Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Culisele războiului rece din Banat

Adrian Cojocaru

Adrian Cojocaru
03.12.2012

Săptămâna trecută, BC Timişoara a anunţat că se desparte "pe cale amiabilă" de antrenorul Predrag Badnjarevic, tehnician care a stat pe banca echipei aproape un an şi jumătate. Decizia a venit a doua zi după eşecul din Ungaria, din grupa F a FIBA EuroChallenge, în faţa lui Kormend. În seara meciului, preşedintele clubului, Leontin de Maio a declarat la Digi24 Timişoara că principalul vinovat este antrenorul principal şi a precizat că urmează să se facă o analiză şi că dacă va fi nevoie vor fi făcute schimbări în club. De aici s-a tras concluzia rapidă că despărţirea a fost iniţiată de club.

La doar o zi după ce s-a făcut anunţul despărţirii, într-un interviu acordat în exclusivitate colegului nostru Adrian Micinic, antrenorul Predrag Badnjarevic a precizat că EL a fost cel care a cerut să încheie aventura la Timişoara, nemulţumit de modul în care a reacţionat conducerea la adresa sa. Tehnicianul sârb a făcut aşadar lumină în acest caz.

Tot colegul nostru a redactat anterior acestui interviu un articol în care se arăta surprins de decizia clubului (aşa cum reieşea la ora editării textului) de a-l îndepărta pe antrenorul care avea o serie de 5 victorii la rând în campionat, un bilanţ de 7/2 şi care era încă în obiectivele impuse de club.

Ce s-a întâmplat de fapt în culise?

Reacţia dură a lui Leontin de Maio, prima de acel gen, vine pe un fond de "război rece". Replica lui Badnjarevic, în speţă - demisia, a venit imediat şi a pus punct unei situaţii tensionate la club. 

Conform unor surse de încredere apropiate site-ului nostru, antrenorul sârb nu mai avea sprijinul jucătorilor, iar între cele două tabere exista o stare de tensiune permanentă. Baschetbaliştii erau nemulţumiţi de atitudinea tehnicianului în relaţie cu ei, de lipsa de comunicare şi de faptul că acesta îşi arăta mai mereu nemulţumirea faţă de jocul echipei, inclusiv atunci când Leii din Banat câştigau. "Era nevoie de o schimbare", a declarat şi Bogdan Popescu, într-o conferinţă premergătoare meciului de la Craiova şi după plecarea lui Badnjarevic.

Problemele au început însă din sezonul trecut. Un episod care a trecut prea puţin investigat a fost cel al disputei dintre Predrag Badnjarevic şi Dominique Archie, la un meci al Timişoarei cu Energia Rovinari. Antrenorul a fost nemulţumit de modul în care se apăra americanul şi a avut un conflict verbal cu acesta. Asta se ştie. Ce nu se ştie e faptul că de atunci Archie a devenit indezirabil. Drept urmare, în vara acestui an, antrenorul nu l-a mai vrut pe american în lot!

Mai mult, aceleaşi surse spun că Badnjarevic a cerut şi încetarea colaborării cu Zlatko Jovanovic! Doi dintre cei mai buni jucători ai echipei şi ai campionatului trecut nu mai erau doriţi de antrenor. Conducerea clubului a refuzat şi a cerut păstrarea nucleului de bază al echipei, iar acum putem face legătura cu declaraţia lui Predrag Badnjarevic dată colegului meu. Antrenorul sârb spunea că nu e mulţumit în totalitate de lotul pe care îl are la dispoziţie şi că unii dintre jucători nu au fost alegerea sa. Din păcate, nu a dat însă şi nume! E adevărat în ceea ce îl priveşte pe Bogdan Popescu, jucător sosit pe Bega înaintea lui Badnjarevic. Despre restul nu a detaliat. Vestiarul a reacţionat însă la decizia antrenorului, iar relaţiile dintre cele două părţi s-au răcit şi mai mult. 

Lot întărit, rezultate mai slabe

Toamna aceasta, odată cu primele rezultate slabe, nemulţumirile au cântărit şi mai mult, de ambele părţi. Sportiv vorbind, cu nucleul de bază şi cu întăriri, echipa e sub forma şi jocul de anul trecut. Şi nu mă refer la bilanţul de victorii/înfrângeri, ci la modul în care se exprimă pe teren. Iar aici explicaţiile ar trebui să vină de la Predrag Badnjarevic. În ceea ce priveşte obiectivele, Timişoara e în cărţi pentru ambele. În campionat va prinde cu siguranţă un loc de play-off, rămânând de văzut care(!), iar în Cupa României e în sferturile de finală, acolo unde va da piept cu Sibiul. Aici, conducerea îşi asumă un risc mare în condiţiile în care Srdjan Jovanovic nu are experienţă de antrenor principal, iar clubul i-a acordat credit până la finalul anului.

