Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Dan Moraru: „N-a mai fost așa ceva în cei 70 de ani de ediții ale campionatului”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
23.11.2018

Liga Națională de Baschet Feminin a suferit modificări importante în acest sezon, după unirea primelor două eșaloane și trecerea la grupe valorice. Două echipe din a doua grupă valorică vor urca, una după prima fază a sezonului și una pentru play-off. Am vorbit despre acest sistem cu profesorul Dan Moraru, care are peste 50 de ani în primul eșalon ca jucător, antrenor sau conducător.

„N-a mai fost așa ceva în cei 70 de ani de ediții ale campionatului sau ale Ligii Naționale. Ce mă surprinde este că după tur-retur din prima fază, la partea a doua a campionatului se mai adaugă o echipă care vine din grupa a doua valorică și vine cu un punctaj destul de curios, în sensul că se înmulțește cu un procent de 0,5. Dacă tot se joacă în prima parte 6 și în a doua 7 echipe, normal era ca toate să plece de la 0 și pe urmă să facă clasamentul și să se treacă la sistemul play-off. Într-adevăr se pare că cele 6 echipe din prima grupă sunt cele 6 echipe mai valoroase. Nivelul acesta de primele 6 e destul de bun, comparativ cu grupa cealaltă”, ne-a declarat Dan Moraru care și în acest sezon face parte din staff-ul celor de la FCC ICIM Arad. Acesta a fost antrenorul care a condus echipa spre ultimul titlu câștigat, în 2013.

După faza a doua a grupelor, liderul din grupa galbenă (a doua valorică) va intra în play-off, unde va întâlni ocupanta primului loc în grupa roșie. Nu trebuie uitat că formațiile care joacă în a doua grupă valorică (B și galbenă) au dreptul să treacă pe foaia de joc cel mult 3 jucătoare străine, în timp ce echipele din prima grupă valorică (A și roșie) au voie 5. În regulament sunt prevăzute perioade speciale de transfer pentru echipele care urcă în grupa valorică superioară, în care pot să își completeze numărul maxim de straniere.

În prima fază a campionatului, în grupă valorică A sunt 6 echipe. În a doua grupă, în care lucrurile nu sunt foarte diferite față de Liga 1 de anul trecut, sunt 7 echipe. În stagiunea precedentă au fost 10 formații la startul Ligii Naționale, dintre care au terminat 9. Dintre aceastea în vară s-au desființat trei echipe, doar la Alexandria înființându-se alta în loc.

„N-au fost niciodată (n.r. așa puține echipe ca în prima grupă valorică), de cele mai multe ori au fost 12, de când s-a înființat Divizia A. După aceea, din 2012, când s-a trecut la denumirea de Liga Națională, au fost mai multe de 12. Au fost la un moment dat și 14. S-a jucat în două grupe geografice. Asta demonstrează că practic nu regula obligatoriu 2 românce în teren din care una să fie sub 23 de ani, ducem mare lipsă de număr de jucătoare care să practice jocul de baschet și mă refer la grupele de 12, 13, 14 ani. Aici sunt de 10 ori mai puține ca pe vremurile trecute.

Se poate face ca banii pe care federația îi strânge prin diferite feluri, donații, sponsorizări sau repartiția de la Ministerul Sportului, să plătească 3, 4 centre în care să selecționeze cât mai mulți juniori și care să practice jocul ăsta. Trebuie înmulțit numărul de jucători și la băieți și la fete, pentru că baza piramidei e prea mică”, a adăugat cel care a fost coșgheter al României în trei rânduri, în anii '70-'80. În trecut au fost și campionate de junioare cu peste 40 de echipe la start, iar în acest moment în CN U13 sunt cele mai multe echipe, 24.

Dan Moraru a vorbit și despre regulile privind jucătoarele autohtone în această ediție de campionat. Echipele trebuie să aibă în permanență 2 românce în teren, iar în primele două sferturi una dintre acestea trebuie să aibă sub 23 de ani.

„Fiind mai vechi și mai conservator, mi se pare că este un pic cam exagerată pentru că se aplică această regulă a jucătorului român în teren obligatoriu de 7, 8 ani de zile și, după cum ați văzut, la echipa națională nu prea se întrezăresc jucătoare care într-adevăr să fie jucătoare care să aducă România să se califice iarăși la turneul final al europenelor.

Într-adevăr, sunt câteva jucătoare mai valoroase dar care, după părerea mea, rămân la nivelul pe care îl au acuma. Vorbesc de jucătoarele de 19, 20, 21 de ani. Dacă până la 19, 20 de ani sau chiar la 21 nu ai demonstrat că poți să fii în fruntea valorilor echipei naționale la 21 de ani... pot să dau exemple din trecut, când toate echipele erau numai din românce, dar era o pleiadă de jucătoare care terminau junioratul, mult mai mare ca număr și valoroase, care să aibă pretenții să joace în Divizia A cu șanse mari ca și timp de joc”, a mai spus Dan Moraru, care a fost selecționer în mai multe rânduri.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!