Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Interviu Cătălin Tănase: „Este un atu pentru baschetul românesc să folosești tinerele românce sub 23 de ani”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
05.02.2019

CSM Târgoviște ocupă locul 3 în Grupa Roșie la jumătatea fazei a doua a sezonului regulat din Liga Națională de Baschet Feminin. Dâmbovițencele au reușit să creeze un lot competitiv deși se confruntă în continuare cu interdicții la transferuri internaționale. Antrenorul Cătălin Tănase ne-a vorbit despre parcursul echipei de până acum, regula U23 și șansele să rămână pe această poziție când adversarele se pot întări.

Cătălin Tănase este la al 3-lea sezon consecutiv când conduce CSM Târgoviște. După ce în 2017 câștiga Cupa României, formația dâmbovițeană a evoluat în sezonul precedent în Liga 1 (nu pentru că a retrogradat) pe care a câștigat-o. După 17 meciuri, CSM ocupă locul 3 în prima grupă valorică din Liga Națională, deși are o arie de selecție tot mai mică pentru transferurile internaționale și are cele mai puține straniere din Grupa Roșie. După un început de campionat cu trei înfrângeri, dâmbovițencele au terminat pe locul 5 prima fază a sezonului regulat, la un punct de locul 3.

Elevele lui Cătălin Tănase au avut un parcurs excelent în Grupa Roșie din faza a doua a sezonului regulat, cu 5 victorii și o singură înfrângere, pe terenul campioanei. CSM Târgoviște este pe locul 3 cu 25 de puncte după 9 victorii și 7 înfrângeri.

„Pot să spun că a fost o perioadă bună. Noi ne propunem să jucăm toate meciurile la victorie și mă bucur că fetele și-au schimbat atitudinea și au arătat putere de concentrare, atitudine în teren. S-au luptat pentru fiecare joc și rezultatele n-au ezitat să apară.

Unul din obiectivele noastre a fost să ocupăm un loc cât mai bun și, de asemenea, să formăm o echipă competitivă, chiar dacă este o echipă destul de neomogenă, pentru că sunt 7 senioare (Gabriela Irimia accidentată de aproape două luni) și restul jucătoare foarte tinere, de 17, 18 ani. Important este că am reușit să formăm o echipă și să etalăm un baschet bun, zic eu, pentru că și rezultatele au apărut în urma jocului nostru, nu întâmplător”, ne-a declarat Cătălin Tănase.

Din lotul formației târgoviștene fac parte două jucătoare cu foarte mare experiență și multe titluri în palmares, care au răbdare să le ajute pe mai tinerele lor coechipiere. Ancuța Stoenescu și Larisa Toma sunt liderele echipei la mediile de puncte și pase decisive, respectiv recuperări.

„Le ajută (n.r. pe jucătoarele tinere) prezența unor jucătoare cu valoarea și experiența Larisei Toma și Ancuței Stoenescu pentru că ele au înțeles că trebuie să predea ștafeta mai departe. Sunt jucătoare care au răbdare și care, de asemenea, împărtășesc din experiența lor și jucătoarelor tinere. Sper ca și jucătoarele tinere să realizeze șansa pe care o au, să prindă cât mai mult și să asculte sfaturile venite de la jucătoarele mai experimentate”.

În ceea ce privește șansele echipei sale de a rămâne pe podium, tehnicianul de 43 de ani a răspuns:

„Va fi foarte greu pentru că, după cum bine se știe, noi nu prea putem să ne mișcăm pe piața transferurilor față de ceilalți contracandidați ai noștri care mai au o lună la dispoziție să-și aducă alte jucătoare să-și îmbunătățească rosterul. Eu am încredere în jucătoarele pe care le am și sperăm să obținem un loc cât mai bun. Nu avem o presiune foarte mare a rezultatului pentru că trebuie să fim realiști și conducerea clubului și autoritățile locale care ne finanțează, avem răbdare, avem un proiect în care investim de câțiva ani și sper ca rezultatele să se vadă în viitor”.

Antrenorul fostei campioane speră să se rezolve cât mai repede problemele care împiedică clubul să facă transferuri internaționale, dar nu este foarte optimist că acest lucru se poate întâmpla în acest sezon.

„A fost o hotărâre a procesului pe care-l avem cu antrenorul Dikeoulakos (n.r. în 20 decembrie). Din păcate, însă, motivarea întârzie să apară din partea Tribunalului din București și timpul nu este un factor în favoarea noastră. Nu depinde de noi. Chiar dacă mi-aș dori să ni se ridice această interdicție, cred că trebuie să fim așa realiști și sunt șanse minime să rezolvăm această situație sezonul acesta”.

