Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Franța. Duminică (25.09), Ana Căta Chițiga și Gabriela Mărginean încep sezonul

Adrian Micinic

Adrian Micinic
22.09.2011

La sfârșitul acestei săptămâni, mai exact sâmbătă (24.09) și duminică (25.09), la Stade Pierre de Coubertin din Paris, este programată runda inaugurală a sezonului competițional 2011/12 în baschetul feminin din Franța. Baschetul românesc este reprezentat în acest an de către Gabriela Mărginean și Ana Căta-Chițiga.

Două dintre cele mai importante jucătoare românce din baschetul actual vor fi rivale într-o competiție de renume. Deși sunt diferite prin stil de joc, postul pe care evoluează și modul în care s-au format ca sportive, Ana și Gabi se aseamănă prin faptul că și-au făcut un nume în sport după ce au părăsit România.

Liga Franceză de baschet feminin este una dintre cele mai puternice competiții naționale din sportul cu mingea la coș rezervat formațiilor feminine de club, după competițiile similare ale Rusiei și Spaniei. Conform obiceiului, sezonul competițional demarează la Paris, acolo unde sunt programate toate meciurile primei runde. Va fi o sărbătoare a baschetului feminin din această țară, un festival la care vor lua parte toți oamenii importanți din sportul cu mingea la coș feminin din Hexagon.

Echipa națională de senioare a Franței a obținut medalia de bronz la Campionatul European din acest an, competiție desfășurată în luna iunie a acestui an. Zece dintre cele 12 sportive care au alcătuit lotul Hexagonului la acest eveniment evoluează în campionatul intern al Franței. De asemenea, jucătoare precum Esther Niamke, componentă a echipei naționale U18 feminin a Franței, medaliată cu argint la Campionatul European - Divizia A de la Oradea, vor fi prezente alături de echipele lor de club.

Programul meciurilor rundei inaugurale este următorul:

Sâmbătă, 24 septembrie 2011

14:30 Lattes Montpellier vs Hainaut Basket
16:45 Nantes Rezé vs Challes-les-Eaux
19:00 Pays d'Aix vs Villeneuve d'Ascq
21:30 Bourges vs Nice

Duminică, 25 septembrie 2011

15:00 Mondeville vs Charleville-Mézières
17:15 Arras vs Basket Landes
19:30 Tarbes vs Lyon 

Tarbes este echipa la care evoluează Ana Căta-Chițiga. Pivotul în vârstă de 22 ani ce măsoară 1.95 metri, născut la București, se află la cel de-al doilea sezon alături de această formație. Ana s-a format în programul foarte bine pus la punct de către Federația Franceză de Baschet și a evoluat în echipa națională a acestei țări la toate categoriile de vârstă. De asemenea, la nivel de seniori a jucat două sezoane pentru Bourges Basket, una dintre formațiile care evoluează anual în Euroligă, precum și un sezon pentru ESB Lille.
Chițiga are patru sezoane jucate deja în Euroliga feminină și a fost ultima jucătoare la care s-a renunțat înaintea definitivării lotului cu care Franța a jucat la EuroBasket Women 2011!

Arras va fi clubul pentru care va juca Gabriela Mărginean. În vârstă de 24 ani, extrema de 1.85 metri sosește de la Panathinaikos Atena. Originară din Cluj-Napoca, Gabi se află la cel de-al doilea contract profesionist din carieră după ce a jucat pentru Drexel Dragons în NCAA până în vara anului trecut.
Mărginean a debutat în baschetul european pe parcursul sezonului competițional 2010/11, alături de Panathinaikos Atena. Ea nu a participat în cupele europene, dar o va face alături de Arras, în FIBA EuroCup Women.

Tarbes va juca în Euroliga feminină, acolo unde a fost repartizată în Grupa B, una infernală, alături de Fenerbahce Istanbul, Uniqa Euroleasing Sopron, Perfumerias Avenida Salamanca, Beretta Famila Schio, Nadezhda Orenburg și CCC Polkowice.

Arras a fost repartizată în Grupa E din EuroCup Women, alături de Sint-Katelijne-Waver, SISU Basketball și BC Chevakata.

Loc de desfășurare al primei etape în campionatul Franței la baschet feminin - ediția 2011/12 a fost desemnat Stade Pierre de Coubertin din Paris.
Este sala în care echipa de baschet Paris Basket Racing își susține meciurile de pe teren propriu. De asemenea, în această sală se desfășoară turneul anual de tenis feminin intitulat Open Gaz de France dar și două competiții importante de scrimă.

Sala a fost construită în anul 1937 și reconstruită în 1946, după ce efectuele celui de-Al Doilea Război Mondial s-au resimțit și asupra acestei clădiri. Stade Pierre de Coubertin are o capacitate de 4.835 de locuri.

Meciurile primei runde din campionatul Franței la baschet feminin pot fi urmărite în transmisiune directă pe internet prin intermediul site-ului www.lfbtv.fr.

Meciul lui Tarbes, echipa Anei Căta-Chițiga este programat chiar ultimul. Mai precis duminică (25.09), cu începere de la orele 19:30 (ora României). Înaintea acestui joc, Gabriela Mărginean, de la ora 17:15, va juca pentru prima dată în echipamentul lui Arras, finalista ultimei ediții în FIBA EuroCup Women.

Foto: www.fibaeurope.com 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!