb pentru un prieten de la ANSPD ...

    cu 4 ani în urmă (02.08.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Haha
      Zici tu că GDPR-ul ar trebui să ne preocupe în cazul ăsta? În plus, vezi tu ceva date cu caracter personal în mesajul de mai sus?

      cu 4 ani în urmă (02.08.2019)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    ...
    N-am sa înțeleg niciodată de ce trebuie suspendat un jucător dacă nu vine la națională. Exista undeva stipulata obligativitatea de a se prezenta dacă este convocat? Ok, în mod normal ar trebui sa fie o onoare pt jucător, dar dacă din diverse motive nu vrea, de ce să-l penalizezi? Nu-l mai convoci și gata. Apropo, o întrebare retorica, oare cum ar fi procedat cel mai mic antrenor din lume dacă Torok ar fi ales Piteștiul în aceasta vara?

    cu 4 ani în urmă (02.08.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @trancer
      Pai incerc eu sa-ti raspund,:
      Nu conteaza neaparat jucatorii in cauza, ei trebuie folositi ca exemplu pentru a descuraja alte gesturi similare (rezulta clar chestia asta din mesajul lui el nino).
      Obligativitatea de a te prezenta este prevazuta in RGOC (vezi link in articolul anterior). Ce e foarte interesant este ca nu este precizata nici o modalitate prin care sa zicem jucatorii veterani se pot retrage de la echipa nationala. Practic, cu regulamentul actual, daca esti in activitate si esti selectionat, poti fi suspendat in caz de neprezentare. Daca, sa spunem, ar vrea sa i-o traga lui Mandache, in baza acestui regulament ar putea sa o faca.
      Iar ultima intrebare, este mult prea retorica :).

      cu 4 ani în urmă (02.08.2019)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!