Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Cupa României: Avancronica grupei A (Oradea, Pitești, Ploiești)

Cupa României: Avancronica grupei A (Oradea, Pitești, Ploiești)

La mijlocul acestei săptămâni au avut loc șapte partide din prima etapă a Ligii Naționale de Baschet Masculin. Campionatul național ia acum o scurtă pauză, iar în weekend-ul prelungit se joacă 15 meciuri din Cupa României, la capătul cărora vom afla 6 participante la Final 8.

În această vară, Federația Română de Baschet, odată cu promovarea a două grupări în Liga Națională, a decis schimbarea formatului Cupei României. Așadar cele 18 trupe au fost împărțite în șase turnee a câte trei echipe, urmând ca fiecare să joace cu fiecare câte un singur meci. Câștigătoarele grupelor, alături de cele mai bune două locuri doi, se califică la Final 8-ul Cupei României.

Grupa A este alcătuită din CSM CSU Oradea, FC Argeș Basketball și CSM Petrolul Ploiești, formație ce va și găzdui turneul din 1-3 octombrie. Cele trei adversare vor lupta după următorul program:

  • CSM Ploiești vs. CSM Oradea (Sâmbătă, 1 octombrie, ora 18:00, FRB TV)
  • CSM Oradea vs. FC Argeș Basketball (Duminică, 2 octombrie, ora 17:00, Digisport 2, Prima Sport 4, FRB TV)
  • FC Argeș Basketball vs. CSM Ploiești (Luni, 3 octombrie, ora 19:00, FRB TV)

În cele ce urmează, vom prezenta pe scurt fiecare echipă, axându-ne pe Regulamentul Specific care va fi aplicat în Cupa României. Din acest sezon, grupările sunt obligate să joace în permanență cu doi români pe teren, dintre care unul trebuie să fie U23.

CSM CSU Oradea

Străini: Stephen Holt, Mark Ogden Jr., Nikola Markovic, Donatas Tarolis, Justin Carter, Erick Neal

Români (peste 23 de ani): Kris Richard, Bobe Nicolescu, Cătălin Baciu, Tudor Gheorghe

Români U23: Enzo Vescan, Luca Năstruț, Raul Igna, Raul Mureșan, Marian Schmidt

Așa cum ne-a obișnuit, CSM Oradea a mizat și în acest sezon pe continuitate și are în lot doar cinci jucători noi: Tarolis, Carter, Neal, Gheorghe și Năstruț. Ținând cont că ultimul a evoluat în trecut la grupele de juniori ale formației bihorene, putem să afirmăm că trupa lui Cristian Achim stă bine la capitolul omogenității. CSM Oradea nu a jucat în prima etapă a Ligii Naționale însă, până în acest punct, a avut parte de o serie de amicale intense, unele dintre ele decise pe final, astfel că Leii Roșii au putut să simtă tensiunea specifică unui meci cu miză.

Medaliata cu bronz în stagiunea 2021-2022 nu stă foarte bine la capitolul U23, având jucători care nu au apucat să acumuleze prea multă experiență la nivel de seniori, dar are baschetbaliști capabili să compenseze aceste lipsuri. Plus că CSM Oradea cu siguranță nu își dorește să rateze turneul final al Cupei României pentru al doilea an consecutiv.

FC Argeș Basketball

Străini: Nikola Jevtovic, Josh Cunningham, Andreja Milutinovic, Dragan Zekovic, Trey Freeman

Români (peste 23 de ani): Lucian Chirof, Mihai Gavrilă, Tudor Fometescu, Alin Andrieș

Români U23: Mihai Măciucă, Radu Voinescu, Valentin Dănescu, Flavius Ioniță

FC Argeș Basketball stă mai bine la capitolul U23, având în Măciucă și Voinescu doi jucători care au prins multe minute în sezoanele precedente, însă cei doi, alături de Jevtovic, sunt singurii piteșteni rămași la echipă din nucleul de anul trecut. Cu Milan Mitrovic, fostul secund al lui Cristian Achim, pe banca tehnică, Vulturii încearcă să depășească așteptările și să repete performanța din ediția 2021-2022, când au pierdut finala mică chiar împotriva lui CSM Oradea.

FC Argeș Basketball nu a început cu dreptul noua stagiune, fiind învinsă în Sala Transilvania de BC CSU Sibiu. E drept că elevii lui Miguel Angel Hoyo au avut o zi excelentă din afara semicercului, dar alb-violeții au părut adesea fără soluție în ofensivă. Rămâne de văzut cum se vor descurca în contextul Regulamentului Specific al Cupei României.

CSM Petrolul Ploiești

Străini: Matija Milin, Mihajlo Sekulovic, Kenney Funderburk Jr., Kwamain Mitchell, Andris Misters, Veljko Brkic

Români (peste 23 de ani): Bogdan Popa, Octavian Popa Calotă

Români U23: Christian Chițu, Codruț Dinu, George Angelian, Robert Pătraru, Odysseas Iancu, Mihai Comănescu

Gazda grupei A și-a arătat potențialul în primul sfert al confruntării cu U-BT Cluj-Napoca, atunci când Brkic și Popa au câștigat lupta cu Stipanovic și Roschnafsky. Elevii lui Mihai Popa au practicat un joc rapid, cu multe pase decisive, iar Mitchell a dovedit că este un jucător experimentat.

La capitolul U23, chiar dacă galben-albaștrii au o mulțime de opțiuni, majoritatea baschetbaliștilor sunt foarte tineri, Chițu fiind singurul cu experiență. Totuși Dinu a evoluat curajos în fața trupei lui Mihai Silvășan.

Așadar se anunță trei partide extrem de spectaculoase în Sala Olimpia din Ploiești. CSM Oradea este favorită la obținerea primului loc, însă, având publicul de partea ei, CSM Ploiești poate să producă surpriza.

*foto: csmploiesti.ro, Facebook – CSM Oradea, FC Argeș Basketball

3 comentarii la aceasta stire:
  • armaziu_radu@yahoo.com :

    CSM Oradea
    Cu tot respectul, jucătorii menționați în articolul dumneavoastră, respectiv Luca Năstruț și Raul Mureșan nu sunt formați la academia de baschet a CSM Oradea! Ei au fost descoperiți și formați la Satu Mare și erau deja componenți ai loturilor naționale de juniori ai României! Totodată și Rareș Ardelean( CSM Galați, CSU Sibiu, CSM Focșani)

    cu 1 an în urmă (03.10.2022) Raspunde
  • armaziu_radu@yahoo.com :

    CSM Oradea
    Cu tot respectul, jucătorii menționați în articolul dumneavoastră, respectiv Luca Năstruț și Raul Mureșan nu sunt formați la academia de baschet a CSM Oradea! Ei au fost descoperiți și formați la Satu Mare și erau deja componenți ai loturilor naționale de juniori ai României! Totodată și Rareș Ardelean( CSM Galați, CSU Sibiu, CSM Focșani), David Vida (U Mobitelco Cj, CSO Voluntari), tot a Satu Mare au fost descoperiți și formați de același profesor, antrenor.

    cu 1 an în urmă (03.10.2022)
    • Istrate David:

      Satu Mare
      Mulțumim frumos pentru informații!

      cu 1 an în urmă (04.10.2022)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!