Badnjarevic, 59% victorii şi două finale pierdute

Experienţa lui Predrag Badnjarevic la Timişoara a consemnat 70 de jocuri oficiale, din care tehnicianul a câştigat 44 şi a pierdut 26. Un bilanţ pozitiv, cu un procent al victoriilor de 59%. Includem aici un raport de 5/5 în Liga Balcanică şi 1/3 în EuroChallenge. În plus, două finale jucate, cea de Cupă cu Piteştiul şi cea de campionat cu Asesoft.

Tot în palmaresul tehnicianului sârb intră şi crearea unui joc frumos şi atractiv al echipei, câteva rezultate foarte bune pe plan intern în duelurile cu forţele campionatului, prima victorie a unei echipe româneşti pe terenul unei formaţii din Serbia şi accederea în grupele FIBA EuroChallenge (ca urmarea a clasării în campionat).

Rămâne însă cu două finale pierdute şi cu câteva carenţe. Nu de puţine ori s-a întâmplat să nu găsească soluţii pentru a opri oamenii cheie ai adversarilor. S-a întâmplat în finala cu Piteştiul, la Rovinari cu Darby jr, acasă cu U Cluj cu Nikolov, cu veteranul Bader (Szolnok) sau cu Shaw şi Buljan (Kormend). Nu a putut remedia fluctuaţiile echipei şi a pierdut câteva meciuri importante deşi formaţia sa a avut mai multe de 10 puncte avans pe tabelă. De asemenea, e ciudată alegerea sa de a renunţa în vară la doi dintre cei mai buni oameni ai echipei şi ai campionatului, Archie şi Jovanovic.

Implozie!

În toată situaţia creată la club există o graniţă fină între comunicarea către public a adevăratei stări de spirit şi păstrarea aparenţelor. E clar că a existat o ruptură între grupul de jucători şi antrenor. E evident că în această toamnă conducerea s-a săturat de inconstanţa echipei şi i-a arătat "pisica" antrenorului. Şi de aceea Badnjarevic a parat şi, nemulţumit de critici, a decis să plece.

Un lucru e cert. Meciul de la Kormend nu e "singurul" vinovat. Despărţirea dintre cele două tabere nu este rezultatul unei lupte duse târziu în noapte, în vestul extrem al Ungariei, ci a unui război rece pornit undeva în vară cu câteva nemulţumiri reciproce păstrate spre a fi detonate la vremuri grele.

sursa foto: fortaviola.ro

2 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe avoinescu :

    Timisoara
    Dincolo de tot acest articol si speculatii pe surse demne de incredere ( nu pun ghilimele), ramane declaratia foarte oficiala data de Leo Dimaio pt TVR 1 ( fireste, imi apar postul, dar era foarte in exclusivitate), in care conducatorul clubului banatean specifica EXACT faptul ca Badnjarevic a decis sa-si dea demisia. Si citez " Nu datorita rezultatlor sportive, unde ne aflam in grafic, mai putin ultimul sfert cu Kormend, cat in special datorita atmosferei incarcate de la echipa, antrenorul a fost cel cu initiativa de a demisiona" . Iar, o parere personala, fara a fi un specialist in baschet, Leo Dimaio ramane una dintre putinii oameni din baschetul intern cu mult echilibru si bun simt.

    cu 11 ani în urmă (03.12.2012) Raspunde
  • dana_qwert :

    ciudat
    Consider totusi ca Domnul De Maio ar fi trebuit sa dea o declaratie de presa in care sa spuna exact ce s-a intamplat (asa cum s-a intamplat in acest caz oricine poate spune orice si nu vreau sa iau apararea niciunei parti fiindca sincer nu stiu ce s-a intamplat). Nu neaparat sa "spele rufele in public", dar macar sa spuna adevaratul motiv, sau cel putin asa mi se pare ca ar trebui sa trateze aceasta problema un club. Din punctul meu de vedere transparenta e cea mai importanta.

    cu 11 ani în urmă (04.12.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!