Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Asociația Jucătoarelor de Baschet din România: `Recomandarea transmisă de FRB este nerezonabilă`

Asociația Jucătoarelor de Baschet din România: `Recomandarea transmisă de FRB este nerezonabilă`

După ce Federația Română de Baschet a recomandat cluburilor din campionatul feminin să semneze contracte cu jucătoarele pe o perioadă de maxim trei luni de zile, subiect relatat de site-ul nostru, au apărut diverse reacții categorice ale sportivelor angrenate în Liga Națională. 

Ulterior, Asociația Jucătoarelor de Baschet din România (AJBR) a emis un comunicat prin care își arată nemulțumirea față de întreaga situație creată și prin care face apel la dialog către factorii de decizie pentru rezolvarea problemelor apărute, astfel încât baschetbalistele să nu fie nevoite să se îndrepte spre alte meserii pentru a se putea întreține.

În cele ce urmează, redăm integral comunicatul AJBR:

"Asociația Jucătoarelor de Baschet din România (AJBR) dorește să ia atitudine față de situația actuală critică din baschetul feminin românesc și să sprijine în mod public poziția exprimată de membri asociației din ultimele zile raportat la existența unor recomandările nerezonabile ce au fost lansate către cluburile de baschet feminin din România fără ca astfel de recomandări să fie discutate în prealabil cu AJBR.

De la momentul înființării și până în prezent AJBR a militat pentru consacrarea unui mediu de fair-play între toți participanții la activitatea sportivă, independent de statut, poziția sau categorie socială. De asemenea, AJBR a apelat de fiecare dată la dialog pentru a soluționa orice situație ivită într-o notă pozitivă având scopul declarat de a se implica în dezvoltarea baschetului românesc.

Chiar dacă de cele mai multe ori activitățile întreprinse de către AJBR nu au fost transpuse în mod public, de această dată suntem nevoite să luăm poziție publică față de situația critică din baschetul românesc. 

Considerăm că baschetul feminin românesc merită o mai mare atenție din partea Federației Române de Baschet, atât la nivel decizional cât și la nivel organizatoric. Dorim să subliniem rezultatele pozitive pe care naționala de seniori a României le-a înregistrat de-a lungul timpului cu participări constante la EuroBasket. Considerăm că aceste performanțe nu mai pot fi atinse fără investiții și un sprijin considerabil din partea autorităților abilitate, printre care se numără și Federația Română de Baschet. Am demonstrat că prin implicare putem reuși împreună, iar cel mai bun exemplu este calificarea echipei de baschet 3x3 a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo. 

Colaborarea dintre toții actorii participanți în acest sport trebuie dusă mai departe, iar susținerea trebuie subliniată mai ales în aceste vremuri grele generate de pandemia COVID-19.

Prin urmare considerăm că recomandarea transmisă de către Federația Română de Baschet prin președintele FRB, domnul Horia Păun, astfel cum a fost recepționată atât de președinții de cluburi cât și de către sportive, este una nerezonabilă. Menționăm faptul că jucătoarele de baschet din România au încasat ultima remunerație în luna martie, în urmă cu cinci luni, și se află la limita posibilităților financiare de a mai continua pregătirea într-un regim de performanță. În cazul în care campionatul nu va lua startul în cel mai scurt timp, multe dintre sportive vor renunța la baschet și se vor îndrepta spre un loc de muncă care le va putea permite un trai decent. Considerăm că fără o susținere în acest sens și fără o mai bună comunicare din partea instituțiilor abilitate, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Federația Română de Baschet, România va alcătui cu greu 12 sportive care să reprezinte tricolorul în competițiile Europene de anul viitor.

Raportat la aceste considerente, lansăm o invitație la dialog către structurile menționate și sperăm ca situația noastră să fie analizată individual și într-un mod profesionist de către Federația Română de Baschet. Sperăm de asemenea ca Liga Națională de Baschet Feminin să fie reluată în cel mai scurt timp, într-un format care poate asigura performanța la nivelul baschetului feminin.

În final, ne exprimăm speranța că lucrurile vor intra în normal în cel mai scurt timp posibil și că vom putea să ne bucurăm de baschet.

#NeEsteDorDeBaschet

Asociația Jucătoarelor de Baschet din România"