Minute | 34:55 |
Puncte | 27 |
Pase decisive | 0 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 33 |
Foto: Liviu Urechescu
Am aşteptat cu mare interes sezonul actual al Diviziei A feminine de baschet, unul care se prefaţa ca fiind extrem de echilibrat, probabil cel mai disputat din ultimul deceniu. Într-adevăr, comparabil cu sezoanele din ultimii ani, banii investiţi în sportivele străine sunt mult mai mulţi, ceea ce a facilitat creşterea nivelului meciurilor respectiv numărul de echipe care se luptă pentru o medalie la finalul sezonului. Astfel lupta pentru podium rămâne deschisă.
După aproape trei pătrimi scurse din sezonul regulat se cunoaşte, în proporţie de 80%, componenţa playoff-ului, iar şansele de o surpriză sunt doar teoretice. Vă întrebaţi de ce nu şi practice ? E simplu: deoarece unele echipe îşi doresc să fie cele mai bune în lupta pentru play-out decât cele mai slabe în playoff. Cu alte cuvinte, decât codaş la oraş, mai bine fruntaş în sat.
În prezent sunt aproximativ şase echipe care se luptă pentru podium (Târgovişte, Alba Iulia, Arad, Alexandria, Târgu Mureş şi Satu Mare) şi alte două care speră la un loc între poziţiile 5-8 (Timişoara şi Craiova). Partea de jos a clasamentului este formată din majoritatea echipelor care au început sezonul fără un obiectiv concret, formaţii care nu au nicio şansă împotriva celor şase grupări care aspiră la podium.
Ceea ce mi se pare extrem de greşit, şi practic ceea ce m-a determinat să scriu acest editorial, este modul în care unele echipe abordează această competiţie. Săptămâna trecută de exemplu, Politehnica Naţional Iaşi a părăsit regiunea Moldova pentru o expediţie în sudul României. Fetele antrenate de către Radu Boişteanu au făcut un prim popas la Bucureşti, pe 22 februarie, pentru a întâlni Olimpia Bucureşti. O zi mai târziu ieşencele au disputat confruntarea din Bănie, pentru ca pe 25 februarie să se deplaseze din nou la Bucureşti, pentru jocul cu Rapid Bucureşti. Practic trei meciuri în patru zile, iar rezultatul a fost pe măsură: înfrângeri în actul decisiv datorită băncii scurte şi a oboselii acumulate.
Un alt exemplu elocvent este BC Sepsi Sfântu Gheorghe. Echipa care a reînvinat ca şi pasărea Phoenix, datorită intervenţiei preşeintelui FRB, s-a trezit că are de disputat aproximativ 10 restanţe, însă fără a mai avea jucătoare în componenţă. Aşa cum era de aşteptat, s-a acceptat o situaţie de compromis. S-au adus fete de la clubul de juniori care evoluază, pe lângă Divizia A, la categoriile U16, U18 şi Divizia B. Gruparea din judeţul Covasna a pornit şi ea într-o expediţie de-a lungul ţării cu opriri la Cluj, Arad şi Timişoara, respectiv două meciuri acasă împotriva echipelor CSM Sportul Bucureşti şi Nova Vita Târgu Mureş. Rezultatul a fost unul pe măsură: înfrângeri între 33 şi 84 de puncte diferenţă, respectiv o umilinţă pe teren propriu, 11-95 cu Nova Vita Târgu Mureş. Dacă aţi fi fost tatăl tinerelor junioare şi aţi fi asistat la respectiva partidă, văzând diferenţa de fizic, talie şi valoare între cele două echipe, v-aţi mai fi lăsat fetiţa să participe la meciurile din Divizia A ?
Nu pot să nu menţionez acele meciuri extrem de dezechilibrate, care au fost reprogramate şi despre care nu ştie nimeni că se dispută decât antrenorii şi jucătoarele celor două formaţii, respectiv arbitrii delegaţi să oficieze partida. Acele meciuri pe care le observi că se dispută doar dacă eşti atent şi verifici zilnic live-ul play by play al FRB.
Înţeleg că nu sunt bani, că nu toate echipele dispun de aceleaşi fonduri, că se încearcă din răsputeri să se menţină echipa în prima ligă pentru că este foarte uşor să dezfiinţezi un club şi foarte greu să îl reînfiinţezi, însă nu pot să înţeleg pentru ce folos. Pentru ce folos te înscri într-o competiţie dacă ştii că nu poţi emite pretenţii din niciun punct de vedere ? Un posibil răspuns ar fi "pentru ca să ne creştem tinerele jucătoare". Păi cum poţi să îţi creşti tinerele jucătoare dacă joci meciuri "la grămadă" fără să ai timpul necesar de a le pregăti, fără să ai timpul necesar pentru a te odihni după precedenta partidă ?
Nu ar fi mai bine să avem o ligă de 10 echipe care să îşi permită să respecte un program iniţial stabilit respectiv o Divizie B unde să evolueze doar sportive autohtone şi unde să se construiască viitorul baschetului feminin românesc ?
Cine sunt adversarele echipelor românești în cupele europene la baschet fem...
Cine sunt adversarele echipelor românești în cupele europene la baschet fem...
