Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

F4. Aspecte tactice despre cele două semifinale

totalbaschet.ro (Sfântu Gheorghe)

totalbaschet.ro (Sfântu Gheorghe)
14.03.2015

Vineri, 13 februarie, a debutat Final Four-ul Cupei României la baschet feminin. Pentru prima oară în scurta sa istorie, clubul din judeţul Covasna este gazda evenimentului, iar spre deosebire de "blestemul" din baschetul masculin, cu siguranţă ACS Sepsi SIC nu va încheia competiţia pe poziţa a 4-a. Suporterii ce au luat cu asalt Sala Kati Szabo au avut parte de două meciuri extrem de atractive, în urma cărora favoritele CSU Alba Iulia şi ACS Sepsi SIC au avut câştig de cauză.

CSU Alba Iulia vs. BCT Alexandria 73-69

Gruparea antrenată de Miroslav Popov a fost considerată cea mai norocoasă formaţie de la tragerea la sorţi, dintre cele care se luptă pentru titlu, asta deoarece a întâlnit outsider-ul din judeţul Teleorman. Cu toate acestea, fetele pregătite de Mădălin Piperea au oferit o replică pe măsură, puţin lipsindu-le să producă surpriza competiţiei. 

Trebuie să consemnăm banca foarte lungă de care beneficiează tehnicianul sârb, zece jucătoare. Nicio altă formaţie din LNBF nu beneficiează de o astfel de bancă. Totuşi, vineri seară Popov a dat senzaţia că nu a găsit formula corectă pentru a contracara jocul adversarului. A schimbat mereu, de cele mai multe ori efectuând duble schimbari şi nu doar pentru a compensa regula jucătorului român pe parchet. În cele din urmă au intrat pe parchet doar opt sportive din rotaţia de zece. De partea cealaltă Mădălin Piperea a folosit tot opt jucătoare, cu minute cuprinse între 8 şi 37. 

În ceea ce priveşte jocul în sine, a fost presărat cu multe greşeli, de ambele părţi. Cu alte cuvinte a fost un baschet nu foarte plăcut ochiului. Miteva a dominat cele două panouri, dovadă fiind 20 de recuperări, dintre care 13 ofensive, în faţa unor adversari de talie precum Larisa Toma, Jessica Kuster sau Elisabeth Pavel, însă a suferit la capitolul puncte marcate din cauza faptului că sportivele americane nu-i puneau în evidenţă calităţile. Neavând mingi, nu a putut să puncteze, terminând meciul cu 4 puncte şi procentaj de 100%.

Jocul a intrat într-o notă normală la începutul sfertului patru, CSU ajungând la un avantaj de 13 puncte. A urmat un parţial de 7-0 alimentat de aruncările de la mare distanţă a lui Webb, iar Alba a început să tremure. Popov a trimis-o în teren pe Wumi care mai apoi a obţinut o extrem de importantă recuperare ofensivă pentru ca mai apoi să fie faultată pe aruncare. Dând dovadă de consecvenţă, CST a revenit din nou pe tabelă, beneficiind de posesie la scorul de 69-71. Arnold s-a grăbit pe un coast-to-coast, iar jocul s-a încheiat în acel moment.

Per total CSU Alba Iulia a arătat un joc lent, monoton, fără a-şi pune în evidenţă adevărata valoare. CST şi-a depăşit statutul de outsider, puţin mai lipsindu-le să ajungă în finala competiţiei. Pentru formaţia din judeţul Alba urmează a doua finală la interval de şase zile, însă pentru a-şi trece în cont victoria va trebui să arate un baschet mai bun decât cel practicat vineri seară. 

ACS Sepsi SIC vs. Univ. VG Arad 80-70

Probabil cel mai spectaculos joc din ultimii ani, desfăşurat în cadrul Cupei României. Fără Florina Paşcalău, accidentată la mâna stângă purtând o atelă ghipsată, Zoran Mikes a fost nevoit să adopte o strategie improvizată, jucând cu Marshall pe poziţia 4. Practic rotaţia gazdelor a fost alcătuită de şase jucătoare, fără a o pune la socoteală pe Tunde Kilin, care a petrecut pe teren puţin peste un minut. Harrison a fost integralistă, iar Jefferey, Părău, Marshall şi Murphy au avut peste 40 de minute. De partea cealaltă Jose Araujo a folosit opt jucătoare, însă doar o parte din joc deoarece trei dintre aceste au fost eliminate pentru cumul de greşeli personale. 

Prima parte a jocului a fost dominată de arădence, care nu au permis adversarului să îşi impună ritmul, să joace sub panou. Mikes a replicat în sfertul secund şi a reuşit să contracareze acest dezavantaj, iar astfel a echilibrat scorul pe tabelă. Diferenţa în acest meci a fost făcută de către jocul de sub panouri. Consider că echipa din Arad a exagerat cu aruncările de la mare distanţă, chiar dacă de multe ori aceste aruncări le-au ţinut în meci. Adversarul mizând de o bancă scurtă, ICIM putea specula acest aspect. Chiar dacă pe moment nu aducea rezultatul scontat, în cele din urmă ar fi putut fi cartea câştigătoare. Murphy a avut trei greşi personale încă din sfertul al 3-lea, însă cu toate acestea arădencele aruncau de la mare distanţă. 

Din punct de vedere tactic, beneficiind şi de doi tehnicieni experimentaţi, cele două formaţii au excelat. Dovadă este schema din finalul jocului regulat, când Sepsi avea un avantaj de 3 puncte şi 3 greşeli de echipă. Araujo le-a ordonat jucătoarelor să paseze la Engleman care, fără să bată mingea, a înscris de la mare distanţă şi meciul a intrat în prelungiri. În minutele suplimentare tactica a rămas pe plan secund. A fost un moment de feeling, iar formaţia care a simţit mai bine mingea a câştigat meciul. 

Referitor la finală sunt de părere că gazdele pornesc cu prima şansă. Un baschet inteligent din partea lui Popov ar putea pune multe probleme adversarului. Rămâne de văzut care va fi abordarea celor două formaţii. De asemenea, cred că în această seară o vom vedea pe parchet pe Flori Paşcălău.

*Foto: Henning Janos

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!