Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

EDITORIAL. După trei luni am înţeles semnificaţia declaraţiei preşedintelui FRB

Adrian Micinic, Foto: adevărul.ro

Adrian Micinic, Foto: adevărul.ro
18.05.2011

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, a avut astăzi (miercuri, 18.05) o intervenţie specială pentru cititorii TotalBaschet, prin care a făcut precizări cu privire la posibilitatea participării echipei ICIM Arad în următoarea ediţie a Euroligii feminine. Pe marginea declaraţiilor doamnei Tocală se impune să aduc câteva lămuriri.

Şefa baschetului românesc a declarat că România are posibilitatea de a înscrie o echipă în Euroliga feminină - ediţia 2011/12. Acea echipă este, după cum aflat, nu oricare ci ICIM Arad. De asemenea, ea a precizat că acest loc este garantat de câştigarea Ligii Europei Centrale la baschet feminin de către ICIM Arad. De fapt, ea a subliniat că nu câştigarea Diviziei A a contat ci triumful în competiţia regională, care a aliniat la start echipe din cinci ţări europene, a asigurat Aradului şansa de a juca alături de grupări legendare ale baschetului precum Spartak Moscova Vidnoje, Bourges Basket ori Ros Casares Valencia.

Reamintesc cititorilor că Tocală a declarat imediat după finala respectivei competiţii regionale (nicidecum continentale!) că ICIM Arad ar putea evolua în ediţia următoare a Euroligii feminine. Prin acea afirmaţie preşedintele FR Baschet a reuşit să-şi atragă un nou val de antipatie, în special din partea fanilor echipelor rivale Aradului în lupta pentru titlu în anul 2011. Nu stăm să evaluăm valoarea ori nivelul echipelor în Liga Europei Centrale, întrucât ştim foare bine că formaţiile campioane ale Cehiei, Slovaciei şi Ungariei participă în Euroliga feminină, nu într-o competiţie regională.

Ar fi interesant să aflăm de ce doamna Tocală a aşteptat atâtea luni (turneul final al CEWL a avut loc în luna februarie iar acum ne aflăm în mai) pentru a ne oferi aceste lămuriri.

Totuşi, important de precizat este faptul că în Euroliga feminină campioana României nu are dreptul de a juca automat. Acesta le revine însă campioanelor (şi nu doar lor) din ţări unde baschetul este profesionist şi tratat ca atare de toată lumea (finanţatori, antrenori, jucătoare, oficiali, mass-media, public). Evident România şi baschetul din această ţară nu se încadrează în această categorie.

Tocală a continuat printr-o comparaţie cu situaţia echipei masculine CSU Asesoft Ploieşti, care ar fi participat în Cupa ULEB (actuala EuroCup) în urma câştigării EuroChallenge. Doamna preşedinte a uitat că între câştigarea celei de-a 4-a competiţii continentale în baschetul masculin de club, în sezonul competiţional 2004/05 şi invitaţia de participare (onorată atunci) în Cupa ULEB, în sezonul 2007/08, a fost o distanţă de două sezoane. Ori niciodată în baschetul european nu s-au acordat invitaţii de participare într-o competiţie mai valoroasă după un triumf realizat cu doi ani în urmă. Şi pentru ca toată lumea să fie lămurită pe marginea acestui subiect voi reaminti faptul că CSU Asesoft Ploieşti a fost invitată în Cupa ULEB pentru că Estudiantes Madrid a renunţat să participe în cupele europene în sezonul 2007/08 din cauza unor probleme de natură financiară. De asemenea, campioana României a fost invitată atunci, în ceasul al 12-lea, pentru că în Cupa ULEB formatul competiţiei suferise o schimbare majoră, numărul participantelor fiind suplimentat de la 24, în stagiunea 2006/07, la 54 în ediţia 2007/08. Competiţiile gestionate de ULEB sunt destinate echipelor de club care provin din competiţii naţionale care au statut profesionist. În România nu poate fi vorba de aşa ceva, atât timp cât grosul bugetului majorităţii echipelor este asigurat din banii publici alocaţi de autorităţile locale.

Aceste precizări sigur nu vor schimba nimic din situaţia actuală a baschetului românesc, dar sunt utile pentru a ne reaminti anumite chestiuni existente în baschetul românesc de care nimeni direct implicat nu pare să-şi amintească.

2 comentarii la aceasta stire:
  • suporteru lu peste :

    bun
    Util articol. Cred ca daca ar fi vorba de trecut la o liga profesionista (la masculin) doar Asesoft si Gaz Metan au resursele financiare necesare, independente de autoritatile locale. Gresesc (chiar si in cazul celor 2)? Zic liga profesionista, pentru ca presupune garantii financiare, iar aceasta liga profesionista este singura cale de deschidere spre baschetul european.

    cu 12 ani în urmă (19.05.2011) Raspunde
  • pesekattila :

    tocanitza
    domnisoara tocanitza se face din nou de ras. vine cu niste (cica) explicatizi care mai degraba te pune de ganduri: oare de ce e nevoie de explicatzi. Uite, ca se adevereste, ca icimul a fost (si poate mai este) printzesa federatziei. era sa dea pe dos toate planurile tocaniztei satu mare. dar domnisoara asta a intervenit la timp, si si-a batut joc de satu mare. nu contest valoare UNOR JUCATOARE de la arad. Insa nu a fost diferetza chiar atat de mare, incat sa castige icimul acest campionat. fara tonanitza si suburban campionatl ar fi terbuit sa se decida in meciul decisiv, cel de la satu mare. oare chiar asta e valoarea baschetului din romania, sa avem un presedinte de federatie incompetent?

    cu 12 ani în urmă (20.05.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!