6 comentarii la aceasta stire:
bravo Sabin
cu 13 ani în urmă (01.03.2012) RaspundeFoarte bun articolul Sabin. Ai punctat foarte bine, dar cel mai ok a fost finalul..."ca sa ne crestem tinerele jucatoare"...pai a creste un junior un jucator tanar NU inseamna a juca zi de zi. Trebuie respectat un anumit program, asa cum ai si subliniat. Bag de seama ca divizia A feminina este bataia de joc a FRB-ului, ceea ce ar fi trebuit sa fie cel mai interesant campionat din ultimii 17-18 ani a devenit incet dar sigur...cel mai mare balci al ultimilor ani. Nu ma refer aici la tensiunile dintre anumite echipe, astea sunt normale intr-un campionat echilibrat, ma refer la aceasta programare la gramada impusa de FRB. Ideea cu divizie de 10 echipe si o divizie secunda de 10-12 este foarte buna. Tin minte ca si eu doream la un moment dat ( sau spuneam ) ca ar fi o idee foarte buna. Dar in fine...sportul in Romania nu mai este privit de mult ca sport de performanta, ci ca unul de masa, unul in care maine-poimaine ne vom trezii ca echipele vor putea legitima pentru un meci si pe leica Floarea de la coltul blocului. Lipsa unor centre de pregatire, a unor centre de juniori la fiecare club de prima liga ( si nu asa...pe foaie ) dar si alte lipsuri la fel de importante isi spun cuvantul. Pe surt DEZINTERES, BATAIE DE JOC...in primul rand fata de echipele alea care se bat la titlu, apoi pentru acesti putini oameni, acest mic grup de iubitori ai baschetului.
bravo
cu 13 ani în urmă (01.03.2012) RaspundePerfect de acord. O prima liga de 10 echipe ar creste spectaculozitatea campionatului iar o liga a doua cu 10-12 echipe in care sa joace doar jucatoare romance ar ajuta la cresterea valorica a acestora.. Campionatul feminin in forma actuala e o bataie de joc..
dezinteres
cu 13 ani în urmă (01.03.2012) RaspundeCu actuala conducere al federatziei nu mai vad un viitor foarte stralucit al campionatului feminin. Dezinteresul total fatza de aceasta competitzie, jocurile de culise prea vizibile dirijate (sau lasate) de catre federatize vor duce la faptul, ca din ce in ce mai putzini vor investi in baschetul feminin din Romania. Vedem situatzia din Sf. Gheorghe. Veres Attila – intr-una din interviurile date pentru Sabin - a subliniat foarte bine: in spatele jocului a fost un joc politic inainte de alegeri. Asa va fi si in continuare, ca sunt doar 2-3 echipe private, celelalte sunt finantzate din fonduri publice. Nu potzi pana la nesfarsit sa scotzi bani din bugetul local sau judetzean, ca sa investesti pentru ceva, ce nu iti aduce ceva bani. Iar investitori nu o sa vina, fiindca nu au interesul de a face publicitate doar pentru cateva persoane. Fara acesti bani ajungi, unde a ajuns si Sepsi, si potzi sa arunci la gunoi tot palmaresul. Iar Tocala ce zice in asemenea situatzi? "Baschetul feminin in toata lumea nu este sportul cu o pondere foarte mare, ne fiind atat de spectaculos, nici televiziunile nu au rating, de aceea nu se transmit meciuri din Div. A feminin". Daca un presedinte de federatzie gandeste asa, si da din maina, atunci la ce sa te asteptzi? Cat despre centrele de junioare, eu asa stiu, ca fiecare echipa divizionara are legaturi cu cate un club, unde se cresc tinere sperantze. Insa e clar, fetele astea dupa terminarea liceului isi aleg alta meserie. Au sanse minime sa ajunga la o echipa divizionara, iar in lipsa unui campionat de Div. B, se lasa de baschet. Se poate discuta foarte mult pe marginea acestui subiect, dar Sabin is King Dragon ati punctat foarte bine. Sa speram la mai bine, insa noi, suporteri si iubitori amatori ai acestui sport putem face prea putzin, sa se schimbe ceva in bine, atat, cat spectatori sunt datzi afara din sala de catre arbitrii FIBA, daca cumva protesteaza deciziile aberante.
Poza
cu 13 ani în urmă (01.03.2012) RaspundePoza asta e PERFECTA! Descrie absolut perfect totul! Priviti interesul de pe fatza jucatoarelor, priviti energia "debordanta" a antrenoarei, priviti-o pe romanca... asa stinghera intre straine. Iar mesajul de pe afis rezuma totul! Baschetul feminin a ajuns o mare gluma! Din pacate...
fratejder
cu 13 ani în urmă (01.03.2012) Raspundebuna si ideea asta cu jucatoare romance in divizia B. Oricum de la echipe precum Olimpia, Iasi, Cluj, etc numai de la asta te poti astepta. Rar vezi vreo jucatoare straina pe la echipele astea, numai junioare. Dar eu as propune altceva...fiecare echipa sa treaca pe foaie doar 3-4 jucatoare peste o anumita varsta. Daca tot se vrea o pepiniera, o divizie care sa ofere cluburilor mai mari ( pentru ca termenul de club mare NU exista in baschetul romanesc, la niciun nivel ), atunci sa fie pepiniera.
Acum ceva timp si eu spuneam ca ar fi foarte benefica alcatuirea unei divizii secunde...echipe precum Targoviste, Arad nu ar mai castiga cu...132-22!!! niciun meci.
de acord
cu 13 ani în urmă (01.03.2012) RaspundeNormal, Divizia B doa cu jucatoare autohtone, cu un anumit numar de jucatoare de la echipe de junioare din localitate. Cat mai multe echipe, in asa fel, incat sa se poata face mai multe serii, asa costurile pot fi minimalizate. Insa pt. o Divizie A atragatoare este nevoie de o medietizare mai buna, mult mai buna, si nu doar in presa locala. Insa din moment ce Tocala nu are interes, da din cot. Oare cat va tzine echipa din Tg. Mures. O echipa privata de pe podium in Div. A, intr-o polivalenta mare, joaca in fatza a 100 de spectatori (max.).
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!