Tehnicianul care a condus naționalele feminine U20 și U18 în această vară la competițiile europene a vorbit despre importanța folosirii jucătoarelor tinere. Reamintim că cluburile din LNBF sunt obligate să aibă cel puțin o jucătoare sub 23 de ani în teren în primele două sferturi. Cum clubul dâmbovițean are doar două straniere, campioanele de la U18 și U20 au mai multe șanse să prindă lotul de 12 pentru meciurile din LNBF. L-am întrebat pe Cătălin Tănase, în cazul în care nu era interdicția de transferuri, câte jucătoare U23 ar fi trebuit să aibă în lot.

„Din punctul meu de vedere, să folosești jucătoarele tinere românce sub 23 de ani este un atu pentru baschetul românesc. Eu sunt convins că, având șansa să joace cât mai multe minute, ele pot să crească în valoare, să acumuleze experiență și încredere. Din punctul meu de vedere, trebuie să ai 3, 4 jucătoare românce sub 23 de ani pentru a putea crea și pentru a putea ajuta și baschetul românesc pe viitor”.

După prima etapă din returul fazei a doua din LNBF urmează turneele din cupa 3x3, astfel că se va schimba puțin ritmul meciurilor din campionat, cu două weekenduri dedicate acelei competiții.

„Noi respectăm programul impus de federație și ne adaptăm acestor programări intermediare ale turneelor 3 la 3. Noi avem multe jucătoare implicate și în turneele de juniori. Suntem în faza semifinală la U18, de asemenea, mai avem două turnee de disputat și la U20. Încercăm să facem un program de pregătire bun pentru a putea face față cu succes în toate competițiile în care participăm”.

Pentru fetele dumneavoastră e greu să joace și în Liga Națională și la junioare?

„Nu am simțit lucrul ăsta. Ele sunt la vârsta la care joacă cu plăcere orice meci și mă bucur că au dorința asta. Chiar duminică Laura Vaida și-ar fi dorit foarte mult să joace în întâlnirea pe care am jucat-o acasă cu ACS Champions, dar, pentru că am un lot numeros și la U18, am decis să nu o folosesc. Chiar era nerăbdătoare și dorea să joace și la U18, chiar dacă jucase cu două zile înainte în LNBF și fusese chiar principala marcatoare”.

Printre întăririle aduse în această vară de CSM Târgoviște se numără Gabriela Irimia. Aceasta s-a accidentat la genunchiul drept și a avut nevoie de intervenție chirurgicală. Componenta naționalei a jucat ultimul meci în această ediție de campionat în 1 decembrie și se pregătește să revină.

„Gabi este într-un program de refacere complet. Deja de câteva zile a început și alergarea. Probabil de săptămâna viitoare va intra în program normal de pregătire și sper ca, nu de la meciul cu Aradul, dar la viitorul meci, de la Satu Mare, să reintre în rosterul echipei”.

Vi se pare că este diferență între prima fază a campionatului și a doua? (În Grupa Roșie sunt cele șase echipe care au fost în prima grupă valorică și în prima fază a sezonului regulat, alături de câștigătoarea grupei B, Phoenix Știința Constanța)

„E greu de spus. După evoluția scorurilor se vede că toate echipele au crescut în joc față de prima fază a competiției. Și noi, pot să spun că relațiile de joc deja s-au îmbunătățit și deja ne înțelegem altfel. Și cele două jucătoare străine pe care le am în lot au reușit să reintre puțin în forma sportivă și să ne ajute mai mult în campionat. De asemenea, și la celelalte echipe se vede evoluția în campionat pentru că, în ultima etapă, Satu Mare a câștigat clar întâlnirea cu Sepsi Sfântu Gheorghe. Se vede că munca noului antrenor de acolo a început să dea roade. În general, în sporturile de echipă trebuie să ai răbdare și e aproape imposibil să reușești să creezi o echipă competitivă așa peste noapte. Tocmai de aceea trebuie să ai răbdare și să muncești, să fii perseverent în pregătire pentru a putea să te aștepți și la rezultate deosebite”.

Vedeți vreo favorită la titlu?

„Cred că favorită, până acum, a demonstrat că este Sepsi Sfântu Gheorghe, care a avut un parcurs bun până acum (n.r. 15 victorii în 16 meciuri). Cu siguranță va câștiga sezonul regulat și va pleca de pe prima poziție în play-off. Dar au mai fost situații în trecut în care în play-off s-au răsturnat ierarhiile sezonului regulat, așa că orice este posibil”, a mai spus Cătălin Tănase care a condus formația din Târgoviște spre titlu în 2007, 2009 și 2010, dar și spre ultimul trofeu în elită, cupa din 2017.

CSM Târgoviște începe returul Grupei Roșii din LNBF vineri, 8 februarie, cu un meci pe propriul teren în fața rivalei, FCC ICIM Arad. Partida este programată de la ora 16:30 la Sala Sporturilor Târgoviște.  

*foto: Andreea Vlase, csmtargoviste facebook

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!